Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Min flicka som är 7

Skrivet av orolig mamma
har börjat säga att hon är tjock (hon är helt normalviktig och har inte alls tjock mage). Hon säger att hon har tjock mage och att det inte är bra. Tidigare har hon, när hon sett mig naken, sagt att jag ska ta på mig en tröja för min mage är så ful(har bristningar efter mina graviditeter). Vet inte vart hon fått detta ifrån! Jag håller inte på och säger att jag är tjock osv, jag säger ofta till henne att hon är bra och fin och att alla är bra precis som dom är, både tjocka och smala. Jag låter inte barnen se alla hemska dokusåpor och påverkas av dom, byter kanal om det är extreme makeover och såna program, så barnen inte ska se sånt. Har märkt samma tendens hos några av hennes kompisar, som säger att dom inte är fina osv. Förutom det vet jag inte var hon fått för sig att hon ska va tjock. Vad ska jag göra? Bara sju år och börjar redan tänka på utseende. Hon är för övrigt en överambitiös liten tjej som ska va bäst på allt, hinna först osv. Kunde läsa när hon var 4 men tycker ändå att hon inte kan tillräckligt bra (för att hon inte kan läsa lika fort som jag) Inte bra.. Hela hennes personlighet är att man ska va duktig, söt, smal.
Svar
Hej
Så hemsk denna utseendefixering är, så fruktansvärt att den sprider sig så långt ner i åldrarna. Barn riskerar att förlora hela sin barndom.

Du är så bra som märker detta hos din lilla flicka.

Fortsätt som du gör men engagera fram för allt din man(hennes pappa?) eller en annan manlig förebild. Se till att han berömmer henne både som person och hennes utseende, spontant inte bara när hon klagar.

För flickor är det av största vikt att bli bekräftade som kvinna(lite tidigt i hennes fall men du kanske förstår vad jag menar).

Min pappa har aldrig gett mig en enda komplimang. När jag var 7 år och ville sitta i hans knä(jag hade bikini på mig) utbrast han med avsmak "fan vad fet du har blivit det är ju äckligt"
En sådan kommentar sänker en liten tjej totalt och jag gjorde allt för att min pappa skulle säga nåt snällt efter det. Det gjorde han aldrig och vid 12 var jag svårt sjuk i anorexi. Ätstörningarna har förföljt mig allt sedan dess (fyller 30 i april) och jag har många gånger undrat om jag sluppit det här om pappa varit förmögen att ge mig bekräftelse.

Lycka till o ta hand om din tös!

Skriv gärna igen
Skrivet av  Edvins mamma
Tack
Skönt att få lite peppning. Ska ta upp problemet lite mer med hennes pappa..
Skrivet av  orolig mamma
Prata med de andra föräldrarna?
Och kanske fröken i skolan? Skolsyster kan också vara lämplig att kontakta, särskilt eftersom din dotter inte är ensam om dessa tankar.

Själv hade jag en fröken som mätte sin midja med måttband inför oss förundrade små tjejer. Hon hade en omkrets på 30 cm, men jag måste minnas fel. Hon var sportig och gick runt skolgården varv efter varv när hon var rastvakt.
Skrivet av  F