Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har alltid velat ha ett marsvin!

Skrivet av Edvins mamma
Blir alldeles kollrig när jag ser ett. Hade kanin i många år och det var jätteroligt, ville egentligen ha ett marsvin men har alltid blivit motarbetad. Nu har gubben gått med på att skaffa ett och jag vill vara väl förberedd. Tips på böcker och sajter vore kanon.

Hur mycket tid behöver ett marsvin? Jag är hemmamamma så han/hon kommer inte vara ensam långa stunder. Är det bättre att skaffa två? Är marsvin lika svåra på sladdar som kaniner kan vara? Om man åker på semester(husvagn) kan man ta med det då eller mår det bäst av att lämnas hos någon?

Vi har ett skapligt stort kök med ett skrivbord längs ena väggen. Där under hade jag tänkt ställa buren så att han/hon kan få vara lite ifred. Har planerat att fixa grindar till dörrarna i köket så att marsvinet kan röra sig fritt där när jag är hemma.

Marsvin vill väl va ute också? Vi har en ca 30 m2 stor uteplats. Om man hängnar in den ordentligt med tex hönsnät nedanför staketet måste väl marsvinet kunna vara lös där på sommaren?

Hona eller hane? Är något att föredra?

Jättetacksam för råd och synpunkter!
Svar
Marsvin
är mysiga djur om man har tid för dem, och det verkar du ju ha! Inget att tveka på då tycker jag! Vi har tyvärr inte den tiden vi skulle vilja ha och säljer därför gärna våra tre marsvin (killar som går tillsammans) för en symbolisk summa. Maila om du är intresserad; asa5253@hotmail.com
Skrivet av  Åsa
Ser att det finns flera Åsa
på sidan. Jag är dock INTE Åsa som skriver om hundar nedan! Jag har ingen kunskap om hundar så det lämnar jag åt andra :-)
Skrivet av  Åsa 2
Ganska ny Marsvinsägare....
...vågar sig på att svara:
Först: Marsvin ska alltid vara minst två! Det är tom
enligt Djurskyddslagen förbjudet att ha ett ensamt marsvin, de är flockdjur.
Honor eller hanar är en smaksak, vuxna hanar luktar något mer - men inte mycket. Hona + hane = MÅNGA bebisar, så det är inte att föredra. I tex zooaffärer påstår oftast personalen (som tyvärr ofta inte vet mycket om Marsvin, att man absolut inte kan ha hanar ihop - men det stämmer inte!
Bäst är det dock att ta två bebisar (runt 5 veckor) eller en vuxen hane (över 6 månader) + en bebis, då är maktkampen klar från början. Själv gjorde vi som det senare, och det har gått jättebra.
Jag rekommenderar att köpa från uppfödare och inte från en zooaffär (absolut inte från zooaffärer som köper via grossister som är rena djurfabrikerna!)
En bra bok jag själv har är: "Marsvin lyckliga och friska" av Immanuel Birmelin från ICA Bokförlag.
Tips på sjter är:
http://home7.swipnet.se/~w-77537/marsvin.htm
http://user.tninet.se/~tur659w/
http://www.svenskamarsvinsforeningen.se/
http://ellika.selfjord.nu/marsvin.html
Här kommer du att hitta massor av info!
Jag svarar gärna på fler frågor, om du vill.
Lycka Till, marsvin är härliga djur!!
Skrivet av  Lene m 4 barn
Tillägg:
Du kaske vill ha svar på dina direkta frågor :o)
Är marsvin lika svåra på sladdar som kaniner kan vara? Om man åker på semester(husvagn) kan man ta med det då eller mår det bäst av att lämnas hos någon?
* Jo, marsvin är kända för att de kan gnaga på sladdar - inte värt att chansa! Häng upp sladdarna på väggen när de är ute.
Det låter lite jobbigt att ha med dem i en husvagn...man kanske inte har plats för deras bur, och de bör ju kunna spring fritt varje dag...Jag skulle nog försöka lämna bort dem, eller att någon kom och skötte dem varje dag.

Vi har ett skapligt stort kök med ett skrivbord längs ena väggen. Där under hade jag tänkt ställa buren så att han/hon kan få vara lite ifred. Har planerat att fixa grindar till dörrarna i köket så att marsvinet kan röra sig fritt där när jag är hemma.
* Får buren plats under skrivbordet, är det väl bra att ställa buren där - men tänk på att buren är stor, minst 100x50 cm till två. Det är bra med grindar till dörrarna, tänk på att det bör vara ganska finmaskigt, sålänge de är små iaf.

Marsvin vill väl va ute också? Vi har en ca 30 m2 stor uteplats. Om man hängnar in den ordentligt med tex hönsnät nedanför staketet måste väl marsvinet kunna vara lös där på sommaren?
* Jodå, det kan de säkert. Tänk på att de bör vara skyddade uppifrån också, så inga rovfåglar och katter kommer in bara. Bästa är ju iof att ha dem på gräs, eftersom de älskar det - men har ni inte tillgång till gräsmatta, så är det ett bra alternativ.

Skrivet av  Lene m 4 barn
Tack snälla för svar
och länktips. Nu är jag ännu mer sugen! Tänkte försöka åka till zoo-affären i morgon och botanisera bland burar och tillbehör. En bra bok om marsvin tänker jag också skaffa.

Vi har en katt som springer ut och in men det borde väl inte vara några problem om man har marsvinet löst vid tillsyn?
Skrivet av  Edvins mamma
Om det är lag eller inte beror på
vad för kön marsvinet har och vad för status (kastrerad eller okastrerad) dom har och om man anser att man själv kan tillgodose marsvinets sociala behov.
Att ropa på lagen är där med lönlöst då den är tjusig men ack så tandlös.
L81 har slagits ihop med L80 så allt finns i samma och kan hittas hos djurskyddsmyndigheten.
Däremot anser jag att ett marsvin är lyckligare två än ett och om den inte klarar av att bo med samma kön och man inte vågar riskera att förlora marsvinet i en kastration så är det bättre med en kompis bur mot bur än ingen alls. Marsvin är starkt präglade flockdjur.
Vad jag rekommenderar är ett litet äldre marsvin med en baby. Med äldre räknar jag 1 år och över så att den äldsta har kommit ur "tonårstiden" och kan prägla ungen tidigt och unge gärna ca 5-6 veckor innan dom börjar komma in i ett "tonårstrots".
En äldre icke skyggt marsvin lär det yngre att bli tamare mycket snabbare än två små så det är mest fördelar där faktiskt.
Skrivet av  Raspberry
Vad jag menade var...
...att man inte ska skaffa ETT marsvin, med den tanken att man bara ska ETT marsvin. Att det sen av olika skäl visar sig att det inte funkar, får man ju göra det bästa av situationen och ha dem bur mot bur.
Skrivet av  Lene m 4 barn+ 2 Marsvin
Marsvin är jättebra djur tycker jag
Det har blivit fler och fler sedan 2003 då vi köpte våra första två stycken. Min son ville ha husdjur då.
Nu har vi sju stycken och två honor är på parning.

Det kommer att bli Släthåriga, brunögda, trefärgade (svart, vit, och röd sk. Tort\'n white) ungar i mars-april. Kanske någon svart också.
maila om du är intresserad till mig: pip03glace@telia.com.

Men om du har bråttom nu så...
Skrivet av  Marsvinsmamman