Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Önskar tips på give-aways!

Skrivet av Carla
Nu börjar det närma sig jul och det börjar bli dags att tänka på någon julgåva till våra kunder. Vi tänkte även ta fram några give-aways att dela ut vid kundmöten mm.

Någon som har tips på sajter med bra utbud av sådan saker?

Och någon som har tips på lite mer originella gåvor? Pennor och brevöppnare känns t.ex. lite uttjatat.
Svar på tråden: Önskar tips på give-aways!

Förra året

Skrivet av  ME med J&R
fick mannen bl a ett presentkort där han kunde gå in och välja present själv. Det kändes lite småslött att de inte kunde välja, men å andra sidan fick vi ju precis vad vi *host* han..eh..jag...ville ha. ;) Det blev två jättefina knivar och en stekpincett som vi är jättenöjda med. Eh. Jag. Han är nöjd med maten jag skapar med dem. ;)

Jag tycker det är mysigt när han kommer hem med delikatesser, men det är väl svårt att ha vid kundmöten.
 

Giveaway/julklappar

Skrivet av  mfors
Det finns något som blivit mer accepterat sista åren, att istället för att ibland lämna en julgåva till en kontaktperson eller företaget istället skicka något till välgörenhet.

Vi har t.ex. tidigare till jul, skickat ett personligt kort till alla vi har i kundregistret med att istället för att köpa julklappar och presenter till dem, använder pengarna för den budgeten i vårt nuvarande bristsamhälle inom skola / landsting / vård / allmännytta köper in, alternativt låter personal köpa in uppdelat efter behov för motsvarande summa pengar presenterna skulle kostat som gåva.

Sedan skickar vi ut ett julkort, personligt adresserat till företaget med mottagarföretagets namn och förklarar varför vi detta år gjort såhär. Brukar kunna bli vartannat år vi gör så.

Ok, det är jättekul att få presenter, ostar, rökta fårfioler och gud vet vad, men samtidigt brukar vi få ett tackkort tillbaka för vår målsättning att "vi som ändå inte behöver något tackar för gesten! Fortsätt!"

Och tala gärna om vad pengarna går till, t.ex. på grund av inköppsstopp på Landstinget kan dom inte köpa in leksaker på barnmottagningen, skolan får inte ens köpa suddgummin ens till barnen, diakonin har inte hur mycket pengar som helst att hjälpa nödstälda familjer osv.

För övrigt kan man hjälpa till även privat på andra sätt, tex. håller jag på och rensar ett dödsbo och allt sådant som kan vara användbart hos någon annan skänks bort alternativt säljs iväg av det vi inte själva vill behålla ens för framtida bruk. T.ex. till någon som ska flytta till första lägenheten osv.

Behållningen går till att piffa upp en skola.

Förskolan fick 5000 papper och kartong i blandade färger inför jul så de kan pyssla, 5000 vita ohålade papper och kartong samt plakatfärger som kom som räddande ängel då dom började få slut på "tubvattenfärg" att måla med. Och en enliters plastpåse målarpenslar. Fritidshemmen har fått tygbitar i två stora svarta sopsäckar att pyssla med (allt mellan 20x60 stora till 3m längder som legat sista 20 åren minst (skitfula 60-tals/70-tals tyger.

Men vilken bransch är du i? Jag jobbar inom IT, reklam och marknadsföring, personalvård och som förälder .-)
 

Glömde en annan variant :-)

Skrivet av  mfors
En del företag skickar ut (storföretag) ett företagsspecifikt login och lösenord till en tillfällig site där kunden själv får välja i en lista med efter årsinköpsstorlek får under ett år poäng att handla för, hälften dras bort av poängen och skickas till välgörenhet i samma mängd kronor, sen får folk själva välja på en websida vad just varje anställd vill ha. Allt ifrån blinkande reflexer du ser på 2km avstånd att ha i jackan till ryggsäckar, regnkläder, paraplyer, knivar osv (Jag lagar mycket mat så det blev ett gäng Globalknivar med bryne och brynstöd.

