Annons:
  Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

kattunge lös i magen

Skrivet av Linda m. Tova-00, Änglen Loke-02, Viggo-
nån av kattungarna (vet ej vem av dem) bajsar väldigt löst och de bajsar ute i teverummet (ej i lådan) vilket inte är så trevligt. Det osar kattskit och piss i hela huset...jag städar och grejar varje dag...men ändå lukntar det.

Jag ser fram emot dagen kattungarna ska lämnas tillsina respektive familjer så vi blir av med lukten.
sambon tål inte lukten och klagar varje dag.

Varför är de lösa i magen?

De äter wiskas och friskies på burk samt kitekat torrfoder just nu. Jag har ibland köpt RC torrfoder för kattungar.

Svar
Tror
att vuxenfoder KAN va för starkt för den lilla magen.

Prova å bara ge RC baby maten så brukar magen fixa till sig.

Om dom fortfarande bajsar å kissar i huset så stäng av så att dom tex bara för va i köket NÄRA lådan å städa ur den så fort någon varit där.
Vissa katter vägrar gå på lådan om det finns en aningen kiss eller bajs i den.

Har du maskat av dom??
Annars kan det va det också som behövs.

Men prova RC baby mat eller BARA ett av dom andra fodren...att byta tvärt eller ge många olika samtidigt kan pajja magen.
Skrivet av  LillaIor
Försök komma till rätta med problemet
Det är ju inte särskilt schysst att sälja en kattunge som inte är rumsren och som är dålig i magen!!

Hur gamla är de nu? Jag låter inte mina kattungar gå fritt i huset förrän jag vet att de är rumsrena, innan dess är de i ett avskilt rum. Och när de är stora nog att gå fritt så ställer jag ut kattlådor i varje rum för att de inte ska ha så långt till toaletten. Precis som små barn så kan de glömma bort att de är kissnödiga när de leker och har kul, sedan är det bråttom. Det finns ju också bra katttoaletter med lock och filter, så kan du ha kristaller istället för kattsand, det tycker blir relativt luktfritt.
Om du ser en liten unge kissa eller bajsa på fel ställe, så lyft den genast till lådan och sätt den där. (Funkar bara om du tar den precis i gärningen). Du kan också prova att sätta dem i lådan precis efter de har ätit.
Hur är mamman med ungarna förresten, det är ju hon som egentligen ska lära dem att bli rumsrena. Går de aldrig på lådan, eller är det bara ibland det sker olyckor?

Angående den som är dålig i magen så behöver kattungar skonsam mat. Skippa burkmaten, och ge dem något lite bättre torrfoder som är anpassat till kattungar, tex R.C. Det är det enda jag ger mina kattungar, när de är små blöter jag upp det i vatten så att det blir som mjukmat. Håll dig till samma mat hela tiden, kattungar blir lätt dåliga i magen av att byta foder. En annan bra och skonsam diet för känsliga kattmagar är kokt fisk och ris.

Försök väga dem så att du ser att ingen är så dålig att den går ner i vikt, kattungar har ju inte så mycket att ta av. Har du vaccinerat och avmaskat dem? Avmaskade du mamman medan hon var dräktig?

Och låt dem inte flytta förrän de är helt friska och rumsrena. Minst 12 veckor ska de vara också.
Skrivet av  Våris
De är i ett avskilt rum
men vi släpper ut dem ibland för att de ska få lite mer utrymme att springa på. Och få se mer än just det rummets fyra väggar. Dörren är dock öppen in dit hela tiden så de kan gå dit och äta och uträtta sina behov i lådan.
Jag har sett att de går i lådan emellanåt men ibland bara skippar de det och kissar eller bajsar nån annanstans.

Vi har en kattlåda med lock....som det egentligen ska vara filter i och det hade vi till de förra katterna vi hade men jag har bara inte skaffat nytt sen dess.
Det är en fläkt i rummet(det är ett duschrum och pannrum de är i) och ventil i väggen så det luftas ju ordentligt därinne.


Ang. mat så har vi extremt dåligt med pengar just nu och måste spara in på minsta lilla grej...
Och RC är ju inte så billig kattmat direkt. Jag köpte det innan till dem och mamman....men kände sen att det blev alldeles för dyrt för vår ekonomi så jag började köpa billigade mat.
Ekonomiska och snåla svärmor tycker ju att man bara ska ge katter matrester så hon hade nog fått spader om jag nämt att vi köper torrfoder för 130 kr påsen.

De äter som hästar katterna och det går säkert åt 1 1/2 stor burk med friskies till 2 vuxna katter och 5 ungar varje dag. Så jag längtar verkligen tills de kommit härifrån för vår ekonomi går i kras pga all kattmat och kattsand som ska köpas.


Nej jag har inte avmaskat dem....men har tänkt göra det innan de kommer till sina respektive hem. Kan de få mask i magen även om de bara varit inomhus?...eller hur är det med sånt?
Trodde det var nåt de får när de är utomhus.

