Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Förebyggande inför ny graviditet?

Skrivet av Sandra
Jag har två barn. När jag väntade första barnet hade jag foglossning från mitten av graviditeten, men den kunde jag leva med, eller hur man nu uttrycker sig. Men när jag väntade andra barnet kom foglossningen i samband med att jag testade positivt och gjorde mig väldigt handikappad. Jag fick kryckor, stödbälte och frön i örona. Jag kunde inte resa mig själv eller stå utan kryckorna de sista veckorna. Och under förlossningen var foglossningen 100 gånnger värre än värkarna! Ja de flesta brukar tänka att jag är "dum i huvudet" som ens tänker tanken att skaffa ett till barn, och kanske är vi det. Men finns det något man kan göra för att förebygga foglossning inför en ny graviditet? Jag har hört att det ska påverka om man är tränad i god kondition, men jag vet inte var jag hört det, stämmer det? Minstingen är nu snart 1,5 år och jag har än idag kvar foglossningen under menstiderna speciellt. Men vi hade tänkt att vänta ett tag till om det blir en till.
Svar på tråden: Förebyggande inför ny graviditet?

Det går nog inte...

Skrivet av  Tyskan
Hej Sandra,

ännu så länge vet man nog inget sätt att förebygga foglossningen. Att vara vältränad är en bra tanke och det skadar ju aldrig att vara det, men inte hjälper det mot att foglossningen börja. Det är bra att veta mycket om foglossning (jag antar det gör du efter dina erfarenheter) och söka hjälp direkt. Så snart som du känner av smärtor (deet vill säga redan nu) får du se till att du håller och rör dig korrekt utan att lägga stress på bäckenleden. Du får förstås inte göra någonting som framkallar smärtor. Se till att du bli av med alla muskelspänningar så snart som de börjar och att du få bra behandling som stärker dina självläkande krafter. När man har smärta är det också viktigt att träna, eftersom musklerna stängs av av bäckeninstabiliteten. Men det spelar som sagt ingen roll om man har varit vältränad eller inte.
Får du någon sorts behandling vid dagsläge?
 

nej inte idag

Skrivet av  Sandra
Jag får ingen behandlig idag. Jag har varit nere hos bm upprepade gånger efter han kom och berättat hur det är. Jag har då fått till svar att det kommer att gå över, men när är det ingen som vet.
 

BM har oftast ingen kunskap

Skrivet av  Erika med Loke 030528
om foglossning utöver "normalfoglossning"dvs. sista veckorna av graviditeten. Vänd dig till en sjukgymnast, helst en som är specialiserad på foglossning. De är förstås svåra att finna, men i Göteborgsområdet finns ett par stycken, se nedan.
 

Hej Sandra!

Skrivet av  Tyskan
Har du inte fått någon sjukgymnastik efter graviditeten? Som jag skrev stängs musklerna av vid bäckeninstabilitet. De börjar inte att fungera av sig själva igen, du måste aktivera dem.
Många kvinnor får akupunktur precis innan mensen, kanske det skulle vara någonting för dig?
Hälsningar,
 

Cykling

Skrivet av  Elin m Felicia-01, *Joel-03* + bf 5/5
Jag har mått betydligt bättre under denna graviditeten jämfört med mina två tidigare. Jag TROR att det beror på att jag cyklat på motionscykel. Fick först jätteont, men sen sänkte jag sadeln och då funkade det kanon. Nu (v 23) får jag ont precis efteråt, men mår ganska bra igen dagen efter. Tidigare har jag knappast kunnat gå i denna veckan!!

Det är ju inte säkert att det är detta som hjälpt mig, det kan ju vara slumpen, men jag har hört att bäckenet stabiliseras av cykling. Kan vara värt att testa!
 

Javisst,

Skrivet av  Tyskan
det är ju ett sätt av muskelträning utan överansträngning. Sådant i form av sjukgymnastik har visat effekt hos kvinnor med foglossning. Det lär dock inte fungerar i förebyggande syfte innan graviditeten.