Men det är ju efter storlek på företaget. Ett industriföretag med kanske 200 anställda uppskattar nog att ALL personal som är delaktig kanske får en rejäl fikabrödsleverans som är lika för alla som skall användas på fikarasten.
 

idéer

Skrivet av  Pappa F.
mfors gav många bra idéer. Om jag har fattat det rätt så har du ett fåtal kunder och de står för rätt mycket pengar? Då känns ju pennor rätt avlägset... Snarare en ost då. Eller välgörenhetsköret. Fast det vore ju rätt kul att göra ett helt "tänk" av det hela och hur man presenterar det med några schyssta trycksaker baserade på ert nya profilprogram! :-)
 

Tack för svaren!

Skrivet av  Carla
Jag har ju valt att vara anonym här, men jag arbetar inom en bransch i vilken de själva är ganska frekventa på att ge julgåvor och lämna ut give-aways, så därför vill jag gärna försöka hitta på något originellt. Inte kul om man skickar samma julgåva som de själva har skickat till sina kunder.

Jag har få men stora kunder, så det kanske skulle bli aktuellt med typ 10 julgåvor, vilka skulle få kosta upp till 300:-. Sedan skulle jag även vilja ha någon billig give-away att dela ut mer frekvent till potentiella kunder och indirekta intressepersoner. Eftersom vi är relativt nystartade (i alla fall min kompanjons verksamhet) vill jag verkligen ha något som är en påminnelse varje gång man ser det, och därför faller välgörenhetsgrejen bort (även om tanken är god).

Tidigare år har jag bl.a. skickat julkort, i vilka jag har satt fast ett par påsar saffran med fotohörn och skrivit typ att "nu är det dags att baka lussebullar med barnen alternativt laga en saffransdoftande skaldjursgryta om man tröttnar på julmaten". till sommaren har jag skickat en sommarhälsning och klistrat fast en påse blomfrön med fotohörn. Tyvärr känner jag mig lite för stressad för sådant pyssel i år.
 

Nya tips

Skrivet av  Pappa F.
Då tycker jag att du ska fortsätta på ditt tema! Jag tror inte att du behöver ha din logga på presenterna för att kunderna ska komma ihåg var de fått dem ifrån. Köp en juste grötslev på Verner & Verner eller liknande, eller något annat som knyter an till samma tema som tidigare och som samtidigt bryter av mot vad som är gänse inom branschen!

Jag jobbar själv som inköpare (mycket stora volymer trycksaker) och det blir _många_ ostar till jul. Inte så att man inte uppskattar en ost, men det är ju vissa andra julgåvor som funkar bättre och känns mer som att det finns en tanke bakom. Har förresten några leverantörer som har osttillverkning på orten och en sådan anknytning förstärker ju också det hela.

Bra förresten att du har 300 som gräns, för mer än så får man ju inte ge utan att det ska skattas....
 

*Fnissar* apropå ostar...

Skrivet av  Carla
Min pappa brukade alltid få en Stiltonost i julklapp av något företag när jag var liten. Den skickades från England. Ett år kom den dock inte. Efter några månader hörde dock posten av sig och undrade varför min pappa inte hade hämtat ut ett visst paket. Paketet hade nu börjat lukta - vedervärdigt. Kan nämna att paketet bara var att slänga när det hämtats ut. Så någon ost blir det nog inte...*ler*.

Men en grötslev á la Verner & Verner kanske inte vore så dumt :-). Eller varför inte en kokbok? Kokböcker kan man aldrig få för många av. Ja, en sådan får det bli. Tack för idén som ledde fram till idén!
 

Måste dela med mig ang ostar

Skrivet av  lilla jag
Förra året hade vår personalchef beställt ostlådor till alla i personalen. Julklapparna kom hem inslagna på en pall och av utrymmesskäl ställdes dessa i kompressorrummet (som är ca 30 gr varmt). Sista dagen innan julledigheten plockades julklapparna fram och det stank över hela fabriken när VD skulle dela ut julkapparna. Vi fick vädra hela dagen och presenterna åkte i containern. Men vi fick oss ett gott skratt.