Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hästfråga..

Skrivet av Pilla
Alltså nu blev det lite spam *förlåt*, skulle ju hänvisa till mitt inlägg, men det försvinner så fort från OÄF. Jag hoppas att det är ursäktat när det handlar om min lilla hästs hälsa!

Kan någon hjälpa mig? Min fjordhäst är varm om framhovarna. Han är inte halt, ömmande, han har ingen hovböld eller annat synligt problem. Veterinären har kollat honom, gjort böjprov osv och han gick igenom utan anmärkning. (Inför försäljning) Så när som på att framhovarna var varma då. Ingen puls då vetten tog det.

Efter att vi varit ute på ridbanan och kollat honom (underlag lagom hårt men utan is där vi var) svalnade hovarna något, och då jag kollade till honom på kvällen var _alla_ hovarna ljumna, dvs inte varma men heller inte kalla. De andra två hästarna i stallet var lika varma som min eller tom varmare.

I förmiddags kollade jag honom i hagen, då var framhovarna varmare än bakhovarna igen (de kändes ljumna bakhovarna kalla) och de andra hästarnas hovar kalla.

Hallå! Vad är detta. Underlaget är mycket isigt och hästarna står mycket stilla. Jag har också motionerat honom mycket sparsamt pga sjukdom i familjen. Veterininären trodde inte det var något problem, men vi skulle ta ut hovis om det inte gick över. Hovis trodde inte han skulle kunna åstadkomma några underverk iom att det gått 4 v sedan senaste skoningen och detta kommit först nu. Han trodde det berodde på underlaget.

Kan jag få lite råd är ni snälla. Är det någon annan som varit med om liknande. Tillståndet i hagen har blivit halare den senaste veckan. Foderstaten skall inte utgöra ngt problem. Han går bara på hö samt betfor med mineraler och kalk osv nu när han inte tränas något vidare. Jag drog ned den en smula då jag insåg att han skulle få jobba mindre. Fång trodde inte veterinären.

Vad är detta? Lite tråkigt är det eftersom jag är i stånd att sälja honom. Vill verkligen sälja till denna köpare, men har full förståelse om hon inte vill köpa en häst med något problem. Och jag vill heller inte sälja iväg honom om jag inte fått klarhet i detta. Så snälla, snälla hjälp mig att hitta en lösning på detta. Eller förstorar vi problemet. Kan det vara så att han bara är varm av sig? Men då borde ju alla hovar vara det... Ja, ja! Tacksam för svar är jag!!
Svar
Hej!
Jag förstår att du är orolig att något är fel med din häst, men det är ju inte alls säkert att så är fallet! Tycker du att han har en värmeökning nu i båda framhovarna som han inte haft förut? Han kanske alltid varit lite varmare i fram än bak. Belastningen är ju dessutom större på fram. Svårt att svara utan att ha träffat din häst, jag tycker du kan ta hem en duktig hovslagare som tar en koll om du är orolig! Jag har haft en fjording som alltid hade problem med framhovarna. Hon hade spröda hovar som lätt gick sönder, var vågiga och just som du säger - lite varma. Bakhovarna var ngt bättre. Hur jag än försökte med foder och skoning så var de aldrig helt bra. Men hon var aldrig halt eller öm. Hoppas du får klarhet snart och lycka till!
Skrivet av  Joella