Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ska söka vårdbidrag men vad ska man ta upp..

Skrivet av Fredetta
Hej (har tagit upp denna fråga på vårdbidragssnacket också..)

Vi ska ansöka om vårdbidrag och ska träffa BUP-läkaren om intyget i februari. Inför denna träff skulle jag vilja ha lite tips så att hon får med sånt som känns relevant i sitt intyg.

Vår son har fått diagnosen autismliknande tillstånd med normalbegåvning(mkt Aspergers i sig) men hemmavid upplever vi inte hans svårigheter som "så" stora (han är 7 år) då det är i skolan hans svårigheter med den sociala biten märks mer. När bekymrena i skolan var som värst så ändrade jag om mina arbetstider för att kunna hämta lite tidigare på fritids (jobbar numera 35 tim veckan).

Det merarbete vi gör hemma är att hjälpa till med påklädning på morgonen för annars gör han allt annat utom just det, hjälper till att bre mackorna (han kan själv men tycker att det är svårt - han har lätt tremor).

Han kissar i sängen på kvällen periodvis (ökar vid stress) och har minirin för det (hjälper inte så mycket tycker vi) och lakansskydd men vi får tvätta ofta ändå. Konstigt nog är han helt torr när han är långledig och inte känner någon stress. (tillägg: Han vaknar alltså inte av att han är kissnödig och det kanske beror på att all hans energi har gått åt under dagen och att han pga utmattning sover som en stock??)

Svårt att få honom att aktivera sig utanför hemmets trygga vrå (har gått på simskola men ville inte fortsätta och vi ville inte riskera att kasta 1100:- i sjön, har provat andra saker också men med samma resultat) och vill han prova på något annat så gör man det med hjärtat i halsgropen eftersom det inte är så vanligt att man får prova några gånger innan och betala sen.

Men vad ska man betrakta som merarbete och vad ska man ta upp som merkostnader?

Vore tacksam för alla tips jag kan få.

tillägg: I efterhand kommer jag på lite mer saker som oflexibel med mat får ibland göra annan mat tillhonom än till övriga familjen, svårt med kläder ibland pga lappar som skaver och så fort han kommer hem åker alla kläderna utom kalsongerna av, han behåller aldrig strumporna på i skolan(han håller inte reda på dem heller så många försvinner för gott om de inte är märkta förstås), han förstår inte när han går för långt i sina lekar så man måste gå in och bryta när man märker detta och listan kan göras lång märker jag..

Svar
Har svarat på VB snack..
....och nu när jag läser här så tänker jag på min son..han klippte(gör ff *S*)bort alla lappar i kläderna så det blev stora hål,strumporna klippte han sömmarna om det var en liten tråd eller nåt så det blev hål där med...sprang oxå runt i kallingarna hemma *L*.
Så ta även upp kläderna som tappas bort Å ev klipps sönder,maten borde man oxå kunna ta med i merkostnader..
Skrivet av  no1wildcat ska flytta=)
Angående vårdbidrag
Hej Min dotter fick dagnosen As för några månader sedan,eftersom hon även har reumatism har jag lämnat in ansökan om VB.Jag fick hjälp av en kunnig,som vet någotsånär vad som kan tas upp.Om det sen går igenom är ju en annan fråga.Maten är ju ett kapitel,min dotter är jättesvår med maten,får hon inte det som hon vill ha,då äter hon inte alls.Det fick jag ta upp.
Hon är även vårdslös med saker ,sin cykel och annat som "bara går sönder".Kläder kan du säkert ta upp.
Perioder då hon är fixerad vid vissa saker,kläder ,
filmer annat .Hon kunde tjata sönder mej,om det var nånting särskilt hon ville ha,till slut kunde jag ge med mej.Sånt kan också tas upp.Det finns säkert mycket annat,men det här var vad jag kom på just nu.
Skrivet av  Jennys mamma
Lämna in ansökan snarast
och komplettera sedan så får du retroaktivt från ansökningsmånaden!
Vi har tagit upp av/påklädning, matstörningen (att behöva laga olika rätter), all tid det tar med språkstörningen, att planera för att unvika härdsmältor, sömnstörningen med nattning i timmar, orolig sömn.
Tills slut undrade handläggaren när jag var ledig...
Skrivet av  Tårtans mamma
Tack för tipsen! (svar påVB-snack oxå)
Det känns bra att komma igång med ansökan..dagbok har jag fört det senaste året pga allt krångel med skolan men jag har tyvärr inte skrivit så mycket om de vardagsnära sakerna. En sak som krånglar till allt tycker jag är att veta vad som är normalt för åldern?? Vad förväntas en 7-åring klara av? Det vi tycker är normalt eftersom vi inte vet om något annat, kanske inte är normalt...så jag tycker det här med ansökan känns en smula "jobbigt" men det måste ju göras.
Ska klura vidare på detta.
Skrivet av  Fredetta
Vi hade en dialog
med FK och gick igenom hur en dag ser ut för oss. Jag fick förlita mig på att handläggaren hade de kunskaper som krävdes för att bedöma vad som var avvikande. Det mesta i ansökan gjordes muntligt.
Skrivet av  Tårtans mamma