Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ajdå

Skrivet av Truls
Ett långt inlägg...men jag kände att jag behövde skriva av mig. Kanske är lite virrigt på sina ställen men jag hoppas att ni förstår och inte förvrider/misstolkar utan istället läser med positiv anda.

Jag skrev ett inlägg nedan om dragig hund men kom inte ihåg att här inne så måste man motivera och beskriva i detalj hur man tar hand om sitt djur.

Jo, vi jobbar dagligen med kontakt och Ja, vi går på Bruks, Men… det finns situationer då hunden måste med. Min hund orkar inte hålla kontakt och koncentration uppe särskilt länge och speciellt inte i miljöer som är stressande. Likaså finns det tillfällen då tidsbrist råder när man ska ta sig från punkt A till B. För oss så funkar detta tips men som jag skrev så är _inte_ detta en långsiktig lösning precis som förespråkarna för Halti brukar poängtera. Det känns dock betydligt bättre att ta till detta än ”dra, slit och ryck” vilket _verkligen_ skadar och stressar hunden.

Jag använder halsband med spänne (skärp modell). Det innebär att när jag lyfter upp halsbandet så blir effekten som på ett utställningskoppel. Alltså inget stryp eller halvstryp som skulle kunna trycka på någon kota. Dessutom håller jag kopplet rätt kort så kan han inte kasta sig iväg och skada sig själv. Efter en kort stund brukar han bättra på sig och jag kan släppa efter varpå bandet glider ner till sin ”vanliga” position på halsen.

Själv har jag en hund på knappt 8 kilo men när han sätter igång och drar känns det som 50 kilo och jag kan inte ens ana hur ägare till större dragiga hundar har det. Även om jag inte vill använda Halti så tänker jag respektera de ägare som väljer att göra det. En avstressad promenad med husse/matte måste vara betydligt bättre än en irriterad och arg och det finns inte en hund som skulle respektera sin ledare däremot skulle den kanske kuva sig.

Om man aldrig haft en hund som drar så inbillar jag mig att man inte till fullo kan sätta sig in i hur det är att dagligen leva med detta. Tex mina två tidigare hundar höll inte alls på så här men denna lilla krabat gör det trots att jag också bestämt att han _aldrig_ skulle få dra. Hade jag tur med mina första hundar? Ja kanske det fast det handlar nog mer om individen. Hunden jag har nu är mkt nyfiken, utåtriktad, självständig, och stressar snabbt upp.

Jag hoppas verkligen innerligt att ingen här inne utgår från att någon skulle vara djurmisshandlare, jag tror snarare tvärtom att vi som skriver och läser här inne gör det för att vi bryr oss och vill att våra små och stora vänner ska ha det gott.

Må gott och God Jul
Svar på tråden: Ajdå

Det finns

Skrivet av  jennie
en ton i vissa inlägg som kan såra på den här sidan. Härinne får man aldrig ha några egna lösningar, alla utgår från att man är nybörjare och utgår från sina egna erfarenheter, som passar just deras djur men kanske inte andras.

Vissa härinne är sådana "specialister", så man undrar varför de inte söker anställning som professorer i djurrätt.

Vissa perioder är dock stämningen bättre, och nog trivs jag på sidan.

God jul på dig!

 

Artiklar från Familjeliv