Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Börja cykla?

Skrivet av LenaB
När tycker ni det är dags för tvåhjuling?
Min son blir 3,5 till sommaren och vi hade tänkt vänta till nästa sommar men nu ska bästa kompisen få en cykel.
Vi tänker nog stå emot men kan vara intressant att höra hur andra har gjort? Helst ska man väl vänta tills de klarar av att cykla utan stödhjul, eller?
Svar på tråden: Börja cykla?

Min dotter...

Skrivet av  Birgitta
... fick sin första 2-hjuling när hon fyllde 5. Det var en 16-tummare som hon (till slut) lärde sig cykla på. Jag tycker inte man ska använda stödhjul, barnen får upp för hög fart i förhållande till hur väl de kan koordinera sina rörelser, dvs styra och bromsa samtidigt och såna saker. Bättre att vänta tills de mognat lite mer och klarar att lära sig cykla utan stödhjul. Då har också koordinationen hunnit utvecklas lite mer.
 

Hm...

Skrivet av  Ka
...undrar hur gammal min dotter var när hon fick sin första tvåhjuling (minnet igen...). Hon var nog 4½. Inga stödhjul, håller med Birgitta ang. sådana.
 

Erik har stödhjul

Skrivet av  Mamma Erik
Men han får bara cykla på altanen. Jag släpper inte ut honom förrän han kan bromsa och styra ordentligt, när det gäller sådant är faktiskt en trehjuling farligare, de har ju ingen broms
 

På...

Skrivet av  Ka
...altanen lär han ju inte få upp nån vidare värst fart :-). Men när det gäller stödhjul ser man ofta läskiga grejer. Vi har nån liten två- treåring i huset brevid som cyklar rakt ut i gatan med sin fina cykel med stödhjul, helt utan kontroll! Och fort går det! Och ingen hjälm har ungen heller...
 

Håller med Birgitta och Ka!

Skrivet av  LB
Barnen lär sig dessutom ett felaktigt sätt att svänga på med stödhjul som gör det svårare att lära om sedan.

Barnen är inte mogna för tvåhjuling före 5-års åldern. (finns naturligtvis undantag) Min son lärde sig cykla förra året. Då var han 5 ½. Vi lånade en liten 12 tummare året innan och satte ett kvast skaft på den. Hans kompis som är nästan året äldre (födda i var sin ända på året.) fick en cykel då, men han lärde sig inte cykla förrän i slutet av sommaren -99 så det blev aldrig något problem. Men vi lånade ändå den där cykeln som lite backup. Vi hade ingen tanke på att vår son skulle vara särskilt intresserad och inte att han skulle lära sig då heller. (Han satt på den ett par gånger och pappa sprang med honom lite lite grann.) Så blev det heller inte och förra året var han mycket mer mogen för det.

Så jag rekommenderar er att vänta. Precis som Birgitta och Ka.

Lycka till!
 

Ett alternativ

Skrivet av  Nattugglan
Håller med det som sagts här ovan. Jag är också emot stödhjul - livsfarligt och dumt! Barnen får upp alldeles för hög fart innan de är mogna för det, och sedan är det ju också så som LB påpekade att de lär sig fel teknik med stödhjul.

Ett alternativ (om sonen skulle börja tjata eller så) kunde kanske vara en sparkcykel. Dels finns det ju de här "nya" Kick-boards som alla ungar sparkar omkring på, men det finns också andra alternativ som kanske passar bättre för mindre barn. Jag såg en jättetuff variant i ett skyltfönster häromdan. Den såg ut ungefär som en sån där kick-board men var lite robustare och med tre (istället för två) lite större hjul. Sedan finns ju de gamla hederliga som "alltid" funnits. Du vet sådana där som exempelvis brukar finnas på dagis.
 

Sparkcykel...

Skrivet av  LB
tränar mycket balans också vilket ju är jättebra inför cykelstart senare.
 

Å andra sidan....

