Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Första inlägget!

Skrivet av j
Källsorterar ni?
Svar på tråden: Första inlägget!

Jepp!

Skrivet av  ME med J&R
Noga som tusan faktiskt. :)
 

Inte mycket.

Skrivet av  MacGyver
Allt hushållsavfall får gå som "bränn". Även vanliga alkaliska batterier. De har varit tungmetallfria de senaste 4-5 åren.

Utökad sopsortering bygger mer på tro än vetande, och de få livscykelanalyser som gjorts pekar på att mycket sortering faktiskt är SÄMRE för miljön än att bränna. Kompostering t ex.
 

Har du

Skrivet av  Cheyenne
nåt källa på någon av dessa livscykelanalyser?

Detta känner inte jag igen.
 

Det är mycket få studier ..

Skrivet av  MacGyver
.. som gjorts, och bara det är illavarslande nog. Marian Radetzki\'s gamla utredning har plockats bort från regeringens hemsida och googlar man på "livscykelanalys" och "sopsortering" får man något 30-tal hits, men ingen livscykelanalys.

Personligen finner jag det aningen oroande att hela samhället rusar iväg och gör religion av sopsorteringen utan att ha minsta sifferunderlag.
 

Det gäller

Skrivet av  Cheyenne
väl att effektivisera källsorteringen så att den bli samhällsekonomiskt lönsam. Att bränna allt är miljömässigt verkligen inte lämpligt med tanke på vilka utsläpp det skulle rendera. Det skulle vara med exceptionelt effektiv rening då men den reningen finns inte idag så vitt jag vet. Tungmetaller bara för att nämna något. Att deponera allt är inte heller nån bra lösning. Öppna deponier lakas ut och lakvattnet försvinner i våra sjöar och vattendrag. Detta lakvatten innehåller också bland annat tungmetaller.
 

När det gäller deponi håller jag med.

Skrivet av  MacGyver
I stort sett vilken lösning som helst är nog bättre än deponi, och naturligtvis skall man hålla tungmetaller borta ur så många system som bara är möjligt. Jag var inblandad i en del tungmetallmätningar i flygaska från en sopförbränningsanläggning för ca 15 år sen, och då hittade vi förvånande stora mängder bly som ingen fattade varifrån det kom. Efter en hel del utredande kom vi fram till att det var den röda färgen som ordet "ICA" trycktes med på plastkassarna som var blybaserad. Helt sjukt!

Kompost är lite lurigare. I en modern sopförbränningsanläggning med rökgaskondensering kan man plocka ut 90%+ av energin i det komposterbara avfallet. Gör man biogas får man ut max 25% och komposterar man får man inte ut ett dugg. Mer än nåt slags jordliknande produkt. Komposter släpper dessutom ut rejält med metangas, som är ca 10 ggr effektivare som växthusgas än CO2. Om man nu tror på växthusteorin.
 

Javisst

Skrivet av  Cheyenne
är det sjukt. Man kan ju tycka att man borde ha såpass koll på vad ens påsar innehåller. Borde ju vara rätt enkelt att ersätta med någon färg utan bly.

Var det inte samma i Falu rödfärg att det innehåller eller iallafall innehöll bly, eller blandar jag ihop det med koppar? Nej, jag tror det var bly om jag minns rätt...
 

Falu rödfärg.

Skrivet av  MacGyver
Har för mig att de "spetsade" falu rödfärg med lite blysalter förr i världen, detta för att minska mögelrisken. Det är ju rätt mycket vetemjöl i falu rödfärg, vilken dock tvättas ur färgen första året efter målning. Under det där första året är det dock stor risk att färgen möglar. Många svampar gillar att käka vetemjöl! Nu när de tagit bort blyet börjar kåkarna mögla om första sommaren efter målningen är varm och fuktig.

Bly är inge bra för hjärnan - den skrumpnar liksom. Antagligen bättre med lite mögel på kåken ...
 

En fråga till

Skrivet av  Cheyenne
Vad får du det här med att det inte skulle vara tungmetaller i alkaliska batterier ifrån? Googlade lite och hittade inte vid en (visserligen ganska snabb sökning) inget som tyder på det.

Däremot hittade jag flera sidor mestadels miljöförvaltningar som påtalade vikten om att samla in batterier. Vi har också sen 1998 en batteriförordning som säger att alla batterier ska samlas in. Framförallt handlar det om tungmetallerna kvicksilver, kadmium och bly.

Hittar dock att nyare alkaliska batterier ofta har en låg kvicksilverhalt, dock inte att det inte finns kvicksilver i batterierna.
 

Såväl Varta som Duracell har haft ..

Skrivet av  MacGyver
.. 0% kadmium och kvicksilver de senaste 4-5 åren. Jag handlar batterier på IKEA, men de tillverkas av Varta.

Den förklaring jag hört till att ALLA batterier skall samlas in är det finns rätt många NiCd-batterier av äldre modell ute i hushållen, och att man räknar med att många människor inte kan skilja på äldre NiCd och nya tungmetallfria alkaliska batterier. De är ju onekligen lika stora och ser likartade ut på utsidan. Och de äldre NiCd batterierna är miljömässigt riktigt rejält otrevliga.
 

Ok

Skrivet av  Cheyenne
Jo, det ligger säkert en hel del i att det är därför renhållningsförordningen.

Varta och duracell. Är det 0% innehåll eller 0% tillsatt kvicksilver och kadmium? Jag är inte säker på om det har betydelse i och för sig, fast det går väl lätt att ta reda på.

Förresten bly då. Vad säger Varta och duracell om det?
 

Moderna analytiska metoder är ett elände ibland!

