Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Logoped

Skrivet av Jessica
Min son har varit på 4-års kontroll och vi ska få en remiss till en logoped.

Vad kommer att hända där?
Vad är en logoped?
Svar på tråden: Logoped

Vårat första besök

Skrivet av  Andrés mamma
fick André mest prata och titta på en del bilder och tala om vad det var. detta för att logopeden ska kunna få en uppfattning över hur mkt barnet ligger efter i språket och vad han/hon behöver träna på.
Efter det kom vi överens om att han skulle få gå där 5 ggr och göra en diagnos undersökning vilket innebär att logopeden gör vissa övningar för att se vart i utvecklingen barnet ligger i så väl orduttal som ordförståelse.
André var 4 år och han var tyvärr inte mogen för dessa test,han blev bara arg och satte sig på tvären.
Jag fick istället en del övningar att göra hemma och så fick vi träffa logopeden en gång/mån. tills Andre´ blev mer mogen för testerna.

Vad är en logoped???? Ja jag vet inte om jag vågar svara för jag vet exakt inte men som jag uppfattar det så är logopeden den som utför testerna i språket och språkförståelse för att få fram en diagnos och sedan utarbeta en "behandlingsplan" talpedagogen är nog den som "lär" barnen tala.

I vårat fall har logopeden hjälp till med att ge oss uppfattningen om Andrés språk problem och gett mig information om vad jag kan göra och vad Dagmamman kan göra och även skickat remiss till barnpsykolog för att André ligger efter såpass mkt.
De kan också hjälpa till med att försöka få tex en talpedagog till dagis/skola.

Logopederna är de som har hand om detta fram tills barnen börjar skola och sedan är det skolans uppgift att se till att barnen får den hjälp de behöver iform av tex talpedagog.

OBS detta är hur det är här och jag vet inte om det är olika på olika kommuner.
 

Det är säkert...

Skrivet av  Becka med Elvira 4år + 2 syskon
lite olika från logoped till logoped. Men Elvira fick i varje fall titta på en massa bilder där det hände många saker och så skulle hon berätta om det, man fick ställa ledfrågor också. Det var utarbetade bilder på nått sätt som täckte vissa olika ljud och så kryssade logopeden i på en lista bredvid vilka ljud hon hade rätt och vilka som blev "fel" och vijka ljud/bokstäver hon ersatte med nått annat ljud.

Helt enkelt för att snabbt kunna bilda sig en uppfattning om exakt VAD barnet har svårigheter med vad gäller talet, på vilket sätt det är svårt, vilka ljud som är svåra. Och så blir övningarna i fortsättningen utgående från reslutaltet på det "testet".
Det brukar bli en hel del bilder och spel och sånt lite roligare vid Logopeden, de flesta barn brukar tycka det är rätt kul.
 

Kan tillägga...

Skrivet av  Becka med Elvira 4år + 2 syskon
att här i Finland där vi bor så heter det inte Logoped utan Talterapeut, som istället för t.ex. Fysioterapeut. Det ger en bättre bild av vad en Logoped är och gör. Tycker f.ö. att Andre´s mamma svarade bra på vad en Logoped är. Mer än så vet inte jag heller *ler*
 

Tja säg det

Skrivet av  Västmanlänning
I vårt fall remiterade BVC, men remissen godkändes inte eftersom sonens problem var för stora. Han var då 3 år och hade inget talat språk alls.
 

Va??

Skrivet av  logoped
Menar du att ni inte fick komma till logoped för att din son hade så stora svårigheter??

Till Jessica: titta på den här länken så får du vet mer om vad en logoped är.
http://www.logopedi.gu.se/
Andrés mamma och Becka har beskrivit bra vad som händer vid ett första besök.
 

Min tolkning

Skrivet av  Västmanlänningen
Logopedmottagningen ville inte veta av honom alls. Han råkar nämligen vara inskriven på habiliteringen där det, då detta inträffade, inte fanns någon logoped (och inte funnits på över ett år).

Vi har träffat logoped både före och efter detta. Sonen är idag snart 6 år och pratar i ett-ordssatser som är mycket svåra att förstå. Eftersom det nu finns logoped på hab får vi träffa henne maximalt 2 gånger per år.

 

är du logoped?

Skrivet av  Wanda
så har jag en fråga. Våran son snart 3år pratar kappast något förståeligt. Vi har alltid varit tålamodida och aldrigt krävt något, ja tycks nästan alltid förstå vad han säger med sina kropprörelser, men snart blir han tre. Hemma pratar vi Spanska och på dagiset Svenska men där säger de också att han pratar bara sitt språk. Hur kan vi hjälpa honom?
 

Tips som kanske kan hjälpa

Skrivet av  Linda S (i Alabama)
Jag är inte logopeden som du önskade skulle svara, men jag är en mamma med erfarenhet. vi har fått träffa logopeder för vårt barn men blivit grymt besvikna. Som tur var hittade vi en modell för språkstimulans som funkat bra för oss. Vi ät mycket tacksamma för den och har börjat stora översättningar till Svenska (jag vet att det finns lite på spanska också):

www.appelkyftig.com/samspel/
 

Att lära sig

Skrivet av  logoped
två språk är lite knepigare än att lära sig ett språk. Ofta tar utvecklingen av språken lite längre tid. Att resonera kring detta i ett kort inlägg är lite svårt, men det finns en hemsida där man kan titta in och ställa frågor kring flerspråkighet och språkstörningar.
http://www.sprakenshus-umas.se/
Är ni oroliga så rekommenderar jag att ni tar kontakt med logoped IRL.
 

TACK

Skrivet av  Jessica
för era svar.

Nu vet jag lite mer om vad som kommer att hända.

Hjärtligt tack.