Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Akvariefråga

Skrivet av UlLi
i dotterns klass så ska dom göra iordning akvariet (inte så jätte stort) och jag blev ansvarig förälder för att fixa nya fiskar och hjälpa att starta upp det så nu till mina funderingar.

kan en pump bli för stor för akvariet den gamla pumpen gick sönder och nu hade dom fått en pump som säkert passar ett akvarie tre fyra gånger så stort funkar det eller kan det bli för mycket.

hur rengör man enklast stenar och grus, jag vet att jag har kokat mitt någon gång funkar det hur får man bort allt de gröna, alla möjliga tips önskas.

något mer jag kan tipsa dom om de har nu en groda och svärdbärare och vi ska köpa lite småfiskar om någon vecka (typ neontetror)

ge mig gärna bra tips som jag kan vidarebefodra till läraren så att akvariet fortsätter vara fint och fiskarna mår bra.

föresten om man inte har något lysrör vist fungerar en starkare lampa på sidan om lika bra, jag har haft så här hemma vet jag.

hoppas på många bra svar eller tips om länkar som jag kan dela med mig av
KRAM
Svar på tråden: Akvariefråga

byt lite vatten var dag

Skrivet av  mammat ill2
stenarna brukade jag när jag harde akvarium rengöra genom att hälla dem i en hink, sen "gröta" runt med duschslangen och när vattnet som lämnar hinken är rent så är stenarna det med....

bästa sättet att hålla akvariet snyggt o rent är att byta lite vatten varje dag.... häll ur en halv liter o tillsätt en halvliter nytt fräsch vatten var dag så slipper man byta allt så ofta :D
 

Lite svar från mig

Skrivet av  HelenaD
Ja, jag tror faktiskt att en pump kan bli för stor. Dels tar den ju mycket utrymme så att det ser fult ut men framför allt så tar den in och sprutar ut en för stor andel vatten i akvariet. Det blir väldigt strömt och otrevligt för fiskarna att leva i ett sådant akvarium.

När det gäller fiskar så kanske någon yngelfödande art som platy eller guppy kan vara rolig? Det är alltid kul att se de små nya ynglen samtidigt som de ofta är mycket färgglada och vackra att se på (om nu inte grodar käkar upp alla yngel då förstås). De passar fint ihop med svärdbärare också.

Ja, man kan ha en vanlig lampa istället för lysrör men jag tycker nog inte att man ska lysa med den från sidan. Fast du kanske bara menade att lampan står vid sidan och man lyser ovanifrån? Jag skulle tro att det är ganska otrevligt att vara fisk i ett litet akvarium med en stark lampa som skiner från sidan, med tanke på att fiskars ögon sitter just på sidan av huvudet...

Mitt bästa akvarietips är växter. MASSOR med växter, gärna snabbväxande sådana. Se också till att köpa "äkta" akvarieväxter istället för krukväxter (sumpväxter i det vilda) som lever en kort tid och sedan inte fixar mer helt under vatten utan dör. Fredskallor, ampelliljor mfl hör med andra ord inte hemma i akvarier även om de kan trivas där ett kort tag. Min den här stora fredskallan som vi har bredvid TV:n köpte jag faktiskt för 9 år sedan på en akvarieaffär till mitt akvarium. Efter ett par månader i akvariet började han tycka att livet inte var så kul längre och jag planterade den lilla stackaren i en blomkruka och ställde den i fönstret istället. Nu är den så här stor :) http://www.kvicksand.se/2004/vardagsrum_gul2.JPG
 

Lite tips...

Skrivet av  Marre
Se till att akvariet inte står så det får solljus på sig...Om det står i solljus kommer de gröna algerna mycket snabbare. Nån tipsade om att byta vatten varje dag, men det tycker jag är för jobbigt dessutom ska man inte störa fiskarna för mycket. En gång i veckan kan man byta ut en del av vattnet...

Skaffa inte ljusa stenar... smutsen syns snabbare och det reflekterar för mycket ljus för fiskarna. Koka dem räcker att göra nån gång om året då man "storrengör" annars räcker det att hälla det i en hink och spola ur det ibland.

Satsa på en bra algätare & mal som håller rent. Be om råd i djuraffären om vad du ska välja. Tänk på att man får inte ha för rent i akvariet för då har de inget att äta.

Som nån annan skrev platy eller guppy är bra på att yngla av sig och det är nog kul för barnen.

Lycka till!
 

=)

Skrivet av  mamma till2
att byta lite vatten varje dag stör inte fiskarna, inte vad jag vet iaf, men det gäller givetvis att inte byta för mycket, i ett litet akvarium räcker det kanske med en kopp i ett stort en liter, det är lite beroende på strl... om man tar ur en kopp o hälller i en kopp samtidigt som man tex matar fiskarna är det inte särskilt jobbigt och det håller sig rent _mycket_ längre än annars....
 

Jag är nybörjare

Skrivet av  Nizza +Vic -01 + Ben -04
och har precis köpt ett 42 liters med alla tillbehör. Jag köpte ett startpaket och fick en massa informations böcker med.

Jag började med Kardinaltetror 10 st (man ska ha dom i stim, gäller även neontetror) och 5 st guppy (2 hannar och 3 honor).

Efter en vecka köpte jag oxå 3 st mussepiggplaty (jättehäftiga med mussepiggmönster på stjärten) jag har nu oxå en Praktbotia för jag fick så klart sniglar och den äter tydligen upp äggen.

Jag frågade jättemycket vilka fiskar som går ihop i djuraffären.. fråga mycket !! Vore ju tråkigt om det dog massa fiskar för barnen.

Mitt akvarium är nästan komplett. Jag skall köpa en algätare om några veckor.

Ang vattenbyte så köpte jag en cleanerpump (79:-) som man "damsuger" botten med varannan vecka och tar upp 1/3 av vattnet varannan vecka. Det sa affären räcker och man behöver inte helrengöra alls. Jätte enkelt och roligt !!!

Ang pumpen så tror jag inte det är bra om den är för stor.

Ang stenar och grus så sa dom att man skulle skölja igenom (ljumet) inte koka för då förstör man microorganismer lr nåt!!! (har oxå för mig att man kokade förr i tiden)

Ang lampan så vet jag inte. I mitt startsett så fick jag en belysningsramp med vanliga glödlampor i så jag tror det funkar men en vanlig lampa... men man ska inte ha tänt mer än max 12 timmar per dygn, en timer är perfect !

Lycka till och ja.. jag är väldigt insatt i just mitt akvarium just nu för allt är så nytt !!

Du får gärna maila om du vill se bilder lr fråga något mer för jag fick som sagt var lite info och tycker det är så kul... [email protected]