Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad finns det för hjälp att tillgå?

Skrivet av maria
Jag har mina ätstörningar under kontroll och har sedan jag fick mitt första barn för 5 år sedan, aldrig utvecklat någon anorexia eller bulimia fullt ut, utan hållit dessa i chack. Det som är jobbigt ändå, är att tankarna hela tiden finns där att jag aldrig kan slappna av och äta utan att skriva upp allt jag äter under en dag, väger maten och planerar. Jag känner att det hela tiden finns på lut och skulle ta över mitt förstånd ifall jag tillät det, men jag är envis och ser till att äta som jag ska även om det ibland blir avstickare till att äta så att jag ser för smal ut och ta någon dag här och där då jag äter ca 3-4000 kcal för mycket/dag. På sistonde har jag överätit vid två tillfällen med bara en veckas mellanrum, medans jag inte gjort det på hela tiden under graviditeten och fram tills då för en vecka sedan.

Jag har aldrig sökt professionell hjälp även om jag kanske borde gjort det, men nu börjar jag fundera på ifall det vore dags att prata med någon kunnig om mitt behov av att kontrollera mitt ätande.

Är det någon som kan ge tips på var jag kan söka hjälp?

Kram Maria.
Svar på tråden: Vad finns det för hjälp att tillgå?

Rådgivning...

Skrivet av  Helena
Hej Maria
Jag har två barn: Dotter på 2år och en son på snart7mån.
Blev med barn(dottern) mitt under en pågående behandling för ätstörningar.
Jag sökte själv hjälp på vuxenpsyk i min kommun och de gav mig remiss till MHE-kliniken i Mora. Detta var det bästa som kunde hänt mig.
Har förfarande kontakt med min terapeut som jobbar inom familjerådgivningen numer.
Anser mig vara helt frisk och det om något är helt underbart. Slippa tänka på mat, slippa räkna kalorier utan helt enkelt leva livet och njuta av det.

MHE-kliniken har ett motto : Du kan äta ALLT men inte ALLTID äta ALLT.
Det kanske låter kryptiskt men om du vill veta mer eller bara snacka av dig kan du alltid maila mig: [email protected]
 

Tack för era svar

Skrivet av  Maria
Hej,
Har inte varit inne på denna sida på ett tag, så därför har jag inte sett att jag fått svar. Är inne i en "bättre period" just nu och hoppas på att den kvarstår. Det som är största problemet för mig att mitt enormt stora kontrollbehov, inte så mycket att jag äter si eller så många kalorier/dag, för det händer att jag med gott samvete äter väldigt mycket en dag, jag tom några dagar i rad ibland. MEN jag måste ha koll på exakt hur mycket det blir ändå, kalorimässigt. Så det är väl det som jag måste arbeta på, för hur harmlöst det än kan låta så tär det på mig emellanåt - inte alltid - men emellanåt, att inte kunna vara spontan, att ha svårt att äta lunch ute med en kompis, äta mat varje dag som någon ANNAN lagar. Har så svårt att släppa kontrollen och tänka förnuftigt. Ska försöka att ta itu med detta så att jag kan lägga all denna energi på något bättre.

Kram Maria
 

hej Maria

Skrivet av  Fumlan
Du kan söka hjälp hos ditt närmaste sjukhus eller vårdcentral. På vissa ställen i landet finns specialkompetens för just ätstörningar. Där jag bor finns Videgården, som är ett ställe där man kan få bo en kortare tid och få hjälp, man kan också gå på gruppmöten eller själv. Väntetiden är ofta lång. Men, som på Videgården får man prata med en kurator om man vill under tiden som man väntar på mera hjälp.

Jag tänker inte rådgöra dig i vad du ska göra. För ätstörningar är ganska individuellt och orsakerna till det kan vara många. För mig var det ett sätt att mildra ångest.

Det enklaste är nog att ringa till ditt sjukhus. De borde veta var du ska ta vägen. Att få professionell behandling kan ta tid, 1 år väntetid eller så. Men att få prata med någon tror jag är mycket lättare att fixa. Om inte så kanske en kurator eller psykolog kan hjälpa någonvart även om de inte är specialister på just ätstörningar. De försöker ju reda ut hur man mår och vad som är orsaken till detta och hur man kan förändra till det bättre.

Hoppas att du orkar ta tag i det här. Det är inte så svårt egentligen att söka hjälp. Det finns många som är i din situation och bara att få se att det finns andra "vanliga" människor som har ätstörningar kan vara skönt. I TV och liknande tycker jag att bulimiker och anorektiker framställs på ett groteskt sätt. Man tar ofta upp ytterligheterna och de som du beskriver dig själv som, har ganska bra kontroll, men ändå har problem, de får sällan vara med. Bara om man har hela frysboxen full med glass eller handlar godis, kakor, glass och mat för 300kr och äter upp, eller inte äter tills man blir ett benrangel. Då visas man upp.

Lycka till!! Det ordnar sig, du är på rätt väg.
 

Artiklar från Familjeliv