Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad kan jag göra ?

Skrivet av Alex´s mamma
Hej

Jag vet inte hur jag ska börja.
Min son är 4 år och fyller 5 år i Mars.
Han har problem med språket – en talpedagog har blivit inkopplad sedan ett år tillbaks
Och hennes utredningar visar att han har _inga_problem med att uttala bokstäverna (kan alla bokstäver ) men han får inte i hopp det . Utomstående har svårt och förstå vad hans säger andra barn retar honom . Han vill gå ut på gården och leka med sin stora syster men jag känner att jag hindrar honom eftersom han blir retad .I dag fick jag en förfrågan om byta dagis till ett annat dagis som har en språkavdelning .

Jag vet inte hur jag ska ta detta ….
Varför måste ett 4 årigt barn kunna behärska språket ?…jag vet att han är senare än andra barn men det känns som barn måste vara formade på ett sätt och hänga med mängden ”för att bli godkända” .

Jag är orolig för den dag han ska börja i sexårsverksamhet , ny miljö och nya människor och massor med missförstånd för de inte förstår honom och han blir arg och sårad .

Jag skulle behöva råd . Hur gör man som mamma ? Vem kan man vända sig till ? Kan man få reda på varför det blir så här ? Mitt andra barn har inga problem utan är väldigt tydlig och verbal . Tycker jag har pratat och läst och övat lika mycket med dem bägge …Jag förstår inte ??

Med vänlig hälsning
Alex´s mamma
Svar på tråden: Vad kan jag göra ?

träning och åter träning

Skrivet av  lillemans mamma
Hej Alex´s mamma!
jag har också en kille som blir 5 i mars som går hos logoped sedan 1 år då han har problem med att uttala en del konsonanter beroende på munmotoriken. Enligt vår logoped är detta inte något som rättar till sig av sig självt utan det krävs massor av träning och vår son har också gjort stora framsteg och gör sig bra förstådd nu bland kompisar och andra okända för det mesta(även om vi har många ljud kvar att öva in).Vore jag du skulle jag verkligen titta närmare på erbjudandet om en särskild språkförskola ifall ni inte redan har hjälp på ert nuvarande dagis vill säga.Det är tufft att själv försöka hinna med och orka träna hemma varje dag och man vill ju inte bli för tjatig som föräldrer heller. För att få mer information om vad dessa problem beror på för just din son kan din logoped remmitera er vidare till specialistläkare på sjukhus för utredning av munmotorik etc. Lycka till och berätta gärna hur det går för er, mycket kan hända på 1,5 år innan han skall börja på 6-års så det ordnar sig nog!
Varma hälsningar från lillemans mamma
 

Tack

Skrivet av  Alex´s mamma
Tack för ditt svar , det verkar som det finns hjälp och söka ska tala med logopeden .

Tack från Alex´s mamma
 

Vad säger dom på...

Skrivet av  Becka med Elvira 4år + 2 syskon
ert BVC då, har ni blivit remitterade till några längre utredningar så att det kommer fram exakt på vilket sätt han har svårt med talet och exakt hur han bäst får hjälp, har det gjorts upp nån slags skriftlig plan?
Går ni till en Talpedagod/Logoped kontinuerligt?

Jag känner mycket igen de där tankarna om hur det blir, kommer att gå, på 6års-verksamheter. Men jag kan inte veta hur det blir med min dotter, eller din son, då - och försöker att ta en månad i taget bara ungefär.

Om det finns en skild språkgrupp i ett dagis i närheten tycker jag absolut att du åtminstone ringer dit och tar kontakt och kommer på ett långt besök, så att du får dig en bild av stället och personalen och hur dom jobbar där. Före det skulle jag inte själv kunna ta några sådana stora beslut.
Det kan mycket väl hjälpa honom på ett helt annat sätt än ett helt vanligt dagis tror jag. Eller har han egen assistent i sitt dagis, anävnder ni nån form av hjälp, stödtecken, bilder, som stöder upp det verbala talet? Vad hjälper er Talepedagog med, har ni fått hem några övningar/lekar/tips/spel att göra hemma?

Det är svårt att exakt få veta varför ens barn har svårt med talet, men med hjälp av lite tydligare och större utredningar så kan de i alla fall komma fram till en del, om han har nån form av Dysfasi eller om det bara är uttalssvårigheter eller en försenad talutvekling, eller lad det är.
Vi har nyligen varit på en veckolång utredning vid sjukhuset och det var tungt på många vis men ändå väldigt bra att utreda ordenligt så får man också bättre/rätt hjälp sedan.
Om det inte har gjorts nån mer heltäckade skriftlig utredning så tycker jag du skall be ert BVC, eller er Talpedagog om mer hjälp, tyvärr måste man ibland som förälder idag stå på sig lite, kräva, tjata, visa sig engagerad, har jag märkt. Då får man också mer hjälp och de får eld under fötterna.
Lycka till och berätta gärna vad du tar för beslut!
 

Tips

Skrivet av  Linda S
Vi har använt en enkel modell för att stimulera våra barns språkutveckling. Kanske den kan funka för er också?
Ta en titt:
www.appelklyftig.com/samspel/
 

Artiklar från Familjeliv