Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Deppad

Skrivet av Tyskan
Hej, känner mig lite ledsam och måste bli av med det.
Efter att jag ringde och ringde till MVC vid telefontid utan att komma fram gick jag dit. Till min stora överraskning blev de inte alls irriterad men tog mig emot. Jag belv glad och tacksam.
Med stor sannolikhet, sa de, ska jag snart få plats i vattengympa-gruppen. Det skulle ju vara underbart (efter 2 månader i kö).
Men när jag frågade efter akupunktur... Visst kan de ge mig det, men först måste jag till någon läkare och få en remiss. Nästa tid hos läkaren var 5:e januari!
Lysande besked att jag bara få bygga på muskelspänningar i en hel månad! Jag frågade efter alternativ, men nej, de visste ingenting. Massage, ja det finns i stan, men det får jag också betala för. (Undrar om det är lika lång väntetid där?)

Hur kan systemet vara så korkat att man måste vänta tills man har kroniska besvär för att få hjälp i stället att få hjälp i förebyggande syfte?

Inte på det bästa humöret,
Svar på tråden: Deppad

Förstår

Skrivet av  Erika med Loke 030528
att det känns tungt. När kommer bebben? Du kan väl ringa runt till några olika sjukgymnaster och fråga om de kan ge dig akupunktur, om du nu vill prova det. Man behöver inte remiss till sjukgymnast längre, så det är bara att ringa runt. Passa på och fråga om TENS också, jag tyckte att det var till stor hjälp. Massage brukar man avråda från de första månaderna i graviditeten. Att sitta mjukt tycker jag är viktigt för att inte få allt för ont. Tyvärr är välfärden så nerbantat i Sverige att hjälp i förebyggande syfte knappt finns alls längre. Enda trösten är att vi ändå har det bättre här än i många andra länder. Men trösten är förstås klen när man har så ont.
 

Jag bestämde mig...

Skrivet av  NenNa m E 040110 + -98,-00
...för att strunta i systemet och lägga mina pengar på kiropraktorbesök (inkl massage) och privat akupunktur. Det \'officiella\' alternativet här är att man går till sjukgymnasternas öppna mottagning - vilket kräver att man är där drygt en halvtimme innan de öppnar eftersom tiderna \'tar slut\' annars och dessutom innebär att man inte vet vilken av sjukgymnasterna man får träffa...

Lika när jag ville ha en ny gördel. Den \'rätta\' vägen var att min sjukgymnast rekommenderade en gördel och att jag sedan fick boka en ickeakut tid hos allmänläkaren på vårdcentralen för att få en remiss till en ortopedspecialist för att denne skulle kunna ge mig en remiss till ortopedteknik... Alternativet var att jag själv bokade en tid hos ortopedteknik, men då fick betala hela kalaset själv...

Vattengympagruppen tog 6 månader att komma med i och lagom till förlossningen så la de ner hela verksamheten efter ett \'ickebeslut\' hos politiker/tjänstemän!

Tur att man inte gör av med så mycket pengar när man inte tar sig ur soffan!

Om jag var du så skulle jag nog försöka att hitta någon privat. Kram och lycka till!
 

Tack för svaren

Skrivet av  Tyskan
Sverige är verkligen duktig när det gäller kunskap om foglossning, men ibland önksar jag mit tillbaka till mitt hemland, där man inte behöver köa så länge och där mycket mer alternativa metoder är erkända.

Jag gick till privat akupunktör efter förra graviditet och var nöjd med det, men nu har vi flyttad och här i stan finns ju ingen. Känner inte riktigt för att åka flera mil för varje behandling...

TENS hjälpte mig sådaär vid förra graviditet (tills jag slängde apparaten i golvet eftersom min dotter skrek och jag sprang upp utan att tänka på apparaten på bordet). Vid mitt förra Tyskland-besök fick jag ett prov av någonting som hjälpte suverän mot muskelspänningar: värmeplåster. Det var från Hansaplast med aktivkol. Finns inte här tyvärr, jag har kollat. Det finns värmeplåster som fungerar med cayennepeppar, men apotekaren sålde de inte till mig eftersom där stod någon varning på att man ska fråga läkaren först om man får använda dem när man är gravid. Jag har ju läkartid i januari...

Just det, Erika, bebisen kommer i maj. Det är inte för tidigt för massage - men om det hjälper tillräckligt mycket? Litar egentligen mer på traditionell kinesisk akupunktur eller bindvävsmassage (hos osteopaten). Hur kunde jag storstadsmänniska hamna på ett ställe där det inte finns någonting?

Tack för att jag får klaga,