Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

någon som vet nåt om Cornish och Devon rex-katter

Skrivet av Barbamamma
Jag undrar vad är det för skillnad på Devon rex och Cornish Rex katt?
Jag har läst en hel del . lånat på bibblan en massa böcker, beställt böcker läst på nätet m.m Jag har förstått att det är utsendet som skiljer en del ansiktsform och öronen och så är det rätt?? även att pälsen är lite olika, hur är det med humöret och temperamentet skiljer det något ?
Varför jag har börjat undra för många frågar har du bestämt dig för vilken av dom två raserna jag skall skaffa och även får man höra: jag tycker då den ...elller den andra rasen är mycket bättre, finare....Är det så att det skiljer dom två så himla mycket ?Säg nu inte bara läs till dig information för det har jag gjort hur mycket som helst. Men ni som har erfarenhet av bägge sorterna skriv gärna några rader om era erfarenheter. Skall tilläggas att denna katt skall var till som en vanlig huskatt den kommer inte att ställas ut eller användas för avel, bara till för sällskap.
Svar
glömde tillägga har katt sedan tidigare
Har en vanlig bondkatt som kallas smula sedan tidigare och det kan nog inte spela någon roll vilken av rexarna jag bestämmer mig för....eller vet någon om det som sagt är skillnad på humöret eller lynet eller instlnningen til andra djur/katter
Skrivet av  Barbamamma
Det undrar jag oxå
Ställde en liknande fråga längre ner...fast då var det om val av hona /hane..för vi har 2 "bondkatter" hemma och nu är ju sugen på en till katt och är inne på rex. Har nu ställt mig på en intresselista till en cornish rex. Hoppas att det kommer något bra svar. Vilka sidor har du varit o läst på?
Här kommer några länkar iaf =)

http://www.rexunited.com/sweindex.htm
http://www.rexringen.nu/index.jsp

Lycka till
Skrivet av  Maddigan
har varit in på dom sidorna imt.
tack ändå
Skrivet av  Barbamamma
Devon rex
Lägger in mitt svar från förra gången detta kom upp + lite extra:

Jag har världens mysigaste katter - devon rexar. Nu är ju jag inte direkt objektiv, men det får du stå ut med:) Jag har växt upp med huskatter och har själv haft perser innan - så jag har en stor erfarenhet av katter - men inga jag haft tidigare har varit som dessa busfrön.

Jag började med en devon och nu har jag tre... bara det säger ju en del:) Efter en viss väntan på att min hankatt skulle bli intresserad av tjejer så har jag nu också förhoppningsvis - äntligen - en kull på väg i januari. Detta är något jag verkligen väntat på!

Jag kan alltså bäst förklara hur devons är, men det är faktiskt så att det inte skiljer så väldigt mycket mellan raserna. Den största skillnaden är utseendet. I början kan det vara svårt att se skillnaderna, men efter ett tag är de rätt uppenbara (så länge de är vältypade).
- Cornish har välvd rygg och är hög, devons har en lägre kropp och skall inte se graciösa ut. Devons öron skall vara lågt placerade med en bred bas, cornish-öron sitter högre upp (lite mer kaninutseende) och skall inte ha lika bred bas. Båda skall ha stora öron.

- Båda raserna har lockig päls, men den är ändå olika. Devons skall helst ha alla pälsslag i sig vilket gör att lockarna är lite smått sträva (men är ändå väldigt mjuka) uppe på ryggen. Cornish är mjukare. Cornish har hårdare lockar, devons har lösare. Båda har ju förhållandevis lite päls, vilket gör att de är väldigt varma och mysiga att ta i. De älskar värme!

- I temperamentet är det ingen större skillnad. Oftast är det nog så att utseendet är det som attraherar olika människor vilket påverkar vilken ras man väljer. Vad de flesta säger så är devons lite mer självständiga än cornish... men ändå så har man sina katter eter sig för de mesta. De är nyfikna och katter med fart! Man kan inte räkna med att de ligger snällt i soffan som en perser - de är mycket mer intresserade av bus och kel. De katter jag haft innan har legat i soffan och myst, men inte hos mig. Här så har vi alla tre katterna i knät - varje kväll! De bara älskar att kela:)

Devons är beroendeframkallande... alltså skaffar de flesta fler efter ett tag:)

Mina tre är alla olika i sättet, men lika intresserade av bus och kel allihopa. Två av katterna sitter otroligt gärna uppe på axeln och en av dem sitter väldigt gärna uppe på dörrbladet (klättrar via skåp upp - hoppar ner). Världens mysigaste katter helt enkelt!