Kattlådor i varje rum är inte sån smart ide här...eftersom vi har en klåfingrig liten 1 åring som stoppar allt i munnen... :-0

Vaccinering har jag heller inte gjort och kommer inte att göra....det kostar en massa, vilket vi som sagt inte har råd med. Och sambon skulle aldrig acceptera att jag tog katterna till vetrinären för vaccinering m.m. Han är uppväxt på bondgård med vilda katter ute på gården...och dem tog de ju inte direkt till vetrinär utan allt sköttes av dem själva. De skulle aldrig få för sig att vaccinera, försäkra, avmaska osv....katter är inga familjemedlemmar i deras familj....utan nåt som håller mössen på gården borta bara.
Så jag och min sambo är från helt skilda världar.
Jag är inte van vid att höra om katter som vaccineras och försäkras...här på fN är första gången jag hört talas om att sånt görs på katter. Det är inget jag heller är uppväxt med.

12 veckors reglen är också helt ny för mig för vi har aldrig hämtat nån katt så sent som 12 veckor. Det kan inte vara så längesen det infördes?
För vi har alltid hämtat vid ca 8 veckor...under hela min uppväxt och jag har alltid hört att de ska vara minst 8 veckor...aldrig någonsin har jag hört talas om 12 veckor förrän jag tittade in på blocket för ett tag sen

Men en av katterna ska vara kvar här tills den är 11 veckor för familjen vill inte hämta den tidigare än så. En annan ville hämta sin redan då katten var 6 veckor men det stoppade jag och sa att hon skulle vänta tills åtminstone 8 veckor. Det gick hon med på....


Skrivet av  Linda
Räkna lite...:-)
Om du sätter dig ner å räknar lite så kommer du se att ge blötmat å billigare torrfoder till katterna ÄR dyrare än att åka å köpa en saäck med tex RC.

En stor burk friskies går i regel på ca 13 kr i runda slängar, dina äter 1 1/2 burk per dag vilket blir ca 19,50 per dag.

19.50 * 30 dagar = 585 kr i månaden ca.

Lägg till det "billiga" torrfodret från ica med kanske 50 kr om inte mer per månad.

En säck på 10 kg RC kostar ca 520 :- beroende på vart man köper den.

Till 2 vuxna katter kan den maten i den säcken räcka i 2 1/2 mån ibland mer.

På dom 2 1/2 månad har du med blötmat lagt ut: 1462,50 kr....

Med Rc - foder ENDAST ca 520 :-

Ser du vad mycket pengar du tjänar in??
Visa din gubbe det som är så snål så kommer han tänka annorlunda, eran ekonomi blir bättre med nästan 1000:-extra kvar då på dessa månader.
För vissa månader betalar du då ingenting för fodret utan kanske bara var 3 mån.

Räkna oxå in att kattsanden blir mindre i användning på ett bättre å dyrare foder!!!!
Dom bajsar inte lika mycket på det fodret, det blir mer kompakt å inte så kladdigt, luktar mindre.

Avmaska ska du göra redan nu beroende på vad gamla dom är.
2 gg innan flytt, för även innekatter kan få mask å på kattungar ligger det latent å utlöses på nått sätt via mamman.

Om ålder vid flýtt så kan du läsa det på:

http://www.sverak.se

Det ÄR 12 veckor som gäller!!!

Jag skulle heller aldrig flytta en unge tidigare, ovaccinerad, oavmaskad och icke rumsren!!!

vacc görs för att förebygga kattsnuva å kattpest, en katt är ju inte nått slit å släng utan en familjemedlem.
Och för en familjemedlem gör man ju vad som helst för att förebygga skador å sjukdomar, ger dom massor av ömhet å kärlek, mat å tak över huvudet!!

Kom på en sak till, mellan varje gång man byter ut sanden i kattlådan så ska den städas ur med vatten å decinfektinsmedel.
Annars har du all lukt å bakterier kvar där.
matskålar skall diskas MINST en gång om dagen i diskmedel å hett vatten för att förebygga dåliga magar!!
Skrivet av  LillaIor
fasansfullt
Det är verkligen skrämmande att läsa dina inlägg. jag mår illa av det du skriver. Det får mig att tänka på hur många katter som lider och blir illa behandlade bara i sverige. Jag undrar var du har bott som ALDRIG har hört talas om någon form av rätt skötsel av katter, öde ute i skogen kanske?
jag i min enfald trodde att folk hade börjat bättra sig och sköta om sina katter bättre. det är skrämmande att ett kattliv kan vara så lite värt i vissa människors ögon.
om det handlar om okunskap så har du ju chansen att lära dig något nu, du har fått många bra och rätt tips här inne. och handlar det om ekonomin så får du offra något annat, se till att dessa kattungar får det bättre och sedan se till att kastrera din hona! jag har för mig att du skrev för ett tag sen om att din man inte lät dig ta honan till vet. och kastrera henne. om du kastrerar henne så blir det billigare än att ta hand om kull efter kull.
att du längtar efter att kattungarna ska flytta innebär antagligen att du inte kommer att vänta tills dom är 12 veckor och flyttklara.
vad det gäller avmaskning så ska det göras redan när dom ligger i honans mage, och som nån annan skrev så kan det även smitta till dina barn om det vill sig illa.
jag kan verkligen inte fatta att du aldrig har hört att man ska vaccinera katter.Hur kan all information ha undgått dig?
Menar du alltså att du låter dom familjerna som ska ha katterna själv välja när dom ska hämta dom? det är verkligen sjukt, stackars, stackars katter.
egentligen hoppas jag på att du inte är sann, du bara driver med oss för att göra folk upprörda.

