Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag måste fråga

Skrivet av Anonym just nu
Har en son som är 10 och går på tå jämt. Nu sa en ytlig bekant till mig att det kan vara en "cp-light skada" om man nu kan uttrycka sig så. Har ni med erfarenhet hört något sådant? Sonen hade navelsträngen hårt runt halsen vid födseln.
Svar på tråden: Jag måste fråga

För korta hälsenor?

Skrivet av  Maria L
Det borde rimligen ha visat på något sätt under 10 år om han har en cp-skada. Är fötterna inåtvridna också? Han har inte bara för korta hälsenor då?

 

Nej

Skrivet av  Anonym just nu
Hans fötter är inte inåtvända. Jag tycker också att bvc eller skolläkare borde ha sagt något under alla dessa år. Den bekante har en bror som är cp-skadad så därför tog jag det lite mer på "allvar". Korta hälsenor får man efter att ha gått på tå under många år, så det vet jag att han har.
 

Ja, det är klart.

Skrivet av  Maria L
Tänkte inte på det :-) Undrar vad som är hönan och ägget då, varför går han på tå från första början? Intressant! Du får försöka ta reda på det, det kan väl vara bra med hjälp för honom i vilket fall som helst. Det måste vara jobbigt att alltid gå på tå.

Lycka till!
 

En Habituell tågångare

Skrivet av  H
är vad du har.
Jag har en tågångare oxå. 95% av tiden är min 4-åring uppe på tårna, men inte tycker han att det är jobbigt.

Orsakeren är inte så lätt att veta. Det kan vara så enkelt att han är sån, kanske finns det någon i släkten som inte är så bra på att sätta ner hälarna.
Det kan också vara någon form av neurologisk skada.

Om/när hälsenorna börjar bli korta så kan det vara bra att tänja. En 10 åring borde kunna göra lite stretchövningar varje dag. Tex. stå i en trappa och tänja ner hälarna.

Ha det gott!
H
 

Fick nu tid till....

Skrivet av  Anonym just nu
...en specialist som jag tror är neurolog. Han vill att vi ska röntga nacken och sedan komma på behandling. Hans första fråga var om pojken fötts under "dramatiska omständigheter" och så var det ju, navelsträngen hårt om halsen och panikförl. Specialisten menade att bm förmodligen dragit i huvud/axlar och därmed gjort något med nacken som sedan kan ha framkallat tågången.

Vad vet jag, men värt att prova.
 

Passar på att tacka för mig

Skrivet av  Anonym just nu
tack för att jag fick fråga er. Jag tror egentligen inte och har aldrig trott att det handlat om CP men jag blev så fundersam när denne "bekant" nämnde detta. Att denne bekant då har en bror med CP gjorde att det för mig blev lite mer tyngd i argumentet. Tack för att ni svarat! Nu ska jag inte störa er mer på er sida. Krama era telingar!