Skrivet av  signe
kan de få upp bra fart på den också och de har inga bromsar som en 3½-åring hanterar. De är i princip obefintliga. Alla ungar som susar nerför backen på sina sparkcyklar i en otrolig hastighet utan hjälm.
Precis som om det skulle vara säkrare att trilla med en sådan än en cykel.

I lokalblaskan för ett par veckor sedan varnade de för att köpa en sådan till barn under 8 år och att de defenitivt skulle använda hjälm tillsammans med den.
 

Ja, det håller jag _verkligen_ med om!

Skrivet av  Nattugglan
Jag antar att du menar de här kick-boards som är så populära nu. Det är _väldigt_ sällan man ser någon använda hjälm på dessa, och jag undrar _varför_! Över huvud taget verkar många blivit "slappare" när det gäller hjälmar tycker jag. Det blir allt vanligare med barn som cyklar, åker skateboard, inlines etc utan hjälm. Eller också råkar det bara vara så i det område där jag bor.

Visst kan det vara farligt även med en sparkcykel till ett litet barn, men jag tror ändå det är bättre än en cykel med stödhjul. Och man kan ju satsa på en mer "gammaldags" sparkcykel till en 3,5-åring som jag skrev tidigare.
 

Jo, men.....

Skrivet av  signe
jag kan ändå inte hålla med dig om att sparkcykeln skulle vara bättre allternativ även om den är gammaldags. Ju mer stöd ju högre hastigheter.

Våra barn har fått cyklar tidigt med stödhjul men å andra sidan har de aldrig varit ute och cyklat ensamma. De cyklar när vi är ute och går och cyklar då i den takt vi går i.
Dessutom har de aldrig vågat cykla i en nerförsbacke. *S* Eftersom vi bara har upp och ner här blir det inte så mycket cyklat av det.
 

Men...

Skrivet av  LB
på vilken sida cyklar de då? Eller cyklar de över hela cykelbanan och fram och tillbaka och runt runt.....????

Sedan håller jag med Nattugglan. Det är likadant här tycker jag att hjälmanvändandet minskat bland barnen.Däremot tycker jag att det ökat bland vuxna cyklister.....

Min son har dock hjälm i alla sådana här sammanhang. Till rullskridskor har han även hjälm med galler då det borde vara lika stor risk att slå sig i ansiktet på rullskridskor som på riktiga skridskor.....
 

Signe!

Skrivet av  Nattugglan
Visst kan en cykel med stödhjul funka som ett säkert fortskaffningsmedel om mamma/pappa alltid är med och håller benkoll, det håller jag med om. Men då har man istället den där biten med att de lär sig fel teknik. Helt enkelt en onödig pryl i mina ögon....

Jag förstår inte riktigt vad du menar när du säger "Ju mer stöd ju högre hastigheter." och samtidigt menar att en cykel med stödhjul skulle vara säkrare än (eller åtminstone lika säker som) en sparkcykel. En sparkcykel har ju inga stöd alls... På en sparkcykel får det lilla barnet koncentrera sig att hålla balansen och farten blir på det sättet lägre än med en cykel med stödhjul där de känner sig säkrare.

 

Nattugglan

Skrivet av  signe
Ber om ursäkt om jag läste fel men stod det inte att den "gamla" sparkcykeln hade tre hjul? Då är det väl mer stöd än med två hjul?

Nä, den eller cykel med stödljul har väl ingen större betydelse, kan jag hålla med om.
Men å andra sidan kan cykeln med stödljul bli en vanlig cykel när barnet är moget för det. En utgift mindre.
 

Förtydligande

Skrivet av  Nattugglan
Nej, det var inte de gamla hederliga sparkcyklarana jag emnade har tre hjul, utan det var något jag såg i ett skyltfönster. Har ingen aning om vad det var egentligen, såg bara tuff ut....

