Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

akutsnitt efter sugklocka...

Skrivet av JK
Jag fick akutsnitt eftersom min son satt fast i bäckenet men innan snittet gjordes flera försök med sugklocka (men han kom ingen vart). Är det några fler här som har denna erfarenhet och i så fall hur upplevde ni detta? Så här i efterhand önskar jag att jag hade sluppit sugklocksförsöken som var mycket jobbiga.
Svar på tråden: akutsnitt efter sugklocka...

ja

Skrivet av  Neaten
Hej

När jag födde mitt andra barn hade jag ett långt öppningsskede (jag fick åka hem ett tag, men då var jag "sjuk" av oro eftersom m itt första barn fick dåliga hjärtljud under öppningsskedet och det blev akutsnitt) sen hände inte så mycket då de ansåg att han skulle krystas ut, trots att jag pressade/krystade intensivt, och de tryckte på magen. Sen försökte de med klocka, den lossnade dock ganska snart, då gjorde de försök med tång.
Detta var otroligt smärtsamt, och det slutade med att jag sövdes och kejsarsnitt. Ärr både nertill och på magen igen.
Det är nu snart fem år sedan detta hände, och jag har varit så ledsen över vad jag fick vara med om (detta är ju bara en flyktig resumé) och känt mig så orolig över att andra ska behöva vara med om det samma att jag verkligen förespråkat planerat kejsarsnitt å det varmaste.
Det tog verkligen lång tid att komma över.
När föddes din pojke JK? Är det ditt första barn?
 

Jag har...

Skrivet av  Lisbeth m Tove -01 o Hannes -03
också gått igenom kejsarsnitt efter försök med sugklocka.. så jag vet vad du pratar om även om det för min del börjat falla i glömska, det är över tre år sedan.. Jag önskar dock inte att jag sluppit sugklocksförsöken, för det kunde ju ha gått, det finns ju barn som kommit ut med hjälp av sugklocka, och man kan inte veta på förhand om det ´kommer att gå vägen eller inte.. Fast det kanske var värre för dig?? Hur länge höll de på med sugklockan?? De höll på bara kanske en kvart innan de avbröt och jag fick åka till operation.. Dock gjorde det jätteont, bm låg på min mage för att hjälpa till och trycka ut bebisen samtidigt som dr försökte dra ut med sugklockan och jag hade ingen hjälp av nån ryggmärgsbedövning, jag hade fått tidigare men med dålig verkan... jag var nästan svimfärdig av smärta...

om det plågar dig så råder jag dig att prata mycket om det, ta upp det på mvc så kanske du kan få träffa någon att prata med...

Inför min andra förlossning blev jag övertalad att försöka föda vaginalt pga UL-undersökningen visade att min son var mindre än min förstfödda dotter, han beräknades bara väga 3,6 kg (dottern vägde 4,4 kg och enligt mina bäckenmått skulle jag kunna föda ett normalstort barn, men vi bestämde också innan förlossningen att om förlossningen skulle följa samma förlopp som den första så skulle den avbrytas, inga försök med sugklocka.... och dessvärre följde den samma förlopp och det blev snitt igen och som tur var, inget försök med sugklocka, för min son vägde 4575 gram och hade nog aldrig kommit ut den "vanliga" vägen..
 

En fråga Lisbeth!(OT)

Skrivet av  Neaten
Kände inte du att din pojke var större än flickan?
De gjorde ul-beräkningar på mitt andra barn
och fick fram att han skulle väga en del mer än mitt första barn,
men så kände jag inte alls att det skulle vara
(det skiljer 19 månader mellan mina barn),
och jag hade rätt, mitt andra barn var mindre än det första!
Jag tyckte det var lite roligt att min känsla var rätt!
 

Ja

Skrivet av  Lin med Ellen 030415 & Pyran bf 6/9
Hej!
Min dotter låg i vidöppen hjässbjudning, var ganska stor och kom inte ner förbi spinae. Hon mådde dåligt i många timmar och tillslut när även blodproven på henne inte blev bättre bestämde de sig för att försöka med sugklocka. Jag hade ingen bedövning, två BM hängde på min mage och det var helt enkelt vidrigt. Det gick inte och då blev det riktigt bråttom, de rusade iväg med oss till operation, ingen pratade med mig, jag trodde Ellen var död och så blev jag sövd. Min dotter var väldigt allvarligt sjuk efteråt och det har säkert färgat min upplevelse av förlossningen, men jag känner mig oerhört bitter när jag tänker på vad som hände. Läkaren har erkänt i efterhand att de gjorde en massa slarvfel, t ex trodde de inte att sugklockan skulle fungera och de skulle därför frågat mig om jag inte hellre ville snittas men BM ville till varje pris undvika snitt och utsatte oss hellre för det som hände i stället.
Har du fått prata med någon om förlossningen? Man behöver bearbeta det.
Kram,
 

Tack så mycket... (långt)

Skrivet av  jk
för era svar. Det är skönt att höra att det finns andra som har varit med om samma sak. Detta var min första förlossning och jag har funderat mycket på hur jag skulle vilja göra vid en eventuell ny förlossning (snitt eller vaginalt). Jag tyckte nog nästan att sugklockan var det värsta på hela förlossningen (kanske skulle jag känna annorlunda om det hade gått att dra ut honom). Ingen hade dock kollat hur stor min son var innan och han hade stort huvud så möjligen hade det slutat i förskräckelse om de hade lyckats dra honom från spinae och hela vägen ut. Vem vet? Jag var inte riktigt kontaktbar vid det skedet av förlossningen (efter nästan 1 dygn med värkar varannan minut) så de frågade inte mig vad jag ville göra. Tack igen för era svar!
Kram
 

liknande förlossning

Skrivet av  Stemar bf 4/6 (+5)
hade jag när min son föddes, jag var värksvag och de fösökte till slut med sugklocka, 4 ggr om jag minns rätt, och när det inte fungerade snittades jag. Dessutom tog inte bedövningen så att de fick till slut söva mig. Min son fick två fula sår i hårfästet som det 2 veckor innan skorporna föll av från. Allt som allt tycker jag att sugklockan var vidrig, smärtsam för mig och gjorde min son illa.

Jag är nu gravid igen (bf 4/6) och har gått på Indigosamtal och fått löfte om att jag blir värksvag igen eller det blir bråttom att få ut detta barn så snittar de mig direkt. Det känns skönt att veta det för jag är verkligen skraj för sugklockan.
 

Samma här

Skrivet av  H
Jag har samma erfarenhet med en mycket jobbig förlossning som blev både som nästan vaginal med sugklocka, barnmorska som hängde på magen, klipp som sedan måste sys - sedan akutsnitt med sövning. Mitt barn fick dessutom en sårskada av sugklockan.

MEN - två år senare (-03) fick vi vårt andra barn med planerat snitt och det var en helt underbar upplevelse! Den positiva upplevelsen har på många sätt läkt det jobbiga från första förlossningen.

Det var incidenten med "klockförsöken" som fick mig att välja planerat snitt andra gången - och det var ingen diskussion alls om att få det godkänt - det var helt självklart tyckte den förlossningsläkare jag fick OK från.

Men jag anser (förstås) att sugklocka är ett gräsligt redskap att misshandla mammor och små bebisar med. Har anklagat mig själv många gånger varför vi helt enkelt inte krävde snitt tidigare under förlossningen. Det hela var ju så onödigt. Men vi litade ju på att personalen visste vad de gjorde...

PS - jag gick i ett par gruppsamtal för akutsnittade med BVC-psykolog efteråt och det hjälpte mycket också. DS