Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Snitt barn 1 = snitt med barn 2?

Skrivet av Kompis
Jag har en kompis som gjorde planerat kejsarsnitt förra gången utan någon medicinsk anledning. Hon tror på fullt allvar att k-snitt är bättre för både barnet och mamman och att anledningen till att inte alla förlöses med snitt är att det kostar för mycket. Jag vet att hon inte är väldigt rädd för att föda vaginalt eller så.

Detta var innan de blev snålare med planerade kejsarsnitt (västra götaland), och hon anförde rädsla som skäl men behövde inte gå på samtal eller så.

Detta är en lite känslig fråga oss emellan - trots att vi är väldigt nära kompisar - eftersom vi har väldigt olika syn på det hela (har fött ett barn var). Jag kan inte tänka mig att föda med snitt (om jag inte måste såklart), och för henne är k-snitt det enda tänkbara.

Nu är hon gravid igen och räknar kallt med planerat snitt igen eftersom hon fick det förra gången.

Är det så?
Svar
Förtydligande
Hon gick inte på samtal hos kurator eller liknande (typ aurora), man talade naturligtvis med en läkare om snittet.
Skrivet av  Kompis
Det är nog ofta så...
... att har man snittats en gång, så blir det snitt även andra gången om inte man själv står på sig och vill föda vaginalt.

Eftersom jag är som du och ser snittet som en nödutgång, har jag aldrig satt mig in i frågan om snitt även andra gången om det är av "bekvämlighetsskäl". Men kanske din väninnna är mer rädd för att föda vaginalt än hon ger sken av?

Nog borde det väl vara uppenbart att kejsarsnitt är just en nödutgång? Om det var meningen att vi skulle föda den vägen hade vi ju blivit utrustade med en lucka på magen! *ler*

Jag kommer snittas på tisdag (medicinska skäl...) och har närmast dåligt samvete för att vi kommer plocka ut barnet nästan en månad innan det kanske annars skulle kommit ut. Inte för att det händer ofta, men vissa barn som föds med snitt har inte tillräckligt mogna lungor och måste alltså ligga i kuvös en tid efter förlossningen. Om man vill fortsätta skräckpropagandan mot snitt, så är dödligheten bland mammmorna 12 gånger högre vid snitt.

Jag hoppas din kompis får bättre samtalsmöjligheter denna gång, så att hon kan reda ut vad som är bäst i just hennes fall.
Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
ang. dödligheten
så är det inte beräknat på planerade snitt, utan urakuta, då det skulle gått lika illa för modern om hon var tvungen att föda klart vaginalt istället för att snittas.
Skrivet av  sophie
Låter konstigt
Jag bor själv i Göteborg och snittades 2003. Är nu gravid med andra barnet och snitt kom inte ens upp som alternativ denna gång. Kan tänka mig att det beror på flera faktorer, dels har Västra Götaland sagt nej till kejsarsnitt som inte kan motiveras medicinskt, dels så finns det inget som talar mot att en vaginal förlossning skulle gå bra (har man däremot snittats två gånger brukar de rekomendera snitt tredje gången). Den tredje faktorn som styr är att man helst ser att mamman i alla fall försöker med en vaginal förlossning då detta är bevisat bättre för båda parter och inte innebär risk för lika allvarliga komplikationer som ett kejsarsnitt. Tror att din kompis kommer få det mycket svårt att motivera varför hon ska få ett snitt till beviljat.
Skrivet av  Stina snittad en gång
Jag snittades planerat
med 1:an. På inskrivningen med 2:an (-02) sade barnmorskan att jag själv fick välja vaginalt eller snitt. Jag valde vaginalt, men det slutade med akutsnitt.
3:an föddes med planerat snitt och där hade jag inga alternativ.
Det kan säkert vara så att din kompis får snitt utan problem. Jag skulle ju fått det om jag velat!

Kramisar
Skrivet av  Ango - 3 snitt
Snitt
Jag tror säkert hon får snitt igen om hon fått det förut. Själv blev jag akutsnittad med första barnet, vid undersökning senare visade det sig att jag har för trångt bäcken, vilket gjorde att jag fick planerat snitt för barn nr 2 och 3.

