Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Storlek på hundtäcken

Skrivet av Rebecca m två grönisar
Jag har inte haft täcke på mina hundar tidigare, men nu ligger de i bilen en del när jag är och tränar med dem. Det blir kallt för den hund som inte tränar just då, så jag har köpt täcken. Men jag blir inte klok på storleken!
Ni som har täcken till era hundar, hur stora är de? Jag har två storlekar hemma nu. Det ena täcker hela ryggen och slutar precis där svansen börjar, men det är stort som sjutton runt magen, alltså den rem som man spänner runt. Jag skulle nog få in en halv hund till däremellan. Fast det verkar inte som att den remmen måste sitta åt?
Det andra täcket är kortare och täcker inte de sista centrimetrarna av ryggen, men är å andra sidan även mindre runt magen och sitter mer åt en det andra.
Jag blir inte klok på det här :-)
Ska täcket täcka precis hela ryggen, är det meningen?
Svar
Det finns så många olika sorter
Dessutom finns det enligt min erfarenhet betydligt fler dåliga täckesmodeller än bra... Vissa har så konstig passform att man undrar vilken typ av hund de är sydda för. Korta köttbullemodell-hundar kanske? *fniss*

Finns modellen du har hemma att se på nätet någonstans? Det låter som att täcket är som ett hästtäcke ungefär, med tyg över ryggen och sedan bara ett midjeband att fästa det med. Ingen bröstlapp med andra ord utan att täcket är öppet under magen och bröstkorgen? Sådana täcken har jag inte någon direkt erfarenhet av eftersom jag inte tycker om dem... Jag föredrar de täcken som har en rejäl bröstkorgslapp, eftersom pälsen är tunnast där.

Hur som helst, oavsett vilken slags täcke det är så antar jag att de ska sitta på samma sätt:

*Täcka så mycket som möjligt av ryggen. Mina hundars täcken går till och med ned över rumpan på dem när de går avslappnat, när de höjer svansen så åker täcket upp och när de sänker den så glider täcket ned och värmer igen.

*Inte glida på sned särskilt lätt. Det är oerhört frustrerande med täcken som glider åt ena hållet när hunden vrider sig åt den andra hållet. Så hänger täcket som en slängkappa på ena sidan av hunden sedan och värmer förstås ingenting nästan. En bra (nödvändig) detalj för att undvika det är att det finns kardborreband på själva täcket som man fäster undersidan av magbandet i, innan man fäster magbandet i sig självt. Förstår du hur jag menar? Det är knappt att jag gör det på den beskrivningen ;). Finns det inte på täcket så är det inget att gräma sig över utan det är lätt att sy dit själv i efterhand.

*Maggjorden ska vara "lagom" spänd. Som en sele ungefär. Tillräckligt vid för att hunden ska kunna andas djupt och tillräckligt spänd för att täcket ska hållas på plats och hunden inte ska kunna få in en tass under gjorden av misstag, när den springer eller ligger.

Jag har bara hemsydda täcken eller omsydda köpetäcken till mina hundar och inte hittar jag någon bra bild så här på rak arm... Men på den här bilden ser man kanske lite hur jag tycker att täcket ska vara för att vara bra? Tyvärr gör han ju värsta skuttet med svansen rakt upp i vädret på bilden men du kanske kan tänka dig hur det sitter när han står avslappnad? Då glider det ned (det är resår i bakkanten) över rumpan istället för att vara en liten knöl uppepå så där ;D

