Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Orolig!

Skrivet av Lisa
Jag fick akut kejsarsnitt för 3 mån sen. Ärret är så fult! Det sitter en bra bit ovanför "hårkanten" och precis innanför troskanten åt höger. Är detta verkligen bikinisnitt? Hur ser era snitt ut?

Jag började göra situps efter bara 1 mån, men sen fick jag veta att man tom ska vara försiktig när man reser sig & tänka på att inte använda magmusklerna. På BB uppmanades man istället att röra på sig, ingen sa att man skulle tänka på detta. Varför är detta så farligt? Läste lite om bråck. Är det någon som vet vad det är? Kan ärret bli fulare om man inte tar det lugnt ibörjan?

Tacksam för svar!
Svar på tråden: Orolig!

Hej på dig!

Skrivet av  Anna K med Flipp & Vendela
Ja, röra på sig ska man ju men vad de menar är promenader och sådant. Man ska ta det lugnt med träningen. Kom ingen och pratade med dig innan du skrevs ut? Sit-ups ska man vänta med minst 6-8 veckor. Jag drog upp mitt är när jag var oförsiktig strax efter mitt senaste snitt och där jag gjorde det har det blivit bredare än vad det är på övriga ställen. Att det verkar sitta snett har nog bara med läkningen att göra och du ser nog en förbättring snart.
 

Mitt snittärr

Skrivet av  C m Niklas o Viktor
är inte det vakraste men har blivit mycket finare med tiden. Mitt sitter också ganska högt upp och är väldigt skevt och krokigt. Går allmänt under benämningen "smily face" eftersom "mungiporna" pekar uppåt som om ärret log. Det var ful och rött och väldigt känsligt i kanske ett halvår. Det tog lite mer än ett år innan jag hade full känsel mellan navel och snittärr.
Att ärret blir snett och krokigt kan bla annat bero på hur magen ser ut. Min mage var enorm, och det skulle ut två barn, det är därför det ser ut som det gör.
Nu två år senare har det bleknat, syns och känns gör det men är otroligt fint endå.

Vad gäller att röra på sig så ska man gärna ta lugna promenader etc men inte lyfta mer än barnets vikt och inte göra sittups etc på 6-8 veckor, just som föregående sa. Är du orolig kan du alltid tala med din MVC sköterska.
 

Inga sit-ups

Skrivet av  Gl@d
Jag går hos en sjukgymnast för att komma i form efter mitt snitt och hon säger att jag inte ska göra situps alls på 6-12 månader (detta gäller också vaginal förlossning). Det finns massa andra övningar man kan göra för att stärka magmusklerna.
 

Artiklar från Familjeliv