Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

25 % är hemma

Skrivet av Hemmaföräldern
Om jag inte minns fel, så har jag läst att ca 25% faktiskt är hemma med sina barn under småbarnsåren. Oftast får man intrycket i media att det bara är 2% och de är synnerligen udda varelser. Men se det stämmer faktiskt inte!

Vad säger ni här inne om tanken på att lagstifta om delad föräldraledigeht? Läser DN varje dag och minst två gånger i veckan så skrivs det om hur bra det skulle bli med delad föräldraledighet, tyvärr tar de inte in insändare där någon tycker annorlunda. Det är lite skrämmande att man försöker göra så här, man undrar var det kommer att sluta?
Svar på tråden: 25 % är hemma

Helknäppt att lagstadga om delad föräldraledighet!

Skrivet av  Åsa
Hej!
Jag tycker personligen att det är helt sjukt att staten ska försöka styra så mycket över våra liv. Låt oss själva bestämma hur vi vill fördela vår föräldraledighet inom familjen! Det är ju vi föräldrar som vet bäst vad som fungerar i vår familj och vad våra barn behöver!!! Hoppas verkligen inte att det blir någon lag där föräldraledigheten ska delas lika mellan mamman och pappan.
Hälsningar
 

håller med där...imt

Skrivet av  mamma c med 3
,
 

Fattar inte

Skrivet av  Majsan hälsar på
Det är ju inte ens staten som driver frågan, nej det är små proffstyckare i media som får hur mycket plats som helst att propagera på. Det är som att de vill utnyttja barnen för att få ett samhälle där kvinnor och män tjänar lika. Aldrig i livet säger jag! Göran Persson gillar säkert idén eftersom det skulle få fler föräldrar i arbetslivet vilket ger högre skatteintäkter, samtidigt hoppas jag verkligen att han fattar omöjligheten i det hela. Jag blir jätteorolig!
 

Tycker du...

Skrivet av  Lena
Tycker du verkligen sådär?! Här sitter JAG och blir jätteorolig, verkligen! "utnyttja barnen för att få ett samhälle där kvinnor och män tjänar lika"... Eh..? Hur utnyttjar du barnen undrar jag? Detta förslaget handlar ju mycket om att barnen ska få en lika nära relation till sin pappa, idag finns det alldeles för många familjer där barnen har en klassisk "bortapappa" som försörjer familjen. Klart man ska få vara hemma hur länge man vill med barnen, men inte bara mamman! 50% hemmapappor, då vore det en annan sak! Och tycker du verkligen att det är en "liten" fråga att kvinnor tjänar mindre än män? Det handlar ju om människosyn, är vi kvinnor verkligen mindre värda än män? Konstigt nog känner jag mig inte mindre värd, vägrar att acceptera en lägre lön bara för att jag råkar sakna penis :).
 

Är du styrd av staten?

Skrivet av  anna
I Sverige har vi världens mest generösa föräldraförsäkring. Men många resonerar som du, att man "tvingar" papporna att vara hemma. Hur kan man se det som ett tvång att vara hemma med sina barn, varför skaffar man då barn? Dessutom är det inget tvång att ta ut föräldraledigheten, man kan ju faktiskt avstå... Och alla de förslag som ligger med att fördela fler månader till pappan bygger på att man lägger till fler månader, så man "tar" inte ens något från mamman.

"Vi föräldrar vet bäst vad våra barn behöver" skriver du och jag tolkar som att du menar att de bäst behöver dig, inte pappan. Trist syn på din man i så fall!
 

Bra sagt

Skrivet av  Lena
Bra kommentar av anna tycker jag. Hur kan det vara något negativt om pappan är hemma, det övergår mitt förstånd!
 

Fp istället för semester

Skrivet av  Sofia*
För oss hade det inte gjort någon skillnad, maken hade fått mer att ta ut som semester. Hemma hade han inte kunnat vara!
 

