Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sverige rikt?

Skrivet av Välfärd
Sverige på sista plats bland OECD-länderna

Sverige hamnar sist av OECD-länderna i den årliga jämförelse av åtta ekonomiska faktorer som Svenskt Näringsliv gör.

Toppar gör Australien följt av USA och Kanada.

Svenskt Näringsliv har valt ut de åtta indikatorer som man anser är viktiga för att Sverige ska kunna ta sig upp på en tätplats i OECD:s så kallade välståndsliga. Det handlar bland annat om andel nyföretagande, näringslivets investeringar, sysselsatta i offentlig sektor och skattekvot. Alla faktorer som bidrar till ett lands möjlighet att växa, menar Svenskt Näringsliv som också valt faktorerna utifrån att det ska finnas en "förbättringspotential" för Sverige".

Och trots att Sverige just nu är ett av de länder som har bäst tillväxttakt i Europa går vi en dyster framtid till mötes om man ska tro Svenskt Näringsliv. Som bevis för sin tes framhåller branschorganisationen att Australien nu hamnar högst i deras lista, samtidigt har landet förbättrat sin position i välståndsligan från 17:e till tionde plats de senaste tio åren.

Svenskt Näringsliv vill nu sätta fokus på att Sverige behöver flera jobb och att de måste skapas via fler företag. Man välkomnar näringslivsminister Thomas Östros uttalande om att Sverige ska ha ett "näringslivsklimat i världsklass" men saknar åtgärder som kan leda till att detta mål uppfylls. I dagens globala värld måste Sverige bland annat bli bättre på att attrahera investeringar, tycker Svenskt Näringsliv.
- På dagens kapitalmarknader pågår i dag en skönhetstävling varje sekund om vart investeringarna ska ske. I det perspektivet är det oroande att Sverige har lägre investeringar än jämförbara länder, säger Per Juth, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Enligt honom tenderar svenska företag att skära ned i Sverige och lägga expansiva investeringar utomlands. Svenskt Näringsliv pekar i antologin "Framtida utmaningar" på flera brister som man anser finns i Sverige. Hit hör att antalet företagare är rekordlågt, att investeringsnivån är låg, att en miljon svenskar står utanför arbetsmarknaden och att en större andel av befolkningen blir äldre.
- Vi kommer att få problem med försörjningen och det kan bara lösas med arbetskraftsinvandring, säger Per Juth.

Svar på tråden: Sverige rikt?

tveksamt

Skrivet av  Frasse-boy
det beror på vilka vi jämför oss med uganda vitryssland, libanon

helt klart är att 50-60talet inte kommer tillbaka ytan vidare, fast det verkar vara där dom har snöat inne dom ivrigaste "vi är ett sånt rikt land att vi har råd med...." allt från ökad invandring till fri tandvård och dagis
 

Artiklar från Familjeliv