Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kärlring!

Skrivet av Nikki
Såg att det fanns andra barn här som är födda med kärlring. Emma föddes också med det men är nu opererad, förhoppningsvis är hon helt FRI från den nu men man kan inget lova förrän om några år. Är era barn opererade? När upptäcktes kärlringen? Och vilka symptom hade era barn? Emma är ju född med DS och när hon var 3 veckor upptäckte man att hon hade hjärtfel. Ett VSD som nu är lagat samtidigt med kärlringen, man hittade även ett LITET ASD och att ductus ej var helt stängd (fel som hon hade kunnat leva med så små var de) Kärlringen hittade de när hon var ca 10 månader när vi var på kontroll av hjärtat. De enda symptom som vi TROR att hon hade var att hon hade svårt för att äta och så hostade hon utan att vara sjuk. Skulle vara kul att höra vad ni känner till då detta ju är ganska så ovanligt, vad jag hört i varje fall.

Kram

Nikki
Svar på tråden: Kärlring!

Här finns också kärlring

Skrivet av  AttaCatta
Isaks kärlring upptäcktes när vi låg inne för bl a hjärtkontroll nu innan jul. Han har kräkts mycket och hostat en del när han blir förkyld. Förkylningarna sätter sig alltid i halsen, om det beror på krälringen vet jag inte. Vi har inte fått så mycket information om det, läkaren berättade det efter att han sagt allt det andra om de övriga undersökningarna. Allt det jag vet om kärlringar är att de måste opereras, att det finns två typer, en delad och en som "smiter" åt på fel ställe om mat/luftstrupe, att operationen alltid sker i Uppsala och att det inte är ngt bra. Hans krälring upptäcktes i samband med att de gjorde ett ultraljud av hjärtat, han har också ett ductus, ett helt öppet. Han svettas en del, speciellt när han äter och sover, men läkarna säger att det inte helt kan bero på ductuset. Berätta gärna mer, jag vet så lite själv om det. Isak väntar på tid för magnetröntgen, ska göras så snart som möjligt. Hur ovanligt är detta egentligen?
 

Jag svarar!

Skrivet av  Nikki
Emma blev opererad i Lund av Peter Jöögi. Hon hade en kärlring som gick "nästan" runt hela luft och matstrupen. Konstigt att hon INTE var sämre! De lossade på ductusligamentet och då såg de hur kärlen liksom föll ner och det var ju bra. Innan op:n så fick vi veta att man ibland måste dela något kärl som går till höger eller vänster arm (minns inte vilken) och det kan innebära att armen blir något lite svagare så detta ville man ju helst INTE göra.

Emma har också hostat MYCKET och SVETTATS (det senare har dock upphört efter op:n). Just nu är hon förkyld och hostar så hon tappar andan MEN enl läkarna är det INGET fel på henne. HUR MÅNGA GGR HAR MAN INTE HÖRT DET! Det var efter att vi blivit lite arga eftersom NÅGOT ju måste vara FEL om man HOSTAR så man kräks om nätterna som de hittade kärlringen. Nu är vi tillbaks i samma gamla gängor igen OCH DET TÄR PÅ EN!

Kram

Nikki
 

Hmm...har lite mer frågor

Skrivet av  AttaCatta
Jag trodde att kärlet omslöt strupen helt o hållet. Ungefär som nät man håller pek fingrar och långfingrar emot varandra och att strupen sitter mitt emellan och blir åtklämda. Du säger att kärlet delvis omslöt, och att det föll ned, vad menas med det? Jag vet att en kärlring kan ge förhöjt blodtryck och försämrad blodcirkulation till olika kroppsdelar, men så mycket mer vet jag inte. Hur gammal var hon när hon opererades?
Jag förstod på läkarens sätt att framföra saken att detta var ngt de inte räknat med. Vi skulle snabbt få komma och kolla upp det med magnetröntgen. Jag tycker det är mräkligt att den läkare som upptäckte det via ultraljudet inte sade ngt till oss.
Men svettningarna kan alltså bero på kärlringen? Finns det några risker med operationen? Hur lång tid tar op och hur ser det ut efteråt. Är det bråttom att operera eller beror det på hur kärlringen ser ut?

Det blev ett helt batteri med frågor, men detta är ngt jag undrar mycket över.
Tack att du tog dej tid att svara!
 

svar.....

Skrivet av  Nikki
Emmas kärlring var INTE helt sluten, kan tyvärr INTE berätta HUR det såg ut då jag inte vet riktigt hur det såg ut. Det är kärlen som är sammanväxta och därmed bildar en ring runt mat/luftstrupe. Ibland är det lite enklare så som Emma hade det ibland lite svårare. När vi fick veta om Emmas kärlring ville läkarna INTE säga ett dugg om den. Fick då för mig att det var så allvarligt att hon kunde dö vilket det ju INTE var. Men förstår fortfarande INTE varför de var så TYSTA????

Emma hade ju ett hjärtfel som de blev tvugna att operera och då fixade de kärlringen i samband med det. Vi var sammanlagt 9 dagar på sjukhus och det får man väl tycka är lite med tanke på att man öppnade hennes bröstkorg och hjärtat. En kärlring tar nog inte ens så lång tid. (kanske en vecka?????) När vi fick innan op:n att man inte var säkra på att kunna fixa kärlringen i samband med denna operationen sa de att man i så fall gick in från sidan, (Lite enklare har jag förstått det som) Man behöver ju INTE stanna hjärtat vid en kärlring för den finns ju utanför. På engelska heter kärlring Vascular ring och det finns en del information på Internet (har jag hittat NU efter op:n) Det ska vara VÄLDIGT ovanligt enligt de jag pratat med i Lund men vet inte hur pass?????!!!

Måste rusa för Emma far runt i gåstolen. PUH!

Nikki