Det är dock inget jag rekommenderar, jag önskade så intensivt att jag kunde föda "normalt". Första gången kände jag mig oerhört snuvad på förlossningen, jag hade kämpat så hårt i många timmar, blev slutligen sövd och snubblade på mållinjen kan man säga. Detta ledde till en lindrigare depression, där jag inte kände mig som en riktig mamma för att jag inte hade "fött" mitt barn.

De andra snitten var iofs bättre eftersom jag var vaken, men smärtmässigt kan jag inte säga att det är något jag rekommenderar.
Skrivet av  Witty
Hoppas det!
Jag hoppas din kompis har rätt. Jag vill själv nämligen snittas när det blir dags igen. Snittades i mars -03 pga sätesläge och i och med att jag tyckte det gick så bra (ingen smärta etc) så vill jag att mitt andra barn också ska födas på detta lungna, och vad jag anser trygga, sätt. Har också funderat på om jag får snitt automatiskt eller om de kan neka mig. Utan tvekan kan jag tänka mig att de kommer att tjata och försöka övertala mig till vaginalt. Jag håller med din kompis om att jag tror att en stor anledning till varför de är restriktiva med snitten är att de kostar landstingen så mycket. Jag har då själv aldrig hört talas om något barn som har blivit svårt skadat under ett planerat kejsarsnitt, däremot har man ju läst en hel del hemska historier om syrebrist etc vid vaginala förlossningar. Vet att det är större risk för mamman vid ett ks men jag tror att i dagens Sverige så klarar de nog de flesta komplikationer galant. Jag menar hur kan de annars utföra operationer såsom bypass etc? Hur är det nu ordspråket lyder....? "Alla blir saliga på sin tro".
Skrivet av  Sophie med Lucas 030317
Inte säkert
att man automatiskt får snitt andra gången. Förut var det så men inte längre. Jag akutsnittades p g a primär värksvaghet första gången det var meningen att jag skulle föda vaginalt. Nu blev det inte i slutänden men jag var helt inställd på det fram till samma dag jag blev snittad i princip. Lång story..

Men jag vet inte hur det är på andra ställen men det är absolut inte säkert att man får det utan att behöva "kämpa" för det.
Skrivet av  Mallan
jag fick gå på samtal
Och "kämpa" för mitt snitt. Så på Södertäljesjukhus är det inte så att det automatiskt blir snitt.
Och de hade tagit förgivet att jag ville föda vaginalt om jag inte sagt något.
Skrivet av  Nita & killarna 021109,040909
Fick åxå kämpa **lång**
1:a förlossningen var traumatiskt, låg 48 h med etablerade värkar, akutsnittades tillslut pga värksvaghet, denna upplevelse satte djupa ärr psykiskt.
2:a graviditeten sa jag till vid inskrivningen på MVC att jag ville ha ett plannerat snitt (ville vara ute i god tid), då fick jag remiss upp till Amanda-gruppen, 1:a mötet var 22/1 i år...sen började kampen.
Var på regelbundna möten hela våren, fick sitta och prata, prata, prata, prata lite till och gråta en massa.
Den 7/5 var mötet med läkaren som hade avgörandet i sina händer...hon var mkt skeptisk, och hade när jag lämnade rummet inte bestämt sig än.
Jag bröt ihop där inne och fick således mitt snitt tillsist.
Den 21/7, alltså ½ år nästan på dagen efter jag börjat min snittkampsresa, föddes lille Theo i plannerat snitt.
Så för min del var det inte självklart att engång snitt=alltd snitt.
Håller tummarna bara att jag inte behöver bråka om snitt vid en eventuell ny graviditet...det orkar jag inte.
Skrivet av  Angeliqua m. Hanna -02 & Theo -04
Tack alla!
Det återstår väl att se, men jag hoppas att det blir bra till slut iaf.

Tack för era svar och erfarenheter!
Skrivet av  Kompis
Nja
Jag är akutsnittad med dottern pga misslyckad igångsättning och enligt Bm så finns det ingen anledning till planerat snitt bara för att man fått ett snitt innan.
Jag kommer att föda vaginalt om inget förutsatt händer.
Skrivet av  Susanna med Tova 13/8-03 + bf 31/10-04