Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

AAhh hjälp mig stt ta ett beslut!

Skrivet av Tack på förhand
Vi har tre barn, den yngsta snart tre år, och har fått chansen att köpa en kanonvalp... Jag har tidigar haft brukshundar, som jag jobbat aktivt med. Detta är en sällskapshund och av en härlig mellanras. Vill så himla gärna ha hund igen, men vill inte sätta vår familj på pottkanten. Missförstå mig rätt! Jag menar att jag vet att det är mkt jobb m hund och ett slitgöra att få ihop det m familj och valp. Men hur jobbigt? Har bara haft hund ensam förut... Inga barn att ta hänsyn till. Har bott på brukshundklubben och bara tränat hund och nu har man tre barn samt en make att ta hänsyn till. Oh jag vet inte ut eller in. Ge mig råd snälla ni..
Svar
Jag har
en vuxen hund som jag jobbar med och en valp (4mån) som jag håller på att starta upp med. Visst det ÄR bökigt och ibland fantastiskt drygt (läs -30 ute, magsjuka hundar och en liten som vägrar klä sig, det hände i vintras. INTE kul.) jag har även en dotter som nu är lite drygt året.

Men på det stora hela tycker jag att det funkar så länge man inte lägger ambitionsnivån allt för högt, jag har begränsat det hela till ca 10 tävlingsstarter/år för att jag inte ska dräpa ut mig själv. Till saken hör kanske att maken är måttligt förtjust i hundarna och som mest tar med sig en när han far ut och springer i skogen, övrigt jobb med hundar och dotter är mitt...
Skrivet av  Ida och Toritrollet
Helt klart ................
ska du skaffa valpen.Men igentligen ska du inte lyssna på mig .Vi har också köpt en valp som kommer hem till oss om 8 veckor ,och jag har också 3 barn den yngsta är 5år.Det är jätte jobbigt med valp men också helt underbart.Vår är en cavllier king....
Vi kommer att köra lydnad och utsällning m.m.
Alla i vår familj ser fram mot att valpen kommer till oss.
Skrivet av  frulouise
Beror lite på...
Dels handlar det ju om valpens personlighet hur mycket den kräver. Sedan handlar det om barnens personlighet och deras ålder hur mycket du kan lita på dem att de kan låta valpen vara ifred och inte hitta på dummheter.

En valp behöver ju som du säkert vet ca 1 månads bebisvård för att aklimatisera sig och bli hyfsat rumsren. Jag vet ju inte om du är hemma eller om du kan ta ledigt. Vill bara påminna om det faktum att valpen behöver en bebismånad.

Att träna en hund utan att leva på brukshundsklubben tycker jag fungerar utmärkt. Jag menar ni tar ju promenader och då kan man ju slå två flugor på smällen. Det kanske är så att barnen är så stora att de kan delta? Kanske är det något barn som i framtiden kommer vilja tävla och träna agility med hunden.

Bara för att en hund inte är bruks- eller lydnadschampion betyder det inte att den är odräglig eller understimulerad. En hunds främsta mål är att vara en god familjemedlem och därför är det den lydnad som krävs för att den skall passa in i er familj som är den primära.
Stimulera en hund mentalt kan man göra på så många sätt. Enkelt t.ex. är ju att gömma godis som hunden får leta upp. Detta är ju ett moment som både du som vuxen och som barnen kan utföra. Jag brukar också leka "vilken hand" med mina hundar.

Ja, en hund kan bli precis hur mycket och hur lite arbete som hels. Huvudsaken är att hunden mår bra!

Får jag vara lite nyfiken och fråga vad det är för ras?
Skrivet av  K-line, River, Meadow & Snövits matte
Roligt OCH jobbigt
När vår förra hund var valp var barnen 8 och 3 år. "Ganska" jobbigt när valpen var i värsta bitperioden och ungarna sprang för att det gjorde ont och valpen sprang efter. Jag minns det med fasa, faktiskt. Tänkte flera gånger: vad har vi gett oss in på?

Men sen var det aldrig några problem. Ibland hade jag med ett eller båda barnen på bhk när vi övade.

Nu har vi en valp igen och barnen är större, 16 och 11. Lite jobbigt med bitandet (denna lilla är mycket bitaigare än den förra) men de hanterar det bättre. Även jag tycker det är jobbigt när hon bits, det är inte så enkelt att ignorera en valp som sitter i handen/armen/byxbenet... Att säga till på skarpen funkar inte på Maya, då trissas hon upp och biter mer. Men hon blir ju äldre, hon biter redan mindre ofta, så det finns hopp :-)

Är hela familjen med på att skaffa hund? Det tycker jag är en förutsättning, även om du ska ta största ansvaret. Du får ju anpassa "lydnadsnivån" efter familjesituationen. Du kanske inte måste ha en lydnadschampin, det kanske räcker med en underbar familjemedlem som vet hur man uppför sig både inne och ute, hemma och hos andra.

Helt klart ger det väldigt mycket att ha hund. Jag tror det är bra för barn att växa upp med djur. De lär sig ta ansvar, ta hänsyn. Har alltid en glad kompis att prata med.
Skrivet av  Lilith
Det är jobbigt
Att ha hund och småbarn. Men det är helt underbart också :).
Vi hade en hund innan vi fick Ronja och när hon var 6 mån så skaffade vi en till (valp). och det har aldrig varit några problem.
Har lärt både hunden och Ronja att respektera varandra, och det har gått jätte bra.
Så skaffa ni en liten valp, det kommer ni inte att ångra.

Lycka till!
Skrivet av  Bumbi