Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lavemang?

Skrivet av orolig och pryd
Är livrädd för att jag ska bajsa på mig under förlossningen, är nästan mest rädd för det...Har hört att man ska ta ngt som heter lavemang - vad är det (piller, spruta, pulver???) och vad händer? Tömmer sig tarmarna då...Hur sjutton kan jag undvika att det kommer bajs med krystvärkarna....???
Svar på tråden: Lavemang?

Hej!

Skrivet av  Karolina med Isak -03
Många är rädda för det - men först och främst vill jag säga att det är väldigt vanligt att det kommer lite bajs när barnet föds och BM är vana vid det. De torkar bara undan lite diskret. Dessutom är den "allmänna åsikten" bland läkare och forskare nu att det är nyttigt för barnet att få i sig lite av mammans bajs vid födelsen. Låter kanske äckligt men i bajset (som inte är farligt!) finns det massor av nyttiga bakterier som barnet behöver i sin egen tarm.

Hur som helst, man kan även ta lavemang för att tömma tarmen innan förlossningen. Antingen kan man göra det hemma eller på förlossningen (om man hinner, men de flesta har ju inte en supersnabb förlossning). Har inte gjort det själv så rätta mig om jag har fel, men dels kan man ta ett s.k. vattenlavemang där man sköljer ut tarmen med vatten "nerifrån" så att säga. Dels finns det något slags mikrolavemang (tror det heter klyx?) som även går att köpa på Apotektet.

Till sist så klarar kroppen ofta själv av det där med tarmen, eftersom många får diarré när förlossningen startar. Naturligt lavemang ;-) så var det klart....

Själv var jag också lite orolig, även under förlossningen, men allt eftersom timmarna gick så brydde jag mig allt mindre. När sonen kom så struntade jag totalt i det!

Lycka till!
 

Jag vill ha lavemang!

Skrivet av  Margut med 4:an i magen
Har fått det vid de två senaste förlossningarn, båda gångerna "vatten-lavemang".
Då ligger man på sidan medan en undersköterska sprutar in vatten i ändtarmen. Mycket vatten... (kanske är det något annat i vattnet också, jag vet inte).
Sedan ska man ligga stilla och försöka hålla sig i minst 3-5 minuter innan man går på toaletten.
Sedan _forsar_ allt som var i tarmen ut!
Skönt att ta en dusch efteråt.

Efter lavemanget kan man äta om förlossningen drar ut på tiden. Det tar ju några timmar för maten att nå tarmen.

Vid min senaste förlossning tog det så lång tid att lavemanget slutat hjälpa, dvs det jag ätit senare hade hunnit ner i tarmen.
Ja, det kom bajs när jag krystade.
Men som Karolina skrev - just då skiter man i det - bokstavligt talat! :-)

Det _gör_ ingenting om det kommer bajs. Barnmorskorna är vana... *ler*

Hoppas att mitt svar inte för _allt_för_ uttömmande... ;-)
 

Som Barnmorska tycker inte jag det är

Skrivet av  Jordemor
något konstigt om det kommer lite avföring, det är ju bara bra för barnet att få på sig.
Känner jag vid vaginalundersökningen att tarmen känns full brukar jag berätta det för kvinnan och erbjuda henne ett toabesök !

De flesta har i starten av förlossningen tömt tarmen några gånger.

Var inte ororlig, vi bryr oss inte ett dugg !
 

Man vet inte

Skrivet av  karin
inte säkert man känner vad som händer där nere. Jag var säker på att det kom ut lite, men bestämde mig för att inte bry mig. Men barnmorskan påstod efteråt att det bara var barnets huvud som tryckte på. Det kan kännas så när huvudet snart är på väg ut, men glider tillbaks lite efter varje värk.
 

Jag var också...

Skrivet av  Malin med Thor 040503
Jätteorolig över just denna sak när jag var i början av graviditeten, men ju närmre förlossningen jag kom, desto mindre brydde jag mig.
Jag vill absolut inte, på något sätt, förringa din rädsla inför detta, men jag vill bara säga att det är ingenting du _behöver_ vara orolig över. Det kanske kommer lite avföring, men det gör absolut inte ett dugg! Det kan snarare vara bra för barnets bakterieflora!

För egen del så hade jag aldrig klarat av ett lavemang under min förlossning!!! Jag hade fullt upp med värkarbetet! Dessutom skötte kroppen det där helt av sig självt innan det satte igång för mig!!!

Och sen sade de ingenting om det under förlossningen, om det nu var så att det kanske kom lite...

Det är så fullkomligt naturligt!

Hoppas att allt går bra! Och du, oroa dig inte!!! KRAM!
 

Det kan du inte undvika!

Skrivet av  Superwoman
För det första så är det inte 100% säkert att ett lavemang tar bort risken att bajsa på dig - har du otur så "tar" inte lavemanget förrän du är mitt uppe i födandet och då är det ju inte så kul...

För det andra så kan ens förlossningar vara jätteintensiva från start. Så var det för mig. Under första förlossningen kissade jag helt enkelt på mig eftersom pauserna mellan värkarna var för korta för att jag skulle lyckas sätta mig på toa för att kissa. (gissa om jag är glad att jag inte hade fått lavemang för då vill jag inte tänka på hur det hade blivit...) Andra förlossningen var precis lika intensiv men med mycket tur lyckades jag pricka en toalett...

Men, det är faktiskt varken ovanligt, pinsamt eller skadligt att råka bajsa lite under förlossningen.
 

nä men det där va väl lite fel

Skrivet av  Afrodite me Luna
Lavemang "tar" omedelbart så att säga, det är inget som kan ha fördröjd effekt på så sätt, det fungerer enligt lagen det som kommer in måste komma ut så att säga.
Det ligger ju inte kvar länge så att man riskerar att det kommer senare under själva förlossningen, snarare tvärtom, man får det,s en skall man försöka hålla emot minst ett par minuter helst, ( inte allt det är så lätt) för att sen tömma ut allt, så ett lavemang får du ju så att säga unde rloppet av ett par minuter.
 

hm

Skrivet av  karin
Kan hon mena microlax? Det finns ju sånt också? Men en riktig lavemang med en massa vatten bajsar man ut med det samma. Man kan dock behöva sitta på toan flera gånger inom loppet av några minuter, så man kan hålla sig nära toan en stund efteråt.

Dessutom, lavemang ges i syfte att snabba på förloppet, och det behövs ju inte om barnet snart ska födas, så nej, man behöver inte oroa sig för att skita ut lavemangen när man ligger och krystar.
 

Ahaa, det är iaf vad jag har hört...

Skrivet av  Superwoman
...men det kanske var någon som hade tagit microlax då? Fast det verkar ju skumt att ta det just när man ska föda barn?

Annars trodde jag att det var fullt möjligt att ett lavemang inte tar 100% med det samma utan att man får springa fram och tillbaka på toan ett tag.
 

Javisst, i ungefär 5 minuter.

Skrivet av  karin
Microlax finns det dom som tar innan de åker in, för att de är rädda att bajsa ner sig. Hur det verkar vet jag inte, men den som vill veta kan väl läsa på förpackningen. Det är inget som de ger på sjukhuset.

Ja, av vanlig lavemang får man springa på toa i ett, men det är över på några minuter. Och då är det över.

Oj vad många myter vi hjälps åt att ta död på här!
 

tack

Skrivet av  orolig och pryd
för alla svar, nu har jag lite mer att gå på...men det lutar nog åt att jag struntar i lavemang och allt annat, det viktiga är att bebin kommer ut...

tack tack