Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

undersökn om att snitt kan försvåra framtida grav.

Skrivet av vilsen
Hej,
jag ska ev föda med planerad kejsarsnitt, bl.a pga förlossningsskräck. Har även fysiska problem som ev gör att kejsarsnitt är bättre än vaginalt men det vet jag inte förrän jag träffat läkare.

Min stora oro är att det finns undersökningar som visar att kejsarsnitt kan göra det svårare att bli gravid igen. Har era läkare tagit upp detta med er?
Vi väntar nu vårt första barn och har missfall bakom oss (ofostrig graviditet) och vill så gärna har fler barn sedan.

Vill inte skrämma upp någon men här är länken till artikeln jag läste om att kejsarsnitt kan försvåra framtida graviditet.

http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,419150,00.html

Tacksam för kommentarer. Kram!

Svar
Kan bara svara för mig själv
Jag blev gravid på första försöket när dottern var ett år gammal. Hon föddes med planerat snitt och jag har inte haft några missfall eller andra problem med att bli gravid.

Vet inte vad den där artikeln grundar sig på, kanske urakuta snitt där det i vissa fall ändå kunde ha blivit komplikationer o dyl???
Skrivet av  Isa m Ellen 030926+bf 17/6
Kan också bara svara
för mig själv och jag har inte haft svårare att bli gravid.
Blev gravid med ettan när vi varit ett par i 3 månader. Dottern föddes med planerat snitt.
Blev gravid med tvåan på första försöket. Hon föddes med akutsnitt.
Blev gravid en tredje gång på andra försöket, men fick tyvärr ett ma och skrapades. Testade positivt igen nästan på dagen 3 månader efter skrapningen.
Jag har inte haft några som helst problem med att bli gravid trots mina snitt. Missfallet faller in i statistiken också då ungefär var fjärde graviditet slutar i missfall.

Kramisar
Skrivet av  Ango - 3 snitt
Stämmer
inte här. Jag snittades med första barnet och blev gravid oplanerat när han var 5 månader. Mina kompisar som har snittats också har fått eller ska ha barn igen. Men jag vet ngr som fött vaginalt som fortfarande kämpar.
Skrivet av  Thelma m. Oliver (0211) & Casper 040112
Ej erfarenheter än...
men först o främst: lita inte alltid blint på vad Aftonbladet skriver... hur mycket forskning det än sägs finnas bakom.

Jag hakar nu främst upp mig på meningen: "av de kvinnor som fött med kejsarsnitt sa var femte att de haft svårigheter". Och vad exakt är "svårigheter" att bli gravid igen? Att det inte går så snabbt som de tänkt sig? Eller att de behövt IVF? Det är ganska stora skillnader mellan det...

Skrivet av  Siv m. David 03
Dessutom...
tror nog jag att om man frågade alla kvinnor istället så skulle det nog vara ungefär samma andel som svarade att de hade haft problem... Och precis som du skriver: definiera ordet Problem!!
Skrivet av  jojja
Jag har inte haft några problem
med att bli gravid, annat än att vi inte lyckades pricka in ägglossningen direkt men vid första försöket exakt vid ägglossningen blev jag gravid.
Skrivet av  Anna K med Flipp & Vendela
har jag oxå hört
när jag frågade läkaren om det sa hon att det var ovanligt. jag blev gravid 6 mån efter mitt akutsnitt
Skrivet av  annika
Inte här iaf...
Har en känsla av att det inte beror på snittet utan på andra orsaker... Om man tänker rent biologiskt så borde ju inte själva operationen ha nåt att göra med det hela, om man inte ändrar hormoner mm såklart. Eller skulle det bli fel på livmodern efter ett snitt??

Fråga gärna en läkare om du har tillfälle. Tror nog jag ska göra det iaf när jag ska på specMvc om några veckor... intressant!
Skrivet av  jojja
står så här i artikeln
Hej,
angående orsaken till att snitt försvårar framtida graviditet enligt artikeln:
"Doktor Deidre Murphy, som lett forskarlaget, berättar i tidningen Daily Mail att man misstänker att det kan orsakas av att livmodern skadas vid operationen eller att infektioner angriper äggledarna."


Skrivet av  vilsen
står så här i artikeln
Hej,
angående orsaken till att snitt försvårar framtida graviditet enligt artikeln:
"Doktor Deidre Murphy, som lett forskarlaget, berättar i tidningen Daily Mail att man misstänker att det kan orsakas av att livmodern skadas vid operationen eller att infektioner angriper äggledarna."


Skrivet av  vilsen
Tja
en operation är ju en operation, och det är väl självklart att livmodern skadas... den skärs ju upp och sys igen, det kan bli många olika infektioner och komplikationer efter ett snitt, likaväl som efter alla andra operationer.

Frågan är bara : kan man ha tex infektion i äggledarna utan att känna av det? För det verkar ju i så fall att de som haft "problem" inte vet varför, och inte läkarna heller. De "misstänker" ju bara.

Jag vill inte på något sätt säga att det inte finns risker med att föda med kejsarsnitt. Det är inte heller riskfritt aff föda vaginalt. Och du kan bli steril av könssjukdomar utan att någonsin fött barn.

Aftonbladet är tyvärr nästan bara ute efter att sälja och ibland förstorar de upp saker lite väl mycket. Som jag sa förut: innebär dessa "problem" var femte snittad kvinna får att hon inte ALLS blir gravid på naturlig väg igen? Eller tar det "för lång tid" enligt hennes sätt att se? Kroppen tar tid på sig innan den är redo att få ett nytt barn, och jag kan gott tänka mig att kroppen vill ha mer tild på sig efter en operation än efter en "vanlig" förlossning.
Skrivet av  Siv m. David 03
Läst och hört
Ja, jag har läst det och även min läkare har sagt att det är svårare att bli gravid på nytt efter snitt, därför lär läkarkåren vara oroliga inför framtiden, eftersom många unga mammor blir snittade idag. Nåt man måste ta i beräkningen är dock att många akutsnittade inte skaffar fler barn, pga rädsla. Den kategorin hamnar i samma statistik har jag hört.

Själv blev jag snittad akut 1989, sedan 2003 och ska nu igen i nästa vecka. Mig har det troligen inte påverkat mao. Har trångt bäcken och inget val...
Skrivet av  stina
Gick lättare efter snitt...
Vi fick kämpa ganska länge, och gå igenom två missfall, innan vi fick vår underbara på pojke 2002. Därför hade jag inga större förhoppningar när det gällde att få till ett syskon, vi diskuterade till och med adoption.

Men fyra veckor efter att jag slutade med minipillrena så testade jag positivt och ska nu föda vilken dag som helst! Detta trots att sonens förlossning slutade i ett väldigt stressat katastrofsnitt (där allt gick bra i slutändan).

Kram och lycka till med din förlossning!

Skrivet av  Smulan
Blev gravid
på första "försöket" efter snitt. Inte särskilt svårt alltså...
Skrivet av  Boz