Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vill bara berätta om vad...

Skrivet av Becka med Elvira maj-00 + 2 syskon
(Även på -96 Alla barn)

...Elvira, hennes storebror Viktor & jag gjort nyss.
Vi for till en annan by på andra sidan stan på Julvandring, det är två olika församlingar som hjälps åt att göra detta, har gjort denna Julvandring i ett par år, men utvecklat den lite med åren.
Det började vid en fin stor gul kyrka uppe på en hög kulle, upp dit var det stentrappor med ljusfacklor på sidona. Det fanns snö och var mörkt ute och därtill var det riktigt dimmigt ute nu ikväll som spädde på stämningen.

I början av stentrappan fick var och en en biljett, själva Julvandringen var nog gratis men på biljetten fanns ett lottnummer och så ett nummer som visade i vilken grupp man skulle gå i, vi kom i grupp 9.
Uppe vid kyrkan såldes varm glögg och pepparkakor och bakverk, och man fick gå in i den fina gamla bykyrkan för att värma sig om man ville.
Så klingade dom i en gammal klocka då nästa grupp skulle gå iväg.
så var det vår grupps tur, det var en dam som hade gamla gläder på sig och en fackla i handen som visade oss vägen, genom skog och stigar och natur.
Så kom vi till första anhalten, det var Skattskrivningen precis enligt Bibeln som Josef & Maria reste till till Betlehem. Det gick till så att det var ett uppspänt tält som vi skulle gå igenom och där satt utklädda farbröder och ville stämpla på vår biljett, det var väldigt viktigt förstår ni, enligt Elvira i varje fall.

Sedan gick vi vidare till nästa anhalt, det var 5 stycken herdar med lägerled och allt. Och riktiga får som betade i höet de strött ut. Där berättade vår ledsagare om att herdarna fick syn på en ängel som kom med ett glatt budskap "och så syntes så en stor skara änglar på himlen..." ...läste ur Bibeln ur Julevangeliet alltså, och så lystes det plöttsligt upp med lampor en massa änglar i alla de storlekar, en kör som sjöng alltså.

Så gick vi vidare igen, nu kom vi till De Tre Vise Männen som stod på rad med fina kläder, den ena var mörkhyad precis som "sig bör". De hade en stjärnkikare med stativ på marken och berättade att de sett en ny stor tjärna tändas på himlen, och att det ju betydde att en ny viktig Kung blivit född.
Alla barnen fick gå och titta i kikaren, och jo visst, det fanns en stor stjärna där.
Rökelse som luktade...underligt hade dom också med sig.

Och eftersom de sa att en ny Kung blivit född gick vi först vidare till Herodes i "palatset" (ett uppspänt tält även det, med discobollor och blinkade lampor och märkvärdigheter) Och där satt han med krona och var sur för att det fötts en ny Kung, för han ville ju vara den enda Kungen minsann.
Och ovanför det tältet fanns ingen stjärna, inte den stjärna vi sett i kikaren.

Så vi gick vidare igen, till en lada, ett förråd av trä och trägolv och trätak, en stor gammal dörr, och se - där inne fanns två små hästar och får och Josef & Maria, och de hade ett riktigt Jesusbarn minsann, inte en docka utan en levande bebis som låg på halmen i en riktig krubba, stickade naturvita kläder hade han på sig och låg och tittade på alla människor som kom, en 5månader gammal Jesus.
Och vi sjöng en sång med vår ledsagares hjälp och alla barnen smekte Jesusbarnet på kinden och gav djuren mat.
Det var så fint hela grejjen så man nästan fick tårar i ögonen förstår ni! *snyft*
Guppig terräng och dimma och mörker och facklor, och så till slut kom man till stallet där Jesusbarnet fötts, åhh så juligt så man förgås ;o)


Svar
Åhh, vad fint det lät
Vi ska på kyrkans Julspel på julafton har vi bestämt.
När jag var liten så var jag själv med i den så det skall bli så kul att få se den igen och nu tillsammans med mina egna barn. De ska inte vara med eftersom vi inte bor på den orten längre men det skall ändå bli kul.
Skrivet av  Maria H me Towa 000310 & Anja 011224