ursäkta om jag blev upprörd, du kanske inte vet bättre, jag hoppas iaf att du tar åt dig av råden du har fått.
Skrivet av  ***
åh ja
fy vad vi misshandlar dem...vilken vanvård...
ingen som helst mat får de och instängda i ett illaluktande rum. Vi misshandlar de stackars katterna varje dag med sparkar och slag...leker aldrig med dem och gosar inte med dem...vi skiter fullständigt i de stackars krakarna (ironi)

Jag lägger av och ens ödsla min energi på att gå in hit mer...för jag blir bara mer och mer retad....

Skrivet av  Linda
Skippa burkarna helt!
Hej,
min systers kattunge blev mkt dålig i magen när hon gav den burkmat.

Veterinären sade att dessa innhåller kadaver och annat och sade att det fanns risk för att kattens mage skulle bli förstörd.

Hon fick rådet att bara ge kokt fisk, ris och annan skonkost tills den blivit bättre, sedan helt skippa burkmaten och bara ge torrfoder av god kvalité anpassat till kattungar (hon valde RC).

Mina två perser äter bara RC:s Persian 30 (torrfoder).
Skrivet av  Lea m Loui 020419 o Sophie 000612
tråkigt att den är så dyr bara
men fisk och ris är ju inte lika dyrt kanske....det ska jag börja ge dem...ska bli intressant och se ifall de äter det :-)
Skrivet av  Linda
Fisk...
... är alltså bara TILLFÄLLIG mat mot dålig mage. Näringsmässigt är det alldeles för dåligt för att kunna ges under mer än några få dagar. Jag tycker däremot att kokt torsk/pollock eller liknande vit fisk brukar fungera rätt bra. Så börja med det och ge till alla katterna för att vara säker på att den som har problem får i sig det. Blande gärna med kokt morot som stoppar väldigt bra och brukar vara populärt!

Sedan är det avmaskning NU som gäller. De vuxna katterna går ju ut och kattungar smittas av sina föräldrar! Även innekatter avmaskas alltid när de är små. Man kan få stora problem med små kattungemagar och mask! De skall avmaskas TVÅ gånger helst med Axilur eller liknande INNAN de flyttar. Men med dålig mage är det NU som gäller. Tänk på att mask faktiskt kan smitta till människa och dina barn kan få det i sig.

Sedan är 12 veckor SJÄLVKLART! Om man är mån om att katterna skall fungera i framtiden så behöver de dessa veckorna med sin mamma. Detta är VIKTIGT!!! Jag har själv haft katter när jag var liten som varit tagna från mamman vid 8-10 veckors ålder och det är inget kul med katter som snuttar på allt eller inte klarar att gå på lådan. Det är ju så att dina små inte lärt sig gå på lådan ordentligt, det skall de kunna när de flyttar... och allt annat som mamman lär dem.

Vad gäller mat, så ger du den sämsta mat som finns på marknaden. Att sedan byta emellan olika smaker/sorter gör att det blir katastrof. Själv byter jag LÅNGSAMT, dvs under ca en vecka när jag byter sort. Det går alltså inte att hatta mellan olika sorter. Som Lilla Ior skrev blir det sedan mycket billigare med BRA mat. Jahg skulle aldrig vilja ge mina katter sådan "skit", men sedan är jag också så ekonomisk att jag faktiskt väljer det som blir billigast. Vilket för mig innebär Iams eller RC.

Jag förstår att ni har olika syn på detta med katt, men tänk på att det skall vara katter som mår bra när de flyttar. Sedan skall de också vara fungerande katter som får vara kvar i sina hem. Om de kissar överallt, har problem med mask, dåliga magar, osäkerhet mm är inte det så självklart. De är ju faktiskt dina små "bebisar", du måste väl ändå önska dem det bästa!?

Om du lyssnar till de råd du fått så kan du säkert få kattungarna att må bra, men då får inte bara ekonomin styra. Det är ert ansvar, man får helt enkelt spara in på något annat... tyvärr... En av mina katter var hos veterinären för att hon spytt mycket. Detta gick på 1050:-. Hon är försäkrad, men självrisken ligger på 1200:- Alltså var det bara att betala... och vi har en MYCKET dålig ekonomi eftersom jag är hemma med våra barn (utan föräldrapenning eller några andra pengar) utan reserver.

Lycka till!
Skrivet av  Karin
Annons:

Faktabank

Artiklar och nyttig information

annons