Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

bilkudde?

Skrivet av Nicki
säket helt fel snack, men när vände ni på barnen i bilen? Har en son som är tre år o huvudet är över stolen när han sitter bakåtvänd i framsätet. Egentligen ska han väl sitta så ett par år till men det lär han ju omöjligt kunna göra. När köpte ni vanlig kudde?
Svar på tråden: bilkudde?

Vi köpte kudde,

Skrivet av  Jessika
eller rättare sagt bältesstol, till vår 4½-åring i höstas, då han var 116 cm och vägde 24,5 kg. När det var dags för vinterkläderna fick han inte plats längre då. :-(

En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen när öronen är i kant med stolen, och huvudets tyngdpunkt är så högt att huvudet kan böjas bakåt över ryggstödet vid en krock. Om bara toppen på barnets huvud är över kanten har han en bra bit kvar, och eftersom de inte växer så fort i den åldern, iaf inte på överkroppen, borde det klara sig ett tag till. (Fast det beror ju på vilken stol ni har, hur den är monterad osv. Den största stolen är nog Britax Twoway annars)
 

Inte framåt ännu...

Skrivet av  Linda med Abbe-99 & Nora-02
Rekommendationen är att barnen ska sitta bakåtvänt till 4 år helst 5 år.Det finns mycket info om barn i bil på www.ntf.se.Stolen är urvuxen när 1/3 av huvudet är ovanför ryggstödets slut eller när öronen börjar komma i höjd med ryggstödets slut.Har ni provat att montera den bakåtvända stolen så att den blir mer upprätt,går det att skjuta bak framsätet ytterligare,har ni provat för att se om det blir någon skillnad om han skulle sitta i baksätet?...

Då risken att drabbas av svåra skador(vid ev. kollision) vid bakåtvänt åkande minskar skulle jag prova om det är möjligt att montera stolen på ett annat sätt så att sittvinkeln blir annorlunda.Eller kanske det finns någon annan stol so´m passar bättre?...

Vi har ännu inte vänt sonen (fyllde 5 år i sept-04)...

Hoppas det löser sig på något sätt så att han kan åka bakåtvänt i varje fall ytterligare ett år.
 

5 år och 110 cm

Skrivet av  Anna med 2
Vi vände på vår äldste när han var 5 år och ca 110 cm lång. Vi har två bakåtvända stolar: Britax Twoway och Akta Duoflex, och sista tiden upplevde vi att han satt mycket, mycket bättre i Aktan än i Twowayen. Dessutom kunde vi ha stolen i framsätet, vilket också gav lite bättre plats.

När vi vände köpte vi dessutom en bältesstol, inte kudde.

Man kan få väldigt bra råd från NTF om just bilbarnsstolar. Finns NTF på orten kan man även beställa tid och få hjälp att prova ut stol.
 

Huvudet får inte sticka

Skrivet av  Stols försäljare
ovanför stolen i framsätet, då måste ni flytta bak barnet till baksätet.
Om ni råkar ut för en olycka och någonting kommer in genom framrutan så är det stolen som ska ta den smällen och INTE barnets huvud.
Som dom andra skriver så när öronsnibben sticker ovanför så måste man byta stol.
 

Öronsnibben?

Skrivet av  Bea m. Vincent & Herman
Då har ju huvudets tyngdpunkt redan passerat stolen. Eller är det bara så att jag tolkar öronsnibben som den nedre delen av örat, den utan hårt brosk medan du även menar övre delen av örat.
 

Visst är det

Skrivet av  Ellba
den övre delen av örat som inte får komma över kanten på stolen? Så har jag förstått det iaf, alltså ca en tredjedel av huvudet.
 

FÖRLÅT !!

Skrivet av  Stols försäljare
Jag skrev fel :) det är när den ÖVRE delen av örat sticker upp man ska vända barnet
 

Artiklar från Familjeliv