Hur det än är med farligheten hos cyklar med stödhjul kontra sparkcyklar är ju ändå det allra viktigaste ansvarstagande föräldrar. Det jag framförallt vänder mig emot är att så många föräldrar köper cyklar med stödhjul åt sina barn för att sedan låta dem fara omkring vind för våg helt på egen hand. Ibland till och med utan hjälm... Där tror jag vi är helt överens.
 

Ja, Nattugglan....

Skrivet av  signe
där är vi helt överrens, både med och utan cyklar.
 

jag hörde också det fast på radion imt

Skrivet av  sign....
..
 

Det beror väl på många saker

Skrivet av  ebba68
Hur man bor, hur barnet är mm. Min äldsta dotter fick en tvåhjuling med stödhjul när hon var tre och ett halvt år. Jag tyckte det var toppen när hon cyklade på den för lillasyster låg i vagnen och hon cyklade i behaglig promenadtakt. Stödhjulen kunde vi ganska snart hissa lite högre upp i takt med att hon blev säkrare och efter ett par månader cyklade hon utan stödhjul. Jag tyckte det var perfekt med stödhjul. Dottern kunde koncetrera sig på att svänga och bromsa. Hon fick inte alls in någon fel teknik eller hög fart. Och jag slapp springa med kvastskaft i pakethållaren.
 

Men...

Skrivet av  SL
att springa med kvastskaft är ju bara nyttigt. Det är ju vardagsmotion som inte är att förringa.

Dessutom får man ju chansen att verkligen göra något tillsammans med barnet, som barnet dessutom kommer ihåg som vuxen..... "tänk, jag minns när mamma/pappa lärde mig att cykla. Oj vad h*n sprang efter mig den sommaren....."
 

Mins när jag lärde mig cykla

Skrivet av  Ayhanza
Det var mitt i vintern jag fick cykel i födelsedags present 3 jan.. JÄTTE bra med snövallar att ramla i.. man lärde sig dessutom att styra och allt nräd et var hals så på sommaren gickd et som en dasn.. dessutom våran familj har aldrig haft någon bil så vi har ALLTID cyklat .. därav lärde jag mig hur och vart man cyklar på villket sätt .. många av mina kompisar ahde ingen aning hur man betädde sig i trafiken.. och de fikc ju heller inte ge sig ut på eget bevåg det fins ju eng räns för när barn är "mogna" för att cykla själva.. jag gjorde nog det ett par år tidigare.. jag tror gränsen är 12 år eller något liknande.. fram tills dess har man inte samma kordinatins förmåga och synen är på ett annat sätt mera "tunnelseende" altså man ser det som är rakt fram .. och tänker inte på det som kommer från sidan därav vänder barn på huvudet mycket vid övergångs ställena medans vi vuxna mera kikar lite åt varje håll! stödjul rekomenderas INTE av trafiksäkerhetsvärket eller andra som har med sådant att göra eftersom barnet kan svisha i fullfart ut i trafiken fast det inte alls är moget för det!
 

Tack för alla svar!

Skrivet av  LenaB
Nu kan jag definitivt stå emot ev. tjat.Skönt att få bekräftat att man inte är överbeskyddande!
 

Trampbil

Skrivet av  trampebilen
hade min yngsta dotter som övergång mellan trehjuling och tvåhjuling. Sen fick hon låna en låg italiensk tvåhjuling "Bambino" nån vecka av en kompis, och lärde sig cykla som 4,5 åring (eller var hon 3,5?). Hennes syster lärde sig samtidigt, fast hon är 3,5 år äldre (efter att jag sprungit och hållit i pakethållaren i flera år). Så det är väldigt olika.
 

Bambino hade jag när jag var liten!

Skrivet av  Birgitta
Visst är det de som har tramporna på framhjulet och ingen broms? Livsfarligt...
 

Nej, vanliga trampor

Skrivet av  trampebilen
hade hon. broms kommer jag inte ihåg, men inte gick det fort. Vi hade en mycket lämplig gård också.