Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fy, vad dyrt allting är i Stockholm!

Skrivet av Birgitta, since 1997
Kom just hem efter några dagar i huvudstaden och inser att det är lääääänge sen jag bodde där. Förvisso minns jag hur stor skillnad det blev i hushållsbudgeten när jag flyttade ner till skåne för 10 år sen, men jag hade glömt att skillnaden var SÅ stor. Jisses, mycket är nästan dubbelt så dyrt, och då pratar vi vanliga dagligvaror. Runt 20% skulle jag gissa att det skiljer totalt sett, fördel skåne dårå...

Hur klarar ni er i huvudstaden, med vansinnig bostadsmarknad och så mycket högre levnadskostnader? Hur klarade jag mig på den tiden...? *S*
Svar på tråden: Fy, vad dyrt allting är i Stockholm!

Jag har banne mig inte

Skrivet av  Kristina, håller inte med! :-)
råd att köpa blöjor på landsorten! :-)

Här i stan (dvs Stockholm) köper jag byxblöjor dubbelpack för 99 spänn (Pampers/Libero). Ute i spenaten får jag betala 80 spänn för ett singlepack och då är det inte ens byxblöjor!
 

Här kostar ett..

Skrivet av  Ulrica
...blöjpaket "ekonomipack" 99 :- (ifall man handlar för minst 300:- ...och jag bor låååångt ifrån storstaden! =)
 

Om vi ska köpa

Skrivet av  Kristina, håller inte med! :-)
blöjor när vi är hos min mamma eller hos svärmor så måste vi åka 7 mil för att få köpa dubbelpack för 109 kr.
 

Beror nog på vilken...

Skrivet av  Ulrica
...butik som finns i området. Tvingas man handla blöjor på exv. Statoil så blir det självklart svindyrt! Vi har både Ica och Willys och de håller rimliga priser.
 

Saken är den

Skrivet av  Kristina
att i samhället där min mamma bor så finns det bara en Konsum-butik, åker man till grannbyn så finns det en ICA och en Konsum och så fortsätter det, samhälle för samhälle. I närmsta stad finns ICA Kvantum och det är där man kan få lite bättre pris, men som sagt då är det en 7-mils-utflykt.
 

Tänk vad...

Skrivet av  
stockholmare är känsliga! Man får aldrig komma med minsta kritik mot Stockholm eller stockholmare, för då blir de så himla förnärmade!! Jag bara väntade på att en sådan kommentar skulle komma när jag läste Birgittas inlägg. Och för övrigt så är det Birgitta som har rätt! Jag har själv bott i Stockholm några år (tack och lov så gör jag inte det längre, och det ÄR dyrare i Stockholm än i "spenaten" som du så tjusigt kallar det. Säkert går det att hitta enstaka undantag, men alla uträkningar visar att det är mycket dyrare att leva i Stockholm. Och vad är det som är så farligt med att behöva köra några mil för att handla? Det handlar om att PLANERA, men det kan väl inte ni stockholmare.
 

Tar du inte i lite väl hårt nu ?

Skrivet av  Svältråttan
Jag är själv patriot och skåning, och nog skall väl stockholmarna också ha rätt att vara stolta över sin härkomst ?
Men att säga att dom inte kan planera var inte direkt finkänsligt om man säger så.
Men visst håller jag med om att det skulle vara möjligt att handla utanför stockholm även om man bodde där.
Hittar jag ett billigare ställe att handla på så åker jag givetvis dit, men att påstå att jag handlar "hemma" dom gånger jag gör det beror mer på bekvämlighet än på att jag inte kan planera.
 

Vad då?

Skrivet av  Mia
Vem blev förnärmad? Kristina svarade ju bara vad hon tyckte. Känsliga stockholmare? Undrar vem som är känslig, för du blev ju förnärmad av ordet spenat. Själv drog jag faktiskt på smilbandet när jag läste Kristinas inlägg. Men jag är väl okänslig dårå.
 

vem blev förnärmad ???

Skrivet av  Svältråttan
Inte jag ivarjefall, men jag trodde att 08:orna skulle kunna bli det.
Sälv är jag ju bara en vanlig enkel skånsk "svältråtta" :-P
 

2 saker

Skrivet av  Kristina, undrar om vissa vaknat på fel sida?
1. Förstår du inte smileysar? Jag undrar vem det är som är känslig.

