Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Skalvet kommer hitåt?

Skrivet av Lena
Ingen rolig läsning men skalvet började ju söder om Australien med enorm styrka och hade kunnat drabba miljoner då. Nu har det gått norrut och brukar sprida sig globalt, när man mest tjatar om "svenska namn".

Vill man vara lite framsynt och försiktig, ska man se upp ex. i södra EU om det sprider sig till Iran och Grekland, för alla Medelhavskuster är inritade som riskområden. Den afrikanska jordplattan och europeiska möts i Medelhavet och möts ex. söder om Gibraltar, det finns en liten gammal risk för Solkusten där vi har en stor svensk koloni.
Det var 100 år senast Murcia raserades och Malaga fick en del skador. De nordafrikanska skalven som är mer vanliga, brukar kännas ända upp till Mallorca. Risken har varit liten men sprider det sig västerut bör man om möjligt förflytta sig från södra EU´s kustland.
Svar på tråden: Skalvet kommer hitåt?

Trams *imt*

Skrivet av  jijel
 

Tsunami är ett oceanfenomen

Skrivet av  Christopher
Visserligen finns det jordbävningszoner i södra Europa, men för den sakens skull behöver man inte frukta tsunami i Medelhavet. Kusten där är så sönderbruten att vågen inte får den styrka den får i en stor ocean. Styrkan i jordbävningen spelar också in förstås plus det faktum att den måste ske på havsbotten. En jordbävning i den italienska eller marockanska bergen ger alltså inte den effekten.
 

Men det tycks ha förekommit!

Skrivet av  Loppan
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,580784,00.html

 

Jo, det KAN hända

Skrivet av  Christopher
Sedan 1550 har man faktiskt noterat 297 tsunamis i medelhavet, fram till 1990. De allra flesta är dock från jordbävningar med en magnitud lägre än 6.

Som jämförelse har det inträffat 55 sådana bara mellan 1981 och 1990 i Stilla havet, då endast sådana med en mgnitud av 6 eller större. (http://omzg.sscc.ru/tsulab/)

Risken i Medelhavsområdet får nog sägas vara försumbar. Risken för att bli överkörd i trafiken på semesterorten däremot, den skall man nog fundera över om man oroar sig.
 

aftonbladet

Skrivet av  muminmamma
kanske får kolla nån annan källa också
 

Du behöver inte vara orolig

Skrivet av  Lena_O
Det går som oftast att mäta jordskalv i Sverige som sker på andra sidan jordklotet. Vilket inte är konstigt eftersom jordgloben är en enhet.

Tänkt dig jordskalv och rörelser som ringar på vattnet. Ringarna fortsätter utåt men minskar i styrka och tappar energi.

Jordskalv finns överallt på jorden, det är för att jordskorpan inte är "hel" och "tät" utan hela tiden rör sig, och det är när dessa bitar går över varandra som det händer grejer.
 

Skalv på ett ställe

Skrivet av  Skype
kan utlös ett på ett annat ställe
 

Lena hette Thomas

Skrivet av  JFR
i gâr..eller vad det nu var inne pâ UF!
 

Naj jag har

Skrivet av  Lena
kvar samma namn
 

Artiklar från Familjeliv