Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Era språkförsenade eller Dysfasibarn, (fråga)

Skrivet av Becka med Elvira 4år + 2 syskon
hur har dom det med aptiten och maten? Alltså mer förmågan och viljan att svälja och tugga stora bitar av middagsmat, tänkte jag messt på.
Elvira har rätt svårt med det, jag har inte reflekterat så mycket över det förrut, men kom på det bara. Smörgåsar och jogurth och sånt, mognonmål, mellis m.m. går bra.
Men då det kommer till middagssmat, varm mat, så har hon svårare. Hon har svårt med stora bitar, jag brukar skära det jättesmått och blanda ihop, ungefär som till en bebis. Om det är nån för stor bit så får hon spyreflexer.

Började fundera på det bara, om det eventuellt har nått samband med att hon har Dysfasi och har svårigheter med att bilda orden rätt i munnen. Om hon övelag är ovan med att jobba med munnen liksom.
Är det nått ni känner igen? Hur har era barn med med ätandet, går det helt utan problem?
Svar på tråden: Era språkförsenade eller Dysfasibarn, (fråga)

Munmotoriken här i huset...

Skrivet av  Lilla My
har fått en diagnos i sig själv; oral verbal dyspraxi.

Barnen har svårt att få munmusklerna att medvetet och omedvetet utföra rörelser.

Svårt att ta lagom stor tugga på en macka/mat/frukt vilket också blir mkt macka/mat att tugga runt i munnen, och dessutom svårt att göra med läpparna stängda. Äta med stängd mun uppmanar vi dem till hela tiden, men de måste få hjälp med att påminna om lagoma munsbitar före det.

Nu har äntligen siste man, då alltså Olle, 5 år, slutat att kräkas upp mat som han inte kunnat svälja undan.

Nedsatt känsel runt munnen, och på läpparna är inte heller ovanligt. Det har Lotta.

I går var Olle och jag hos specialisttandläkaren, för att ev prova ut en gomplatta som träningsredskap för tungan. Hon tipsade om munmotoriska rörelser, och om vilken bra effekt man kan få av träning med tandborste.

Med en mjuk tandborste, eller surrande elektrisk, så kan man massera i gommen, på tungan, läpparna (kittlas!) och runt munnen. Läpparna kan man slå på lite lätt i stället, om tandborste kittlar för mkt.
Genom att beröra inne i munnen kan man hjälpa hjärnan att hitta fram med signalerna. Hjälpa till med kopplingen... Och att barnet blir medvetet om insidan.
På utsidan, som nog blir aktuellt för oss och Lotta, så handlar det mer om att få fram känseln.

Liten stund varje morgon och kväll.

Munmotoriken tränar min pojk på språkavdelningen. Det är väldigt skönt att de har kunnat sköta den biten, för jag har bara inte fixat det hemma.
Jag tycker att all min energi har gått åt till att försöka förstå vad barnen ha sagt, och hålla dem ifrån att slå varandra.

Om det blir gomplatta för Olle det vet vi inte ännu, men han tyckte det var väldigt roligt att bli killad vid framtänderna i gommen, och att sätta tungan på samma ställe efteråt.
 

Aha, intressant!

Skrivet av  Becka med Elvira 4år + 2 syskon
Förlåt att jag tycker det är lite "intressant", det är ju er vardag det gäller, det förstår jag. Men jag hade inte tänkt på det förrän nu på sistone, ifall det kan ligga nått samband mellan hennes Dysfasi och hennes ätande. Väldigt intressant må jag säga.
Nu har vi ingen eltandborste, men det skulle nästan vara värt att köpa bara för att testa om det ger nått resultat med masserandet. Har redan börjat med EyeQ som du tipsade om nedan nämligen :)
Folk har börjat påpeka det där nämligen, och frågar varför jag "envisas med att skära smått smått som bebismat åt henne ännu, att hon nog borde kunna äta stora bitar precis som storebror nu, hon är ju ändå 4 år" o.sv. Men hon vet inte vad hon skall göra med de där stora bitarna, hon börjar kräkas då. Men det behöver ju alltså inte alls ha med åldern att göra, utan hennes kontroll över munnen, både i tal och ätande. Hmmm...intressant som sagt.