2. Man behöver inte veckohandla på 7-eleven och Hemköp, Åhlens City. ICA Maxi finns även i Stockholmsförorten där vi veckohandlar varje vecka (dit vi har 3 mil fram och tillbaka).
 

Jaha?

Skrivet av  Annie
Varför hetsar du upp dig så?
Du verkar ju nöjd med bondlandet, flytta inte hit!

/Annie
 

Men Gud vilket tjaffs

Skrivet av  JENN_B71
Har ni inget bättre ställe att kasta skit på andra än här? Håll er till "sakfrågor" och sluta förnärma varandra! Blir ledsen när jag ser hur folk inte kan låta bli att ta åt sig över fel saker och sen börja kasta skitsnack, som inte har med saken att göra, här inne. Inte undra på att det finns krig i världen.
Skärpning tjejer!

Ha en fortsatt solig och snäll dag!!
 

*asg*

Skrivet av  Erki
snacka om att kasta sten i glashus! *S*

Alla landsortare och ickestockholmare snackar skit om stockholmare - så även du, i allra högsta grad. Skulle vi inte kunna planera säger du? Hur f*n lyckas vi bo kvar här och överleva år efter år efter år utan att svälta ihjäl då? Det är snarare tvärtom då (om man ska tänka i dina banor) att vi stockholmare är grymma på att planera och handskas med våra åengar trots det dyra utbudet.

Och som jag skrev längre ner, inte nog med att vi har dyr mat, vi får betala mer i skatt för att förörja er därute i "spenaten".
 

det är bra

Skrivet av  Frasse-boy
att ni får betala mycket skatt alltså, sen tillkommer trängselavgifterna som en ren bonus
 

På vårt konsum i söderförort

Skrivet av  Ulrikah
i Sthlm kostade ett dubbelpack pampers 179 kr. På Konsum i mammas håla i västerbotten kostar samma paket 139:- Och 119 om man handlar för mer än 200.

Minns inte vad Kvantum i kungens kurva tog? 129? 119 på ica MAXI i Botkyrka om jag inte minns fel. Vet inte priserna idag.

 

ICA Kvantum Sickla

Skrivet av  Lotta
och ICA Maxi i Nacka tar 99 kr för alla Libero & Pampers. Tror inte att jag har sett billigare någonannanstans.
 

Men lägg AV...*förfärad*

Skrivet av  ME med J & R
Är det sant? Här i Enköping kostar alla Pampers eller Libero 99 kr/pkt (ICA Kvantum) om man handlar för mer än 200 kr. Och det gör man ju, eftersom man måste planera och veckohandla när man bor i spenaten. *flinar åt uttrycket*

Inser att vi gjorde rätt som lämnade Sthlm. ;) Men jag är likförbaskat stolt över mitt ursprung och väldigt förtjust i Stockholm...
 

Det var ett par år sedan

Skrivet av  Ulrikah
jag hade blöjbarn så priserna på Kvantum kan ha gått ner?

På vivo som var näsmaste affären tillsammans med Konsum tog de 149:-
Första året med barn hade vi ingen bil så det var inte så lätt att ta sig utan då gällde det att storhandla och ta en taxi! Betydligt enklare att handla billigt med bil! :0)

Jag vill bo i hus men ändå äta gott till middag senare! Så vi kommer också dra härifrån senare :0)
 

Här i spenaten,

Skrivet av  Gunilla
betalar jag 114:- för ett dubbelpack pampers eller libero :))

Så stor skillnad är det nog inte om man åker till en större affär. Klart det är dyrare på lilla ica affären runt hörnet här, där kostar det 69:- för ett enkelpack, så visst är det värt att åka en mil och storhandla.
 

I innerstan är det dyrt att shoppa.

Skrivet av  Lena_O
Men åker man ut åt förorterna eller andra shoppingcentra, så finns det billigare varor. Småbutikerna inne i City är alltid dyra att handla i.

Jag handlar själv aldrig inne i stan, om det inte är max en dricka att ha i handen typ.
 

Det skiljer faktiskt ganska mycket

Skrivet av  flaxis
läste idag en rapport som någon pensionärsorg. gör med jämna mellanrum och Stockholm och Uppsala var som vanligt dyrast, skillnaden på deras matkasse var över 100 kr mellan Stockholm och skåne har jag för mig *reservation för skåne, kan ha varit annan del av landet*.

