Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad krävs för att få snitt? Även på förlossning

Skrivet av Birgitta med Moa
Min bästa väninna fick barn i maj 03. Hon krystade i fyra timmar innan bebisen till sist kom ut med en total sphincter ruptur som resultat. Det tog en och en halv timma bara att sy ihop henne. Nu är hon gravid igen och barnet är beräknat i mars. Specialistläkaren som tittade på henne förra veckan sade att det läkt ihop ok men skulle hon få liknande skador igen så riskerar hon att bli inkontinent, som i att bajsa på sig. I nästa mening säger hon att det inte kan bli fråga om ett snitt eftersom det inte är tillräckligt allvarliga komplikationer?!

Alltså, trots förra upplevelsen så är XX glatt inställd på en ny vaginal förlossning eftersom det är en så häftig upplevelse. De har lovat att de ska klippa henne fort om det skulle bli svårigheter vid nästa förlossning. Däremot så är hon ju skrämd av tanken på att inte kunna hålla inne varken fjärtar eller bajs. Det skulle ju vara ett otroligt handikapp! Är det bara jag som tycker att det är konstigt att man inte tar det mer på allvar och åtminstone överväger ett snitt?
Svar på tråden: Vad krävs för att få snitt? Även på förlossning

Ja du...

Skrivet av  Mathilda
är din väninnna glatt inställd på en vaginal förlossning trots sina tidigare skador ser jag ingen anledning till att ens föreslå snitt. Har man läkt fint utan inkontinens är det minimal risk för att det återigen skall uppstå en total sfinkter ruptur.

Visst kan man ifrågasätta en del läkares (och annan sjukvårdspersonal) ödmjukhet ibland, men de är specialister och vet oftast vad de pratar om, även om de låter hårda...
 

Vad jag menar med...

Skrivet av  Birgitta med Moa
glatt inställd är att hon inte har något emot att föda vaginalt OM det nu kommer funka bra.

Det som vi undrade över var att läkaren först säger att områder är rätt mycket försvagat och inte har läkt ihop helt och sedan i nästa andetag säger att risk för analinkontinens inte är tillräckligt skäl för att få ett planerat snitt. Det låter som ett rätt stort skäl för mig. Hon sade nämligen att operationen man gör efteråt inte kan göra det bra igen. Bättre men inte så bra som man har varit.

Ingen vill väl ta den risken?
 

Artiklar från Familjeliv