Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Info om nya sjuklönereglerna?

Skrivet av Carla
Någon som vet var man kan hitta detaljerad info om det?

Eller är det någon som vet om medfinansieringsansvaret om 15% är tidsbegränsat? Eller kan man få stå för det år ut och år in om personen är långtidssjukskriven?

Vad gäller om den anställde har en lön som överstiger max SGI? Betalar man då som arbetsgivare 15 % av lönen eller 15 % av SGI:n?
Svar på tråden: Info om nya sjuklönereglerna?

Kan du inte leta på

Skrivet av  Pappa F.
f-kassan, riksdagen eller företagarna? Har du anställda idag? Jag fattade det som att ni var två delägare i ditt bolag, utan andra anställda.
 

Jo, hittade texten som Flu...

Skrivet av  Carla
...hänvisar till nedan när jag sökte sedan (var lite för slö för att söka själv *s*). Det verkar ju finnas ett tak för småföretagare. Vi är bara två delägare nu, men vi kommer antagligen att anställa ytterligare några inom kort.
 

Svenskt Näringsliv skriver

Skrivet av  Flu
på http://www.svensktnaringsliv.se/Templates/fs_mC.asp?PN=168040

följande (& en hel del annat):

* Sjuklöneperioden återgår till 14 dagar.
* En särskild sjukförsäkringsavgift införs. Den motsvarar 15 procent av sjukpenningskostnaden. Avgiften betalas av arbetsgivaren för heltidssjukskrivna medarbetare från dag 15 utan bortre gräns. Betalningsansvaret upphör när personen är åter i arbete, om medarbetaren blir deltidssjukskriven eller uppbär rehabiliteringspeng.
* Ersättningsnivån återställs till 80 procent.
* Ett så kallat skydd införs för småföretagare. Det innebär att ett fribelopp om 12.000 kronor per år införs för alla arbetsgivare. För belopp däröver utgår den särskilda sjukförsäkringsavgiften. Ett maxbelopp införs också. Arbetsgivaren kan maximalt komma att få betala fyra procent av lönesumman per år.
* Arbetsgivaravgiften sänks med 0,24 procentenheter.
* Försäkringskassan ska debitera arbetsgivaren månadsvis för den särskilda sjukförsäkringsavgiften.
* Betalningen kommer att ske via skattekontot.
* För arbetsgivare som har medarbetare som har beslut om särskilt högriskskydd undantas den medarbetaren från den särskilda sjukförsäkringsavgiften.
* Försäkringskassan ska senast 2 veckor efter det att arbetsgivarens rehabiliteringsutredning har inkommit upprätta en rehabiliteringsplan tillsammans med den sjukskrivne eller kalla denne till ett avstämningsmöte.
* Det finns ett hot om att om inte sjukfrånvaron sjunker tillräckligt kan procentsatsen (15 procent) komma att höjas. Avstämningtidpunkt för detta är 2006.

Så svar på dina frågor verkar vara att det är 15% av 80% (ca) av SGI (dvs ca 12% av SGI) för den sjuke som skall betalas. Och ja, du kan få betala det ända fram till pensioneringen av den anställda.
 

Tack! Precis vad jag sökte (imt)

Skrivet av  Carla
.................
 

Artiklar från Familjeliv