Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Semester eller föräldrapenning?

Skrivet av Maja H
Jag undrar vad det är som gäller när man ska hämta sitt barn. Tar man ut semester eller får man börja ta av föräldradagarna?

Kramar Maja H
Svar på tråden: Semester eller föräldrapenning?

Såhär.

Skrivet av  S-J
Den dagen man får barnet i sin vård får man börja ta ut föräldrapenning resp de 10 sk pappadagarna. Ni bör innan ni reser ha fått skriftligt från organisationen vilket datum som gäller och kan således förbereda FK på detta (men de brukar nog strula i början ändå.......).

Vi skall "bara" vara borta ca en vecka och kommer att ha semester den veckan, sedan börjar vi ta f-penning m.m när vi kommer hem.
 

Hej Maja H

Skrivet av  IVF Lisa
Det S-J skrev ovan stämmer.
Man kan börja ta ut föräldrapenning först när har fått barnet i sin vård.
Försäkringskassan vill oftast ha något som styrker när det är planerat att man
får barnet i sin vård.
 

FK betalar dagar under resa

Skrivet av  Sofi
Hej!
Vid vår senaste adoption (den andra) fick vi föräldrardagar utbetalda under vår adoptionsresa. Vi var borta drygt en månad och det var skönt att få lite pengar i kassan under tiden.
Fakta:
Vår lokala FK sa att det inte var möjligt att få utbetalning eftersom barnet behövde ett personnummer. Detta stämmer inte.
Vi meddelade FK innan vi åkte och skrev i alla papper både för pappadagar och föräldradagar. Pengarna kan får man från den dagen man får barnet i sin vård. I Colombia där vi var, fick vi båda våra barn dagen efter vi kommit dit. Detta kan nog skilja mellan länder. Vi fick samtidigt med barnen ett dokument som sa att vi hade fått barnet i vår vård. Det scannande vi in och skickade med mail till FK.
I mailet bad vi FK att bekräfta att de hade fått mailet och att utbetalning skulle enligt överenskommelse.
Vår FK visste som sagt inte så mycket om detta utan vi hade tagit reda på innan vad som gällde och hänvisade till Riksförsäkringverket och sedan gick det minsann bra!

LYcka till,
Sofi
 

Artiklar från Familjeliv