Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har nu fått ett prel. beslut...

Skrivet av bossemor*o<:)*
från LSS angående assistanstimmar för min son! Vi ska(preliminärt alltså) få 85,57 timmar/veckan. Jag har tänkt att ta timmarna själv. Det var någon som sa att man som förälder bara kan ta ut 52 tim, men gäller det föräldrarna ihop eller kan Bosses pappa ta de 33 timmarna som blir över? Hur fungerar det med semesterdagar när man är assistent åt sitt eget barn? Får man OB-tillägg? Något annat jag ska tänka på? Tacksam för hjälp!
Svar
Välj rätt assistansbolag
Hejsan!

Jo, du får maximalt ta ut 52 timmar. Din make kan ta ut resterande 33.

Eftersom det bara är ni som ska ta ut assistansen, så tycker jag att ni inte ska trassla med OB. Då är det nog enklare att ta ut en hög och jämn timpenning istället.

Motsvarande för semester, om ni har en timanställning så får ni inte semesterdagar utan får istället semesterersättningen för varje jobbad timma. Det är ju så svårt att ta 5 veckors semester från sitt barn.

Vissa assistansbolag utnyttjar gråzoner i skattelagstiftningen och ger er en låg timpenning men istället får ni pengar till \'aktiviteter\', för då slipper man undan arbetsgivaravgifter och skatter på de pengarna.

Om det bara är ni föräldrar som ska sköta assistansen så är det ju inte så svårt att administerera. Ni behöver ju bara någon som agerar arbetsgivare åt er. Ingen hjälp med rekrytering, personalvård, schemaläggning etc.

Ni ska därför ringa runt till olika assistanssamordnare och fråga vad de tar i administrationsavgift. Ju lägre avgift, desto högre löner kan ni ta ut, för ni får ju en fix timersättning från FK som ska täcka allt.

Grattis!
/H
PS. Jag tycker ni ska överväga att rekrytera assistenter utifrån, åtminstone så småning om. Mina skäl:
-stort vårdbehov hos sonen, ni sliter ut er om ni själva tar på er två "heltidstjänster"
-du kan behöva ha ett liv utanför handikappvärlden
-sonen kan bli mer självständig om han inte alltid är med föräldrar
-ni föräldrar behöver tid för varandra
Skrivet av  H
instämmer med H
om allt och speciellt det sista tillägget . Ni behöver inte ha så många timmar tex en lördagstjänst Ni kan få en underbar ung kille eller tjej till er son Ni får lite avlastning samt att om det skulle bli så illa att ni bllir sjuka så måste ert barn ha någon erfarenhet av andra En aspekt är också att ni vågar lita på någon annan( jättesvårt )
Skrivet av  lene
Fniss..
Jo, ibland är det nog vi föräldrar som behöver bli mer självständiga från barnen, inte att barnen behöver bli självständiga. Tänkte inte på det argumentet. Har nog själv lite svårt att släppa min kille emellan åt./H
Skrivet av  H
Tack för bra svar!
Vi är inställda på att vi kommer behöva assistenter senare. Kanske att vi anställer redan till våren. Vi har avlastning i form av kortis två nätter iveckan så länge.
Vår SG tycker definitivt att vi ska anställa nu, så jag kan unna mig att bara vara förälder och inte "sjukvårdare". Är det inte svårt i början att ha assistent? Om man själv är hemma alltså. Bosse är ju fortfarande så liten att man kan lyfta honom själv. Jag skulle ha jättesvårt för att stå brevid och inget göra.
Det blir nog lättare när man väl har accepterat att man behöver hjälp. Men svårt, det är det! Detta är ju ganska nytt för oss eftersom sonen inte fick sin hjärnskada förren i våras.
Ha ett liv utanför sonens handikapp? Vad är det ;)?
Just nu står mitt liv ganska mycket på pause. Men det måste ju bli bättre på sikt, antar jag.
Tack igen/ Erica
Skrivet av  bossemor*o<:)*
Om du vill
så kan du maila mig privat så kan jag ge dig lite siffror på hur det ser ut för mig med lön o dyl.Så slipper jag gå ut med alla detaljer offentligt :-)

my_h@hotmail.com

Och så finns det en bra sida för assistenter:
www.personligassistent.com
Skrivet av  my med Flisan
Hejsan My!
Tack för att jag får maila dig, men tyvärr har jag ingen egen mail för tillfället :(! Jag har pratat med Assistansia och fått information och siffror :)! De kommer även hem hit efter nyår för att informera vidare. Hoppas att ni har haft en bra jul!
kram/ Erica
Skrivet av  bossemor
Att ha assistenter
Hejsan!

Jo, visst är det svårt att ha assistenter hemma.
Det går lite upp och ned med hur det fungerar.

Emellanåt tycker jag det känns lite hemtrevligt när man hör dem pyssla på och det är kul när de kommer, men mest är det ganska jobbigt.

Brukar tänka på att det finns männskor som frivilligt skaffar sig en Au-pair för det innebär ju ochså att ha en utomstående i sitt hem.

Jag har dock svårt att vara i huset samtidigt som vi har assistent hemma. Antingen så ser jag till att inte vara hemma, eller så är jag upptagen av tvätt eller matlagning etc. Ibland så smiter jag undan på ett annat våningsplan.

Men jag övar och det går bättre och bättre att låta assistenten ta ansvar för sonen.

Jag har förbjudigt mig att göra assistentsysslor när assistenten är här.
(medicinering, trackskötsel, toabesök), däremot så gör jag mammasysslor (tröst, mat, uppfostran) sen finns det gråzoner som det varierar vem som gör (ex. påklädning).
VAd som är assistentsysslor och vad som är mammasysslor, varierar förstås från barn till barn.

Maken har haft det mycket lättare att dra nytta av att ha assistent samtidigt som han är hemma.

För mig är vinsten ganska marginell om jag ändå är hemma, även om jag jobbar på att släppa taget.

Ha det gott!
/H
PS. Vi har 160 timmar/vecka och 5 assistenter sen 1,5 år p.g.a andningsproblematik.
Skrivet av  H
Hejsan H!
Det är precis så jag känner också, att vinsten blir liten om jag är hemma när en ev. assistent kommer hit.

Dels för att Bosse är så liten ännu( jag har svårt att släppa honom när han är ledsen), dels för att jag känner att lägenheten måste vara i bra skick när jag får besök( innebär mer städning), dels för att vi bor trångt( svårt försöka att inte vara delaktig i vården av sonen när man ständigt är i närheten), dels för jag har svårt att be andra att göra saker, när jag kan göra dem själv( men det är det man måste lära sig).

Vi planerar att börja med att anställa någon på 10 timmar/ veckan eller så. Kanske att de kan vara på dagis några timmar i veckan och åka iväg på små äventyr, eller vara hemma här och jag åker iväg så att man får den avkoppling som man behöver.

Tack för ditt svar!
Kram/ Erica
Skrivet av  bossemor