Nu skall Bea med sin runda mage få sina ungar om ungefär en vecka - så spännande! Bara maskade små sötnosar:)

Undrar du något mer så är det bara att fråga på!
Skrivet av  Karin
Åh, de maskade är ju så fiiina....
...har du inga bilder på de blivande föräldrarna, de är väl maskade båda två? Är de siammaskade eller tonkaneser?
Skrivet av  Ffrree
Höll på med en hemsida...
... tills nu i jul, då min hårddisk brakade ihop och allt är borta... Är i alla fall lycklig för att jag egenhändigt lyckats sätta i en ny:) Men hemsidan får jag börja om med... Alltså finns det tyvärr inga bilder liggande ute på nätet på mina sötnosar.
Båda föräldrar är maskade - precis som du skrev - min lilla runda Bea är blåtonkanes och pappa Jabber är bruntabbymaskad. Alltså kan det bara bli maskat:) Är själv väldigt glad i just maskade devons så det kommer bli väldigt spännande!
Skrivet av  Karin
*klämmer mig in*
hmm kanske kan fråga dig (frågade på förra sidan) Har 2 "bondkatter" sen tidigare och funderar nu på en rex (troligtvis cornish) Katterna är 1 hona o 1 hane. Vad tror du blir bäst att nya katten är - hona eller hane?

Tyckte att ditt svar var bra...jämförelsen över raserna =)

Sen en fråga om färger. Vad menas med maskad,sköldpaddad (flerfärgad?). Färgerna är en djungel ;0)

Tacksam för svar
Skrivet av  Maddigan
Hej!
Alla färger är inte helt lätta att förstå! Ändå värre när de står med ems-kod.
Jag skall göra en lite snabb beskrivning.
- Solida fäger (enfärgad), tex svart, vit, choklad mm.
- Sköldpaddor är flerfärgade. Tex är en svartsköldpadda mestadels svart osv.
- Tabby/agouti (spotted mm) innebär mönster.
- Maskat (burma, tonkanes, siam) innebär helt enkelt att de har färg i ansiktet, på ben och svans men är ljusa (varierande utifrån vilken typ av maskning) förövrigt. En maskad katt har blå ögaon, en tonkanes har mer färg över kroppen och mer turkosa ögon.

Det var en väldigt enkel genomgång. Du kan gå in på http://www.rexunited.com/sweindex.htm välj rexinformation och sedan färggalleri, där finns massa bilder på olika färger.

Vad gäller kön på katten så är det ju lite olika vad man "vill ha" så att säga. Killar är ofta mer kramiga och lätta, men själv så gillar jag nog tjejer mer. De är lite mer envisa och bestämda, samtidigt är de så otroligt mysiga. Sedan skall man ta med i tanken att en honkatt kostar mer att kastrera och skall den vara till sällskap så är det ju ett måste. Mer än så är nog svårt att råda, fundera över vad som kan passa in i din grupp helt enkelt. Jag gillar hankatters mysiga sätt, men är ändå mer glad i tjejernas temperament och stora tillit. De flesta som skall ha en sällskapskatt väljer nog hankatt eftersom de är lättare att ha.

Hoppas du blev något lite klokare av detta!
Skrivet av  Karin
Tack så mkt..
för ditt svar. Har varit in på den sidan och kollat...många gånger, så lite klokare har jag väl blivit ;0) Fast det var lite lättare med din förklaring så tack för den =)

Oj vad svårt när det gäller att välja hona eller hane. Får nog ta och prata igenom det. Vet att det är dyrare att kasterera en hona (våran är det) men det känns som minsta problemet. Vill ju gärna att den nya katten ska passa in, är rädd att vi väljer fel och att den inte gör det. Att om vi skaffar en hane att den o våran nuvarande kattgubbe börjar slåss mkt. Hur de är när de är könsmogna. Ja oj så mkt att tänka på. Kanske tänker för mkt...men vill ju att det ska funka bra =)

Tack igen för ditt svar =))
Skrivet av  Maddigan
TACK; vilka bra svar !!! Imt
.
Skrivet av  Barbamamma