Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

kattuppfödare i Stockholm?

Skrivet av Ann
Jag undrar om ni känner till någon kattuppfödare. Ras spelar ingen roll, gärna bondkatter. Kanske någon bondgård i närheten av Stockholm?

Ett krav är att man kan få "öppet köp" på katten då jag är överkänslig mot vissa katter.
Svar
Provnosa
Om man är allergisk så brukar man få hälsa på hos uppfödare för att vara och umgås med katterna under några timmar för att se om allergi utbryter.
Jag har svårt att tro att någon vill sälja en katt för att någon ska chansa och se om allergin klarar sig, åk och provnosa på dom raser du är intresserad av. Sen för eran egen skull, man fäster sig väldigt fort vid en katt så det är inte roligt att behöva lämna tillbaka den. Sen är djuret en individ och inte en sak man bara lämnar tillbaka utan att först riktigt noga ha tänkt igenom saken och kollat alla möjliga alternativ. En katt ska inte behöva flytta runt en massa tycker jag, dom är känsliga när dom är små.

Sen finns det katter som fler allergiker tål, tex sphynxen som är en nakenkatt, är själv allergiker och är ägare av två katter.
Bengal och cornish rex tål en del allergiker men det är väldigt individuellt, det bästa är att prova sig fram innan man köper.
Skrivet av  Helena
ok, det var en kompis.....
till mig som tipsade om "öppet köp" men då gällde det hund. Hon sa att dom flesta seriösa uppfödare gjorde så? Så var det även då vi köpte våra marsvin hos uppfödare.

Men visst är det sant att en katt inte ska behöva flänga runt, eller vilket djur som helst.

Men å andra sidan undrar jag om det verkligen räcker med at "nosa" lite för att upptäcka om man tål katten eller ej.

Det är ju stor skillnad på att vara i ett rum med djur man ej tål en timme ellelr så och att leva dagligen med djuret.

Allergenerna sitter väl ej i pälsen utan i själva huden. Konstigt att man skulle tåla nakenkat bättre då, men så kanske det är.

För mig kan det vara så att jag tål en bondkatt men inte en annan t ex.

Men tack för dina svar. Ska kolla upp raserna du nämnde lite mer.

Uppfödare i Stockholm vet du inget om?
Skrivet av  Ann
Öppet köp på hund?
Jag är skeptisk, möjligen att man ibland om uppfödaren är väldigt vänligt sinnad kan få låna en vuxen hund ett par dagar eller så för att kontrollera så att man tål den rasen. Jag personligen skulle INTE lämna ut ngn valp till personer som med stor sannolikhet kan utveckla allergier som inte är tämligen säker på att de kommer att kunna tåla valpen, just för att unga valpar är så pass mottagliga för social stimulans när man levererar dem så är det inte jättelyckat att de får flytta fram och tillbaka fler gånger än absolut nödvändigt. Visst kan allergier komma från oväntade håll och då får man ta tillbaka valpen, men att chansa med levande individer tycker jag är lite väl vågat.
Skrivet av  Ida & Toritrollet
SKK\'s köpeavtal finns en paragraf
Det är antagligen SKK\'s köpeavtal som din vän tänker på som säger att köparen har rätt att inom 3 månader från hundens leverans lämna tillbaka den till säljaren om det skulle visa sig att allergiska besvär och köparen eller medlem i familjen medför att köparen inte kan ha kvar hunden. Detta måste dock styrkas med ett läkarintyg. Full återbetalning medges ej, hur mycket stipuleras i SKK\'s avtal.
Skrivet av  Linda
Allergi (långt)
kan hos olika person visa sig på olika sätt och mot olika djur, så det är säkert skillnad i vad man är allergisk mot. Min sambo som inte är allergisk mot katt men mot hund kände endå av bengalen väldigt fort men det beror nog på deras päls som är väldigt silkig jämför med andra raser.
Är man känslig så räcker nog några timmar för att avgöra om man känner något, men för vissa tar det kanske veckor, tycker du fick ett bra tips om att låna en katt från katthemmet.
Jag känner av cornich och devon rex som andra finner allergivänliga.

Hoppas du inte tycker att jag gnällde i mitt första inlägg.

Sphynxen som jag har kan mina astmatiska vänner vara uppe i utan att få symtom på allergi, jag själv har allergi som visar sig som eksem men jag klarar mig nu, kanske för att dom badar ofta?? Sen sägs det att en kattunge är mer allergiframkallande än en äldre, många tål bättre en kastrat än en okastrerad.

Ett marsvin är det inga större pengar i jämfört med en raskatt så då är det kanske lättare att erbjuda köparen nån form av öppet köp. En sphynx är dyr och jag vet ingen uppfödare av rasen som säljer på sådant vis. Om folk mot förmodan efter provnosning och köp blir allergisk så får man ofta lämna igen katten men då behålls handpenningen som ligger på några tusenlappar.

Sphynxarna har uppfödare i Sthlms trakten. Raskatters uppfödare finns samlade på svenska katters sida

Fråga om du funderar på något om sphynxen så ska jag försöka svara.
Skrivet av  Helena
Bli jourhem!
Kan du inte börja med att bli jourhem? Då tar du hand om en katt från ett katthem under en begränsad tid. Du gör en insats för övergivna katter och får prova på hur det är att vara matte, men det är någon annan som äger, ansvarar och betalar för katten. Om det skulle gå bra med allerigin och med kissen så får du ju självklart behålla den om du vill, annars hittar kattehemmet ett nytt permanent hem åt honom/henne.
Kanske kunde vara något? Finns flera katthem i Stockholm.

Själv är jag uppfödare i Stockholm (har bengaler), de ska inte vara så allergiframkallande, men jag skulle sldrig sälja en kattunge på öppet köp! Jag skulle nog inte heller sälja till en som jag visste var överkänslig, då jag vill att mina katter ska komma till ett livslångt hem direkt. Däremot skulle jag självklart kunna tänka mig att köpa tillbaka en katt om köparen av någon anledning inte kan behålla den, mot ett avdrag på priset. Det är ju alltid svårare att sälja en äldre katt.

Sen så vet jag att många uppfödare skulle gå i taket om du frågar om någon föder upp bondkatter, det är nämligen ofta stor skillnad på att vara kattuppfödare och på att få några bondkattungar i ladan. :-)
Skrivet av  Anna