Skrivet av  MacGyver
Med ICP-MS kan man hitta så fånigt låga nivåer av tungmetaller att man kan hita dem precis överallt. I nivån mikrogram per ton! Alkaliska batterier innehåller zink, och med moderna tekniker kan man hitta spårmängder av i stort sett hela periodiska systemet i t ex zink. Därför måste man skriva "0% added". Det finns ju faktiskt spårmängder av alla grundämnen precis överallt! Utom i solens inre och totalt vacuum.
 

Jo

Skrivet av  Cheyenne
det är väl sant. Det var därför jag undrade om det hade nån betydelse. Det beror ju på vilka mängder det handlar om. Är inte helt insatt i batteriernas innehåll får jag väl erkänna.
 

Men tillför batterierna något i förbränningen?

Skrivet av  gammelmor med Magnus
Jag tycker inte man ska skicka iväg saker till sopförbränningen som inte har något värmevärde. Vått avfall kan vara OK om anläggningen har rökgaskondensering och den används.
 

Spelar nog inte så stor roll.

Skrivet av  MacGyver
Om man kör de alkaliska till "återvinning" hamnar de i en deponihög, kör man dem till bränning hamnar askan (än så länge) i deponi den med. Vad jag vet har återvinning av Hg och Cd inte funkat - de som jobbade på anläggningen fick för höga halter av Hg i blodet, så de bara lagrar batterierna. Läste nåt om att de skulle gjuta in dem i betong och deponera dem.
 

Igår

Skrivet av  Cheyenne
när jag letade efter info om batterier så hittade jag nåt om att det var på gång att börja återvinna de nyare mindre miljöfarliga alkaliska batterierna, men nu kommer jag inte ihåg var jag såg det.
 

skulle varit under "spelar nog inte så stor roll"

Skrivet av  Cheyenne
imt fick inte plats
 

Har sett samma sak blinka förbi.

Skrivet av  MacGyver
Om det dyker upp vettig återvinning av alkaliska batterier kommer jag naturligtvis att omvärdera var jag skall slänga dem.

Lite jobbigt det där med att inte följa dogmer utan hela tiden försöka tänka själv och raskt omvärdera allt när förutsättningarna förändras, men sån är jag en gång för alla skapad....
 

Japp!

Skrivet av  Linda
Fast det var bättre med den biten förut.
Hanterar papper, glas osv.
Tycker att det borde införas fler ställen för sopsortering då det är enklare för vissa att slänga skräpet direkt i soptunnan....
 

Ja

Skrivet av  Cheyenne
Så långt som möjligt när man bor i hyresrätt i en kommun som inte satsar på källsortering.

Källsorterar: Papper, kartonger, metall och glas, hårdplast och batterier.

Slänger komposterbart i brännbart på grund av att det inte finns nån annan möjlighet här. Vi har ingen plats för kompost.
 

Ja och nej

Skrivet av  Anette
Hemma mer än på mitt företag, men det känns lite slarvigt. Å andra sidan förstår jag mer nu att det faktiskt finns de som inte har tid att sortera allt. På jobbet är det alltid bråttom och man har inte alltid tid. I början hade jag svårt för att inte sköja ur mjölkkartongerna och ställa dem upp och ner på diskbänken, men nu slänger jag (glatt...?) både det ena och det andra i samma sopsäck.
Hemma har vi börjat slarva med komposteringen eftersom vi glömmer tömma den. Som tur är har de som håller i sophämtningen inte upptäckt att de tömmer varannan vecka fast vi betalar för en gång i månaden.
 

är det någon av er som

Skrivet av  Frasse-boy
egentligen vet vad som är kriteriet för tungmetaller?
järn guld zink är tex alla exempel på tungmetaller
 

svaret är alla metaller med en

Skrivet av  Frasse-boy
densitet på mer är 5gramm per kubikcentimeter
det innefattar således dom flesta mmetaller som är tyngre än aluminium och liknande
och är inte ett giftighets mått som dom flesta tycks tro

det finns även giftiga "lätt"metaller
 

Allt

Skrivet av  Solsken (... 53 dgr)
Såklart

Blir lite svårt med pastejen man glömt i kylen dock. Där kan det trots nattsvart samvete användas argumentet att allt är brännbart vid tillräckligt hög temperatur.

 

Jodå

Skrivet av  gammelmor med Magnus
Tidningspapper
Pappförpackningar
Glasförpackningar
Hårda plastförpackningar
Metallförpackningar
Komposterbart
Batterier (även inbygda i leksaker)
Farligt avfall
Grovavfall
Övrigt som går i "soppåsen"
 

Glömde ju elektronikskrot

Skrivet av  gammelmor med Magnus
Har en liten hobby, att demolera och plocka ur de elektriska komponenterna ur bakmaskiner, badrumsskåp, råsaftsentrifuger och andra elekrtiska prylar när de inte längre är användbara och måste kastas. Däremot vet jag inte var jag ska göra av det. Det ligger i en stor back än så länge.

Glödlamporna dumpar vi på IKEA för där finns behållare för lampor. IKEA säljer 10% av alla glödlampor men är inte med i elkretsens samarbete för insamlign.
 

alltid, allt! imt!

Skrivet av  anna-frida
inget mer att säga i denna fråga....
 

Absolut!!! *imt*

Skrivet av  Jo73hanna
!
 

Nej

Skrivet av  PG
men jag skulle vilja kunna kompostera.
 

Det kan väl alla

Skrivet av  Anette
även de som bor i lägenhet kan ha maskkompost. (Har jag läst inte provat själv).
 

Artiklar från Familjeliv