Själv har jag bott i Örebro ett år och nyligen flyttat tillbaka till Uppsala och ALLT är dyrare. Frukt, några kr per kilo, billigaste blöjorna i den här stan 119kr mot Örebros normalpris 105 (fanns billigare i vissa affärer med såndär "blöjstege"). Fattar inte varför. Usch, det känns som att man betalar i onödan på nåt sätt.
 

Det stämmer inte riktigt...

Skrivet av  Lena_O
När man gör undersökningar, så brukar man vända sig till de kända butikskedjorna, där dom har samma lager till flera butiker. Vilket egentligen blir lite missvisande, för alla handlar inte där...

Utanför City, så finns det många trevliga förorter som har "udda" butiker och utetorg med försäljning på (finns massor att välja mellan).

Jag skulle gärna se en jämförelse med dessa butiker mot ICA, Coop och Vivo... ;)
 

Använder du Pampers

Skrivet av  madde b
I så fall kan du komma undan lite billigare. Rätt Pris säljer 2 paket för 215 kr.

Jag är ändå tacksam att priset sjunkit så mycket som det har. När Alfons föddes för 4 år sedan fick svärmor alltid bunkra blöjor då hon åkte förbi Willys i Västerås. Då var nämligen billigaste priset i Uppsala 139 kr mot 99 i Västerås. Skönt att konkurensen tagit i alla fall ett litet steg framåt :-)
 

Jag håller med

Skrivet av  KMCB
och vill härmed uppmana alla stockholmare att kräva ett storstadstillägg i nästa löneförhandling;-)

(Om det inte är en skröna så fanns det tydligen på 70-talet, på samma sätt som norrlänningar kunde få "kalltillägg" på lönen)
 

jepp!

Skrivet av  maria65a
Jag fick kallortstillägg när jag jobbade på lasarettet hemma i Kalix på 80-talet!
Saknade det när jag flyttade till Stockholm :-)
 

Fast i de flesta såna där

Skrivet av  ME med J & R
undersökningar visar det sig ju också att stockholmarna har högre löner än man har i resten av landet. Jag har ett bättre tips - bo utanför stan, jobba i (och ha lön därefter) stan. ;)
 

Eller skördebidraget...

Skrivet av  Svältråttan
Fick bönderna inte in sin skörd i tid fick dom skördebidrag, fick dom inte UT den i tid fick dom barnbidrag ;-)
 

Boendet i Sthlm...

Skrivet av  Almas mamma
är ju mycket dyrare än i min del av Sverige...men det måste bannemig vara billigare med mat därnere! Särskilt när det gäller frukt o grönsaker för vi har tex inget torg där det säljs sånt billigt.....
Jag har hört att det läggs på en summa på våra varor pga frakten hit upp.....Sen om det stämmer vet jag inte.....
Men det är fasiken inte billigt att leva i norrland heller........
 

Stämmer...

Skrivet av  Svältråttan
transporten är dyr, dessutom så är det som du säger många som säljer sina varor på torget.
Sen finns det många som köper direkt på bondgårdarna, dock är det svårt att få köpa griskött och mjölk på det viset, men kyckling gås,potatis,jordgubbar m.m går bra.
Bönderna brukar vilja sälja sina bästa varor direkt från gården, så därför så är redan dom bästa varorna slut innan dom når grossisten.
OKEJ , det var inte alls sant.. jag bara retas lite för att jag är tvungen :-)
Men faktum är att mat som är "pinfärsk" är godast, men det som levereras måste tyvärr frysas, därav en kostnad, sen måste det gå genom grossister där är en kostnad, sen transporten där är en.
Detta är kostnader som man slipper om man handlar direkt från en bondgård.
Det kan vara därför som maten är billigare här omkring, ju längre leveranser och frystider ju dyrare blir maten.
 

Jag tror

Skrivet av  Maria
att vi i Sthlm klarar de dyrare priserna för att vi har högre löner, i alla fall inom vissa områden, som t.ex IT-branschen som jag är i. Men dyrast är det i innerstan, men det är det värt tycker jag, om man som jag vill bo där och ingen annanstans.

/Maria
 

Fast vi är många

Skrivet av  Anna
som inte har högre löner. Studenter tillexempel och all vårdpersonal och städares löner är inte högre och i så fall marginellt högre och så vidare.

Tack och lov att ja har bil så jag kan åka och storhandla på willys eller på citygross.

Tror inte "vi" klarar oss så himla bra faktiskt.

