Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Behöver några råd (hund).

Skrivet av Jenny med 3 döttrar
Som jag skrev i inlägget nedan så har vi hämtat en jappetik idag.
Vi har en hanhund sen förut, blandis ca 50 cm hög. Nya tiken är jätterädd för honom. Vad är bästa sättet att få henne att förstå att han inte är farlig utan bara vill leka? De fick träffas i koppel utomhus hos säljaren, men hon bara skällde åt honom.
Än så länge har han inte fått gå runt som han vill i huset (då skulle han jaga henne för att få hälsa och leka) utan fått vara i köket med husse. Tiken får gå runt som hon vill men går inte in i köket. Nu har husse och hanen åkt iväg en stund och då går hon runt lite mer.
Är det nån som har några tips så att det går så bra som möjligt så här i början?
Svar
Låter helt normalt
Det ÄR inte lätt att ta in en helt ny "flockmedlem". Jag vet inte hur jappetiken haft det vad gäller socialisering mm, men att hon är "rädd" för er andra hund skulle jag se som ett helt korrekt hundbeteende. Hon är ny i er "flock", vet inte hur hon står i rang, och visar därför undergivenhet. Det du tolkar som rädsla är med största sannolikhet hennes sätt att visa att hon är ny och att hon vet det. Hundar och människor fungerar inte på samma sätt.

Beroende på hur säkra matte/husse/barn samt tidigare hundar är på sin rangordning så kan det ta ett tag innan allt "funkar". 2-4 veckor från det att det nya hunden har anlänt så kan det vara ganska problematiskt ffa hundarna emellan. Det är oerhört individuellt och man ska ALDRIG säga att "den rasen" beter sig på ett visst sätt.

Mitt råd är att bara låta hundarna vara, de kommer att fixa det på egen hand. Den första kommer förmodligen att "mobba" den nya och dessutom på ett ganska hårdhänt sätt. Håll uppsikt så det inte urartar bara. Tro mig, det kan både låta och se ut som att den nya hunden håller på att bli dödad... men det är VÄLDIGT sällan som det är någon fara.

Ja herregud, senaste gången vi fick in en valp i flocken blev vi väckta av totala avgrundsvrål sådär 3-4 ggr/natt i flera månader, för att inte prata om hur det var på dagarna LOL. Man lär sig snabbt att se såväl som höra vad som är uppfostran/"tillplattning" samt vad som är farligt, bara man är lyhörd.
Skrivet av  muppet
Tack muppet
för ett bra svar.
Hon är uppvuxen i kennel med enbart rasfränder, men har varit mkt på utställningar mm så hon vet ju att alla hundar inte är små och vita.

Hon morrar åt honom så fort han kommer nära henne, men eftersom han kan vara rätt så burdus så låter vi honom inte gå fram när hon så tydligt visar att hon inte vill. Han är så sugen på att få hälsa och leka att han inte vill förstå henne avvisningar. Så då rycker flockledaren in och rättar honom. Vi vill inte att hon ska känna sig påhoppad av honom, utan känna att hon har kontroll över honom och situationen.
Tänker vi rätt då?

Hon älskar att leka och busa med andra hundar så snart så är de nog i full gång...
Skrivet av  Jenny med 3 döttrar