Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Släthårig foxterrier!

Skrivet av valpägare snart?
Hejsan! brukar inte skriva på den här sidan men läser med stort intresse...
Nu till min fundering. Vi har varit och tittat på valpar idag, en släthårig foxterrier.
Har letat valp ett par veckor sen vi var tvungen att ta bort vår ena hund :(
hittade en annons och tyckte det lät intressant, har dock ingen erfarenhet av foxterrier, har letat info på nätet och pratat med uppfödaren flera gånger (och nu även tittat på dom)
Men ja tänkte höra med er om ni kan tala om några positiva och negativa saker om släthårig foxterrier... eftersom vi nu har tittat på valparna är vi ju så klart helt såld! skulle va kul att få höra några åsikter innan vi bestämmer oss helt :)
Svar på tråden: Släthårig foxterrier!

vad hade ni för hund tidigare?

Skrivet av  sjungande kossan
Tänkte om det skiljer mkt i sättet o temperamentet mellan eran tidigare hund och foxterriern???

Om släthårig foxterrrier står det så här:

"I dagsläget används den släthåriga foxterriern mest som sällskapshund. Det finns några få linjer som fortfarande används som grythundar. Tyvärr har rasen tappat mark sedan rävskabben kom hit, då många ansåg att släthårsfoxen endast dög för grytjakt på räv eller grävling. Numera har man dock sett fler och fler användbara släthårsfoxar även till annan jakt.
Användning: Den släthåriga foxterriern är en hund som från början framavlades för ett vara en estetiskt tilltalande grythund. Med grythund menas en hund som går ner i rävens eller grävlingens gryt och arbetar för att köra ut räven eller grävlingen. Detta arbete kräver att hunden använder sin hjärna, och det är troligtvis därför som den släthåriga foxterriern är en mycket intelligent liten hund.

Du som inte vill ha en jakthund behöver inte bekymra dig mycket om du bara lär din hund lyda ordentligt. Den släthåriga foxterriern kräver redan från första stund, hos sina nya ägare, få klart för sig vad som är tillåtet och vad som inte är tillätet. Då rasen kan variera mycket från individ till individ måste man inrikta lydnadsträningen efter varje hunds behov. Lär du din hund vanlig vardagslydnad, till exempel gå ordentligt i kopplet, inte skälla på allt och alla, så får du en jättetrevlig kompis. Men låter du en släthårsfox göra som den vill kan det mycket väl sluta med att du får stora problem.

Rasen går utmärkt ihop med andra hundar, både stora och smä. Dock har de en tendens att bli svartsjuka inbördes, det vill säga om man har mer än en foxterrier, får man vara noga med att inte göra skillnad. Med barn fungerar släthårsfoxen utmärkt. Detta under förutsättning att både barn och hund får lära sig umgås på rätt sätt. En foxterrier som lärt sig umgås med barn älskar barn resten av sitt liv."
 

Har en..

Skrivet av  valpägare snart?
Siberian husky hane på 4 år... har läst en hel del om fox terriern och d verkar vara en rolig hund, lite egensinnig precis som en husky :)
Dessutom är en fox terrier ganska ovanlig här i trakterna vilket jag tycker är roligt. Hade tänkt att prova lite utställning å så, sånt som man aldrig pysslat med tidigare då våra huskys inte är så intresserad av annat än att springa i spannet å kela *ler*