Undrar lite

Skrivet av  Morrhoppan bf 3/2
ad som menas med "småbarnsåren" i de artiklar du läst. Föräldraförsäkringen täcker ju en någorlunda lång tid om man tar ut dagarna med eftertanke och en eller båda går ner en del i arbetstid.
Personligen skulle vi ha svårt med påtvingad delad föräldraledighet, då maken har ett eget företag och jag inte har et jobb att gå tillbaka till (eftersom jag valt att vara hemmafru). Det skulle bli ordentligt kännbart ekonomiskt för oss, samt att firmans hela existens skulle kunna hamna i gungning. Redan nu är det svårt (men inte omöjligt) att ta ut den föräldraledighet som tillfaller honom utan att delägare och personal påverkas negativt. Som sagt, det är ur vårt personliga perspektiv . Kanske skulle jag tycka annorlunda om vi båda hade varit anställda och just bara föräldralediga? Det är ju rent hypotetiskt och därför vet jag inte hur jag skulle tyckt då. Kanske skulle jag dessutom tycka annorlunda om jag inte tyckte det ore så otroligt roligt och givande att vara hemma med vårt (snart våra) barn? Också hypotetiskt, eftersom jag nu tycker det är kul och giande. Problemet är ju ganksa komplext, för det finns ju kinnor (likväl som män) som mår bättre om de får arbeta utanför hemmet, och helst delar föräldraledigheten 50/50 med sin partner. Jag tycker inte det är fel heller, det passar bara inte oss. Dessutom finns det ju män som skulle trivas allra bäst hemma under barnenes uppäxt, men de som faktiskt lever så är i minoritet, men önskan kanske finns ändå? Jag är ganska nöjd med det system som vi har nu, som inte låser upp någon viss tid (förutom den sk pappamånaden) till någon av föräldrarna, så att varje familj fritt kan välja vem som ska vara hemma med barnen efter det som passar dem bäst.
I sammanhanget kan jag nog uttrycka att det jag tycker är lite tråkigt är att samhället så ensidigt beslutat att enbart förskolan är värd att sponsra som barnomsorgsalternativ. Det finns ju många andra varianter som för olika familjer kanske vore bättre än just som förskolan ser ut i dag som man inte får någon som helst ekonomisk uppbackning för att använda. Tänker på släktingar, vänner, priavata varianter och INTE hemmaföräldraskapet. Det skulle kännas konstigt att få lön för att man valt att vara hemma med barn. Däremot kanske ett schablonadrag för famlijer där en förälder är hemma på heltid i syfte att ta hand om egna barn ore en form a ekonomisk lösning, så att fler som ill skullekunna ha möjlighet att vara hemma lite längre än vad föräldraförsäkrinen räcker.
Detta blev lååååångt, hoppas någon orkade läsa ända hit till slutet. :-) Det är i alla fall några av mina tankar och funderingar runt livet hemma med barn.

 

Systemet ska ju passa alla

Skrivet av  Sofia*
Man kan ju itne skapa ett system där alla som inte är "vanliga" löneslavar faller utanför. Det är ju löjligt. I så fall måste det ju skapas undantag för tex egna företagare. En lag som börjar med en massa undatag är ju felkonstruerad.
Vi hade också fallit utanför, min man forskar och det kan man inte heller lägga på hyllan hur som helst.
 

Precis,

Skrivet av  Morrhoppan bf idag
men det finns ju inga system som passar alla, och då kan man tycka att en viss flexibilitet skulle kunna vara inbyggd, som det är nu.
Känner att jag är ännu mer emot tanken på påtvingad 50/50-ledighet ju mer jag tänker på det... *ler* Bra att diskutera detta, så man kan samla sina tankar något.
 

Håller tummarna för dig i dag!! imt

Skrivet av  Sofia*
..
 

Jättebra!

Skrivet av  Lena
Jag tycker en individbaserad lösning är jättebra! Papporna tar bara ut 14% av föräldradagarna, det är ju vansinne! Är det verkligen så få pappor som vill få en riktigt nära kontakt med sina barn?! Hur kan man tro att det är samma sak att komma hem efter jobbet som att vara hemma dag efter dag efter dag..? Det handlar ju om barnen också, inte bara vad som är mest bekvämt för föräldrarna. Jag välkomnar det individbaserade systemet!!
 

Skrämmande att pappor är med sina barn????

Skrivet av  anna
I 30 har man jobbat på att papporna ska vara hemma mer, men ändå tar de bara ut 12-15% av föräldraledigheten.
Det leder till att papporna har sämre kontakt med sina barn, mammorna halkar efter i arbetslivet och barnen går miste om en mer nära relation med sin pappa.
Jag tycker det vore jättebra om man utökade föräldraledigheten med ett par pappamånader till. Hur kan du tycka det är skrämmande att papporna får samma tillgång till sina barns kärlek och att de tar större del av ansvaret för dem? Med bonusen att kvinnor får det bättre på arbetsmarknaden. Jag tycker snarare det låter som en dröm!
 

Artiklar från Familjeliv