Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tips om husdjur

Skrivet av Tina
Jag funderar på att köpa något litet husdjur till min 14-åriga dotter, men vet inte riktigt vad.
Kan någon tipsa mig om något lättskött, gärna som man kan gosa lite med och inte alltför långlivad (eftersom jag inte vet hur länge detta intresse kommer vara). Gärna något som kan vara ensam och inte är i stort behov av en kompis.
Funderade på marsvin men har hört att dem inte tycker om att vara själva.

Tacksam för tips!
Svar
Vi har tre marsvin
som är lile olika i åldrar (1,5 till 5 år). Vill du köpa dem billigt så hör av dig!!!

asa5253@hotmail.com
Skrivet av  Åsa
Tack snälla...
för svaret. Har frågat lite om utseende och tydligen så vill hon ha en släthårig. Är det de du har?
Hur länge lever marsvin?

Mvh
Skrivet av  Tina
Jag kan maila över bild
på marsvinen! De är inte släta, mer ruffsiga.
Skrivet av  Åsa
Enda djuret
jag på rak arm kan komma på som gillar ensamhet är hamstrar som inte alltid går ihop med andra artfränder och därför iaf tidigare rekomenderades att hållas som ensamdjur...

Kaniner, marsvin & olika varianter av råttor vill gärna vara flera så dem kan jag inte direkt rekomendera.
Skrivet av  Ida & Toritrollet
Okej!
Vet du hur gammal en hamster kan bli? Tycker dem om att man kelar med dem?

Tack för svaret!
Skrivet av  Tina
Hade själv marsvin
som tonåring och tycker de är mysiga djur. Även om man har 2 så är de goa och mysiga att kela med och dessutom bjuder de på underhållning när man studerar dem tillsammans.
Jag hade 5 som mest om man räknar bort kullarna med ungar. På somrarna hade jag dem ute på gräsmattan och då gick de alltid på led.

Jag skulle jättegärna ha marsvin igen och låta dottern ha det, men hon är jätteallergisk mot katter så jag törs inte riskera hennes hälsa. Däremot fick hon en skäggagam i julklapp, men prislappen var inte rolig där. Själva ödlan fick jag för 695:-, sedan kostade terrariet 400:- på blocket (superbilligt) nytt uvb-lysrör 459:- och de måste bytas efter 8-9 månader, bark för 89:- för en liten påse, räckte ganska precis till terrariet.

Marsvin är mycket billigare både i drift och inköp.
Skrivet av  Maria med 3 och en på väg
Hur...
fungerar det rent praktiskt? Måste dem inte komma ut från buren och springa lösa? Går det? Biter dem inte på sladdar då?
Kan man ha ett ensamt marsvin eller det funkar inte alls?

Tack för att du svarade!
Skrivet av  Tina
Jag hade et ensamt
marsvin från början. Nu har ju jordbruksverket (tror jag det är) sagt till om nya regler när det gäller smådjur i hemmet så jag vet inte om man "får" ha ett ensamt marsvin.
Däremot så fungerade mitt första marsvin alldeles utmärkt som ensamdjur, men på nåt sätt blev det ännu roligare när de blev fler.
JAg har alltid haft mina marsin unde ruppsikt när de har varit lösa och kunnat hålla dem ifrån sladdar och sånt. Marsvinen springer inte lika mycket som kaniner och hamstrar gör. de går mest omkring och strosar (mina gjorde det iaf) Jag kunde ha dem utan bur utomhus så länge som jag var med dem hela tiden.
Skrivet av  Maria med 3 och en på väg
guldhamster
lever ca 2 år, ska bo själv, blir tam om man hanskas mycket med den och är lättskött! Att de dessutom är såå söta är bara bonus!
Sök på nätet, finns flera uppfödare som föder upp hamstrar med olika färger och hårlag!

Skrivet av  Tingeling med lilla L
Åh...
det låter jättebra! Det ska jag kolla upp.

Jättetack för tipset!
Skrivet av  Tina
Jag rekommendera Marsvin
men hamster är nog också bra, det är bara det att de är nattdjur. Man måste hanskas väldigt mycket med dem för att få dem tama. Men de är ju å andra sidan inte så långlivade som någon skrev också.

Marsvinen lever ju längre, mellan 5-8 år. Men de är liksom tåligare. Två stycken ska man ha. De är flockdjur och ska ha en artkompis.
Det enda som är jobbigt är att göra rent buren tycker jag. 1 1/2 gång i veckan brukar jag göra rent för att det inte ska lukta. De äter bara grönsaker. Sen är det bra att släppa ut dem lite varje dag.

Man måste också hålla på med dem för att de ska bli tama. Annars blir de "tråkiga". Klippa klor måste göras var annan, var tredje vecka.

Man kan också ställa ut dem på Marsvinsutställningar, det är ganska roligt. Åk ut på Husdjursmässan i Sollentuna nästa vecka om du bor i Stockholm, eller ta kontakt med någon í Svenska Marsvinsföreningen. Det anordnas ju utställningar runt om i Sverige.

Det är bra att titta på en sådan. Då kan göra sig en uppfattning om djuret/djuren.
Tänk på att det är ett ansvar att ta hand om ett djur och att du som förälder måste gilla det också, om dottern skulle tröttna.

Det finns tyvärr så många annonser på Blocket med djur som folk har tröttnat på.

Själv har vi 7 Marsvin. Alla släthåriga. Jättesöta.
Skrivet av  Marsvinsmamman