http://www.kvicksand.se/2004/30jan3.JPG
Skrivet av  HelenaD
Tack
Det är det här täcket: http://www.guldfisken.se/beta/catalog/product_info.php?cPath=65_92&products_id=1730 fast köpt på Granngården. Man ser inte på bilden riktigt hur det funkar, men det är liksom en "bröstlapp" som man för in under hunden, och i änden på den är det en rem som spänns runt magen. Men jag tror att det är fel form på mina hundar ;-) Om täcket ska gå ner längre över ryggen måste jag köpa ett ännu större, och då får jag plats med båda hundarna i samma täcke på bredden.
Unghunden står som en staty när han får på sig sitt täcke, eftersom det på honom blir så bred "bröstlapp" att han knappt får ihop benen :-)
Det är visserligen inte superviktigt hur de sitter eftersom de bara ska ha dem på sig i bilen när jag är på klubben och tränar, men å andra sidan så är det ju inte så bra om de får av sig täcket och trasslar in sig i det. Meningen var liksom att de skulle värma :-)
Jag kanske kan sy om dem lite, jag ska fundera.
Tack för svaret i alla fall!
Skrivet av  Rebecca m två grönisar
Köttbulletäcke ;)
Aha, det var ett sådant täcke! Ja, då har det ju bröstlapp och det är bra. Men övriga formen... Nja, det är nog inget fel på hundarna om de är byggda som köttbullar med framställ som värsta tjurfightingvovven. Hur många hundar är det? Jag skulle nog säga att det är fel på täcket jag. Hehe, jag kan verkligen se unghunden er framför mig, där han står som en staty och undrar när ni ska ta av eländet så att han kan röra sig igen ;)

Är det möjligt att lämna tillbaka täckena? En täckesmodell som jag har själv har här hemma och som borde passa fint på en belgare är det här:

http://www.haromi.se/cgi-bin/produkter.pl?falt=5&varde=8425&mall=mall_vara.html&tillbaka=falt%3D4%26varde%3D14003%26sok%3D%26mall%3Dmall%5Flista%2Ehtml%26sida%3D1

Ska de bara ha täckena som extravärme i bilen så kanske det är att slå på för stort att ha ett sådant täcke? Ett enkelt fleecetäcke kanske räcker? Det här kanske? Utan bröstlapp i och för sig men och andra sidan så blir det smidigare då. Ska de bara ha dem i bilen så stänker det ju inte upp en massa kallvatten etc. upp under magen heller. Det här är egentligen för greyhounds men modellen ser rak ut med skärpet ganska långt fram (på vissa vinthundsmodeller är skärpet i ljumskarna på hunden vilket för mig är obegripligt... Ca hälften av alla vinthundar är faktiskt hanar, precis som av alla andra raser), så det borde fungera även på en belgare.

http://www.teamtrade.se/tek9.asp?pg=products&specific=jrirpnf0

Det är en djungel det här med täcken. Man får prova sig fram mellan olika typer och rätt som det är så kanske man har tur att hitta ett perfekt. Eller så ger man upp och syr själv :)
Skrivet av  HelenaD
Det första täcket är jättebra! +fråga
Använde det på min rottis som hade dåliga leder. Hon var modell "smäcker" och inte nån "tjurfightingvovve"! ;o) Satt bra på plats och dessutom vattentätt.

Nu jagar jag regntäcke till min aussie. Har bara hittat köttbulletäcke! Nåt tips? Behöver inte vara fodrat, men ett fleecefoder hade varit bäst, så det är lite värmande oxå och kan användas på två sätt (vid ösregn eftersom han blir så in i bengens våt och mellan träningarna så att han inte blir kall i leder och muskulatur).
Skrivet av  Linda m. Tim & Linus
Det fungerar inte med samma sort?
Det täcket med norsk titanduk alltså? Det är ju inte särskilt tjockt, även om det är piléfoder istället för fleecefoder så lite tjockare än så är det ju... Det är regntätt och borde väl sitta bra även på en aussie? I och för sig är de lite (eller mycket) grövre än en whippet men fungerade täcket på rottisen så borde det väl gå :). Fast det kanske inte är ett sånt täcke du är ute efter?
Skrivet av  HelenaD
Tycker det är aningens för dyrt... :o)
Han "behöver" ju inget täcke, så därför tänkte jag mig ett lite billigare regntäcke..
Men det är bra, mycket bra! Kanske jag kan sy om rottisens gamla täcke så att det passar aussien.. *funderar* Ska minsann kika på det! :o)
Skrivet av  Linda m. Tim & Linus