Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Några frågor och bakgrund

Skrivet av Elenor och Sol
Hej! Vanligtvis skriver jag på knappsidan, men nu måste jag få ställa några frågor till alla kloka här. Jag har länge trott att vår dotter har någon form av cp-skada. En sådan är inte konstaterad eftersom läkarna mest bara vill avvakta och se. Vi vet att hon har en hjärnskada efter en blödning före förlossningen, hon har även andra problem och ingen vet vad som hänger ihop med vad. Varför misstänker jag då cp? Jo, hon är väldigt sen utvecklad motoriskt. Främst gäller det benen. Hon var ca 15 månader när hon vände sig, satt vid ca 11 månader däremot. Har aldrig haft problem med händer och finmotorik i fingrar. Kröp vid 1½ års ålder och ställde sig med en något skum teknik vid 20 månader. Den skumma tekniken har hon fortfarande och nu är hon 22 månader. Vi har fått vissa insatser från sjukgymnast, men först nu är hon inskriven på habilitering och där har kvarnarna precis börjat mala...
Hon vill inte gå, har mycket svårt för att flytta fötterna, släpar liksom på dem. Står helst på tå trots att hon inte är stel i musklerna eller har för korta hälsenor. Det går lite bättre att gå sidledes, men hon gör det motvilligt. Trots att hon har benstyrka så vill hon inte. Stå går bra, men inte gå. (Står med stöd, alltså). Nästa vecka ska vi träffa sjukgymnast och arbetsterapeut från hab:en och jag undrar vad jag ska säga till dem och vad jag ska kräva som första insats. Nästa gång jag träffar läkare ska jag ta upp frågan om att träffa neurolog. Det har vi aldrig gjort och många undrar varför.

Vilka hjälpmedel ska vi fråga efter? Hur länge ska vi "avvakta"? Jag tycker det redan gått för länge.
Svar på tråden: Några frågor och bakgrund

Svar, kanske förvirrande ?

Skrivet av  Millimeterns mamma
Hej

Jag håller mest till på snackgruppen Utvecklingshämmade barn. Jag har en liten dotter som snart fyller 2 år som är sen i sin grovmotoriska utveckling. Hon är ungefär som din dotter, kryper och står upp vid samma tidsperiod. Kan ta några steg med stöd, dock endast framåt och inte i sidled. Min dotter är extremt mjuk kroppen och är överrörlig i sina leder. Vi har fått rådet av vår sjukgymnast att ha skor på henne så att anklarna får stöd.
Enligt dotterns neurolog har hon inte någon CP-skada. Vi har gjort en datortomografi och kromosomprov, bägge med "normala" resultat.
Vi har just blivit inskrivna på banhab och träffade dem för första gången idag. Fick inga konkreta råd mer än att locka och uppmuntra stå och gå.

Ett tips sjung när ni går, det brukar distrahera Millimetern att ta några steg (med stöd).

Berätta gärna mer hur det går för er !

Kramar
 

Samma här

Skrivet av  MammaMia
Jag ger samma råd till dig som till Elenor. Kontakta Move & Walk. http://www.movewalk.se De är jätteduktiga på att entusiasmera och motivera barn till utveckling. Man får som förälder tips och hjälp att träna sitt barn och kan på så sätt få dem att gå framåt på ett helt annat sätt än innan. Du är alldeles säkert en duktig mamma, men man kan behöva lite "nytt" och lite roligt själv också för att orka. Kram
 

Inte vänta

Skrivet av  MammaMia
Du ska inte vänta alls och du ska kontakta Move & Walk, tycker jag. De har en hemsida http://www.movewalk.se där du kan läsa mer. De är verkligen specialister på sådanan här problem. Skriv ett mail eller ring till Lise-lotte så får du reda på om ditt landsting har avtal med dem och om du kan få bidrag för träning där. Jag är helt säker på att din flicka kan få ut en hel del av en period där. Lycka till!
 

Inget avtal

Skrivet av  Elenor och Sol
Vårt landsting har tyvärr inget avtal med Move&Walk, det har jag redan kollat. Tyvärr. Man kanske kan få tips webbvägen av dem ändå. Jag ska kolla deras hemmis.
 

Tråkigt

Skrivet av  MammaMia
Jättetråkigt att höra, men du vet väl att du kan söka dig till andra landsting vad det gäller HAB om du inte får det stödet du ska ha. Du och ditt barn har rätt att få stöttning. Det är viktigt att du får tag på en riktigt bra kurator så att du får hjälp med att söka insatser av samhället. Stå på dig! Jag hållre på dig!!!
 

MammaMia!

Skrivet av  Assistent
Hej!

Jag är en personlig assistent till ett cp-skadat barn. Läser ofta här och blev nu nyfiken på det du skrev om att byta habilitering/landsting. Är det så att man har rätt att välja hab och inte måste gå till den man geografiskt tillhör alltså? Kan man också välja habiliteringsenhet inom sitt landsting? Undrar p g a att "mitt" barn tillhör en habilitering som inte funkar särskilt bra, tycker både föräldrarna och jag.
 

Artiklar från Familjeliv