Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ny här... vill ha tips...

Skrivet av Mamma till 3 gossar
Hejsan! Jag är intresserad av att bli fostermamma åt utsatta barn av olika slag. Jag undrar vart man vänder sig för att söka till detta och om det är några särskilda krav man ska uppfylla. Hur går det till rent praktiskt?

Tack på förhand
Svar
Hej Mamma till 3...
Till att börja med tycker jag att ni ska prata igenom det hela i familjen så att ni tillsammans är inne på samma "tänk".

Sen är nästa steg att vända sig till socialtjänsten i din kommun eller i någon/några grannkommuner och berätta att ni funderar o är nyfikna på familjehemsbiten.
Ett litet tips kan vara att starta som "kontaktfamilj"
Då brukar man få ställa upp ca en helg i månaden beroende på uppdraget.

Krav...vet jag faktiskt inte! Men ett sunt förnuft och inga "konstiga" belastningar i kriminalregistret är väl ett krav?!
När ni anmält ert intresse brukar man få vänta ett tag innan soc tar kontakt. I vissa kommuner går det rätt fort, men andra har fått vänta i flera år och då kan man ju söka sig vidare till andra kommuner.

Sedan kommer en utredning. Den kan gå till på olika sätt, men i stora drag tar de reda på hur er familj ser ut idag och hur ni fungerar. Era tidigare liv brukar också tas fram eftersom det ofta påverkar hur vi ser på och bemöter olika saker idag. (attityder osv.)
Utifrån utredningen brukar soc sedan "para ihop" familjen med ett barn + familj som de tror är bra (alltså att familjehemmet ska vara bra för barnet m. familj)

Man kan också bli erbjuden att gå en utbildning (t.ex PRIDE)och där utreds man samtidigt som man utbildas som familjehem. Men jag vet inte hur utbredd den formen är i vårt land.

Hoppas du fick några frågor besvarade. Lycka till i ert fortsatta "tänkande" och välkommen in i en värld som är SÅ berikande!

Skrivet av  MammaH
Mamma H...
Har en liten fråga....pride utbildningen kan alla få möjligheter att få gå den eller beror det på var man bor..?Den kanske inte finns i Småland?*ler*Har ni gått den?
Skrivet av  Mia
Uj!
Vi har inte gått den "stora" PRIDE utbildningen för när den kom var vi redan familjehem sen några år.
Vi bad om att få gå - men icke! Däremot har vi fått gå en "fortsättningsdel" som fokuserade på relationer mellan barnen-oss och biologiska släkten.

I västernorrland använder man PRIDE. Men jag vet inte hur övriga landet har det. Tidigare användes den flitigt i "södra sverige" (men jag vet inte var)
Ställ frågan till din kommun om du är intresserad.
Kanske vet kommunförbundet i ditt län? (bara ett tips)
Eller så kanske man kan söka på internet??
Till sist så kanske du kan kolla med Familjehemmens Riksförbund (dom har en "servicetelefon" 0495-20270)

Efterlys en rejäl o riktig utbildning för att bli proffsiga familjehem. Det borde vi alla ha rätt till!
Skrivet av  MammaH
tack..
Tack för tipset...dax för att kavla upp armarna och vara bestämd...*s*VI SKA GÅ PÅ DET...eller...?
Ska kolla upp det i alla fall...
Mia
Skrivet av  Mia