En stor fördel med Stockholm är att det finns många billiga krogar att gå ut och äta på oom man jämför men mindre ställen. Inte överallt man kan köpa en stor stark för 19 kr :)
 

Om man bor i skåne...

Skrivet av  Svältråttan
Kan man åka över till Danmark och få en starkis för 16:- på KROGEN.
Det är väl ungefär vad dom tar på systemet i Sverige ?
 

8,90kostar den billigaste

Skrivet av  Frasse-boy
på bolaget.
 

Vraför tror du vissa flyttar därifrån,

Skrivet av  Pappa AJ, han med Lilla aj ©
trots den vackra utsikten???
 

Från Skåne menar du ?

Skrivet av  Svältråttan
Jo, det är för att fler skall få chansen att flytta till Skåne ett tag och njuta av den fina utsikten å de goa folket.
Så d e` den välkända goa skånska gästfriheten som göréd.
Men de` hjälper ente mö`d förr då e ju ente de granna folket himma som dom kan glo pau :)
 

menar du sven-olle i sjöbo

Skrivet av  Frasse-boy
och hans skånska gästfrihet den är lika berömd som det skånska grötsnacket
 

Tyvärr

Skrivet av  Erki
är det inte bara dyrare, vi betalar mer i skatt också, för att försörja glesbygden. Det är vi inte glada för.
 

Nåja

Skrivet av  Ulrikah
många av oss som betalar skatt i stockholm kommer från "spenaten" så det är väl inte mer än rätt att vi bidrar tillbaka för barnomsorg och skola som våra hemkommuner satsat på oss.

Dessutom så är min skattesats här ca 29% medan i min norrlandskommun var på ca 33%

Med detta vill jag inte ha sagt att det är billigare att leva i Stockholm för det är det inte. Men något slags utjämningssystem måste det finnas om än den så kallade robinhoddskatten kanske inte är den bästa?
 

Jaha...

Skrivet av  Svältråttan
inte för jag bryr mig om dena debatten,men vad producerar ni som ni lyckas försörja glesbygden på ?
Dom flesta bondgårdar och skogsbruk m.m, som är en förutsättning för att folk skall få mat och skall kunna bygga hus m.m ligger väl inte inne i stan, eller ?
Hur många jordbruk, gruvor,skogsbruk eller annan nödvändig produktionskälla ligger inne i stan ?
Så vad försörjer ni glesbygden med ?
Och förutom skatter vad producerar ni då ?
 

En hel del företag

Skrivet av  Anna
håller till i Stockholm. :) Ericson håller ju främst till i Stockholm och alla vet ju hur betydelsefull det företaget är för Sveriges ekonomi. Turismen drar Stockholm in massor av pengar på.
 

Just Ericsson

Skrivet av  inte ericsson-anställd
var ju ett ganska dåligt exempel med tanke på hur många de sparkat de senaste åren:-)
 

Trots det

Skrivet av  Anna
så är det fortfarande störst på börsen! Det säger väl en hel del?
 

det säger inget mer

Skrivet av  Frasse-boy
än att dom flyttat större delen av tillverkningen till kina medans aktien fortfarande är registrerad på börsen i stockhilm d
 

tja fast

Skrivet av  Anna
det handlas med den i sverige och de flersta skatterna betalas väl fortfarande i sverige?

Men låt gå för ericson. Det finns mååånga företag i Stockholm och vart skatteintäckterna sedan skickas struntar jag i. Vi är ett land och skall gemensamt ta ansvar för hela landet inklisive dess invånare
 

det där är en myt

Skrivet av  Frasse-boy
som era moderta politiker har hjärntvättat in i huvudet på er

det visade sig att 90% av pengarna skickades till västra götaland och skåne.

så kom inte och snacka om att ni försörjer glesbygden med era skatter
 

japp och så skriver tidningarna

Skrivet av  Maria
om hur billiga vi är på tandvård i Stockholm.
En annan ser ut som ett frågetecken i ansiktet för jag tycker det känns som att bli rånad när man behöver besöka tandis. Vore en annan sak om dom skrev att vi var mindre dyra här i Stockholm.
Är också trött på alla höga kostnader bl.a. hus som kostar skjortan och som man skulle spara över miljonen på om man flyttade tjugo mil bort.
 

det är självförvållat

Skrivet av  Frasse-boy
ni har själva genom eran egoistiska grundinställning kombinerat med budgivning på fastigheter trissat upp bostadspriserna åt er själva.