Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Barbafamiljen

Skrivet av Anna m Embla
Hej!
Jag har surfat runt lite här på AFF för att se var jag bäst kan lägga min fundering kring Barbafamiljen - och fann att detta snack kanske passar.

Det har ju varit mkt snack om julens leksakskataloger som har en så tydlig könsuppdelning. Jag håller med MEN min tvååriga dotter måste vara undantaget som bekräftar regeln, för hon fastnar nästan uteslutande på "pojksidorna"...

Men det var inte det jag ville reflektera kring *kom t sak kvinna ;)*

Vi plockade fram mina gamla barbafigurer och med förvåning insåg jag att Barbapapa ju är ROSA!Och Barbamama svart... lite otippat om man går efter normen, men det var med stor glädje jag fann att Barbafamiljen inte följer normen... *ler stort*
Svar på tråden: Barbafamiljen

:0)

Skrivet av  ~majo~
Tänk att det har jag inte ens reflekterat över......så självklart att det inte hade någon betydelse då när barbapappa var på tapeten.

Men nu kom jag på att tänka på en annan sak. Teletubbies! Det var ju liv i luckan i USA för att den lila Tubbien var så "feminin", och man var rädd att han skulle göra barnen fjolliga. Är det inte märkligt så säg?!
Somligt blir det liv i luckan om och annat inte. Undrar vad det är som styr det egentligen?

Men på tal om leksakskataloger.
Min 6 årige son önskar sig mesta av allt en Baby Annabell, för han älskar bebisar. Och när han blir större ska han sy kläder åt den. Han som i vanliga fall är "vapenfixeread" och aldrig lekt med annat än svärd och picadoller och agentväskor. Som nästhögsta önskan står en Dinosuriefigur som är en bilbana på samma gång.
Lillebrorsan vill också ha en Baby Annabell, han som i vanliga fall ÄR spindelmannen ut i fingerspetsarna, och inte gör anant än klättrar och hoppar och sjuter nät ;0)

Sen fick 6 åringen en Ranga-tanga apa för han är sjuk och ynklig just nu. Han valde den själv, och vilken färg valde han?? Jo bebisrosa!
Så till och med mina söner, (som har mig till mamma som blivit beskylld för att vara könsrollsbunden)väljer "flickfärger" mitt i alla sin pojkighet!

Jag tror faktiskt att barnen själva reder ut begreppen så länge inte vi vuxna kommer med en massa moralkakor och pekpinnar, om vad de ska leka med eller inte. De har egna förmågor att blir jämlika vuxna så länge vi vuxna uppträder jämlikt inför varandra, utan leksakskatalogernas hjälp eller stjälp.
Man måste alltså inte påverka barnen till det ena eller andra....de väljer själva om man ger dem valmöjlighet.
 

Den lila Teletubbien...

Skrivet av  Anna m Embla
...väckte en hel del åsikter i de frireligiösa lägren här i Sverige oxå - helt otroliga slutledningar som roade mig mkt... *ler*

 

Ja så kanske det var också

Skrivet av  ~majo~
Jag hörde bara om USA.s homofobi. Man blir ju stum av förvåning hur vuxna kan tolka in sexuella läggningar hos en sagofigur som är för barn!
Fast det är ju ingen nyhet iofs, att vuxna tolkar in sina egna värderingar i brist på förmåga att se med ett barns ögon.

 

han hade ju handväska plus

Skrivet av  pola
lila triangel på huvudet. och det vet ju alla vad lila trianglar står för!
jaså inte det - det är ju en homosexuell symbol!
 

oj

Skrivet av  ~majo~
så obildad jag känner mig. Visste inte att triangeln symboliserade homosexualitet. Men tack för den upplysningen :0)

Minns inte ens att den stackars tubbien hade en triangel på huvudet
 

majo

Skrivet av  Anna m Embla
bögar fick bära en rosa triangel på sina dräkter i nazisternas utrotningsläger, lesbiska tillsammans m ensamstående mödrar o prostituerade (om jag inte minns fel) bar en svart triangel.

Så nu har du ökat på din kunskapsbank =)
 

Tack!

Skrivet av  ~majo~
Att jag kunnat missa det är en gåta, jag är väl inte så "påläst" som jag trodde :-(

Men nu vet jag! Tackar :0)
 

När det gäller färgen, ja

Skrivet av  Lotte
men har du tänkt på hur stereotypt det är i berättelserna? Iaf i de gamla böcker vi har här hemma. Jag får läsa lite annorlunda än texten, för det är utan undantag Barbapapa som är den handlingskraftiga och Barbamama som bakar tårtor osv. I de böckerna heter det inte heller "Barbafamiljen" utan "Barbapapas"...Och Barbabarnen då: Barbastark är kille, Barbalala är tjej...Men min minsta kille älskar Barbafamiljen och de är ju iaf snälla och mysiga, så vi läser dem mycket - fast med lite omskrivningar *s*!
 

Ja, det...

Skrivet av  Anna m Embla
....har du ju helt rätt i - de är stereotypa i sina handlingar och kanske ville författarna väga upp det genom sina "tokiga" färgval ;)
 

Jag tror snarare

Skrivet av  Mustardseed
att vi har blivit än mer färgkonservativa de senaste åren. När Barbapappa först kom så var det kanske ingen big deal att en påhittad manlig figur var rosa, men nu verkar det här med färgerna ha fått en otrolig vikt. Tjejer SKA vara rosa, så var det ju inte när jag var liten.

Däremot tror jag att könsrollerna i Barbapappa speglar tiden och författarnas värderingar mer.
 

Håller med,

Skrivet av  Sol
om att vi blivit mer färkonservativa under senaste tiden. :)
 

håller inte riktigt med

Skrivet av  zenobia
Jag tänkte precis som du först, men har faktiskt tänkt om. Alla barnen har ju varsitt specialområde där de kan mycket och är duktiga. Alla barnen blir rädda ibland (även pojkarna) och är modiga ibland (även flickorna). Och faktum är att i filmerna är det nästan alltid barbamama som kommer på de klurigaste lösningarna.

De enda jag inte riktigt gillar är barbafin (lila tjej) som bara bryr sej om att vara fin och barbastark (röd kille) som oftast bara är stark och korkad.
 

Ja,

Skrivet av  Lotte
jag har bara erfarenhet av några äldre böcker jag har hemma, så du har säkert rätt att det inte är så stereotypt i alla böckerna. Filmerna har jag faktiskt inte ens sett... Det var just barbapapas och barbamamas olika roller i mina böcker jag reagerade starkast på, eftersom det är återkommande könstypiska mönster på många ställen. Barbastark och Barbafin är ju också stereotyper, men de finns ändå lite mer i periferin, de stör mig, men inte i lika hög grad som papa/mama.