Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lite frågor

Skrivet av Funderar på att adoptera
Vad kostar det att adoptera, ungefär?
Hur lång tid tar det?
Kan man ha önskemål om ålder på barnet?
Är det en nackdel om man har biologiska barn redan?
Finns det någon åldersgräns nedåt för föräldrarna?

Vi har två biologiska barn och har bestämt oss för att vi vill ha ett barn till.
Nu har vi börjat fundera på att kanske adoptera istället för att själva producera.
Varför inte ta hand om ett barn som redan finns?
Sedan finns det ju en stor nackdel med adoption, det kostar ju pengar...
Hoppas på svar!
Svar på tråden: Lite frågor

Några svar.

Skrivet av  S-J
"Vad kostar det att adoptera, ungefär?"
Oerhört individuellt beroende på land och hur länge man är borta när man hämtar barnet. Allt mellan 80.000 och nästan en kvarts miljon har jag sett uppgifter på. Gå in på www.nia.se och länka dig vidare till de olika adoptionsförmedlingarna ( t ex AdoptionsCentrum, Barnens Vänner, FFIA m.fl) så kan de se vilka länder som finns, vilka krav de har på föräldrara samt ungefärliga kostnader.

"Hur lång tid tar det?"
Också oerhört individuellt. Först måste man genomgå en hemutredning som görs av familjerätten elelr liknande i din kommun. Utredningen tar nog för det mesta ca 4 månader, men det kan variera både uppåt och nedåt. I en del kommuner är det dessutom kö att få börja utredas.
Sedan så kan det hända att man måste vänta ett tag innan man får börja samla ihop sin akt till just den utlandskontakt man skall sända den till, beroende på att det kan vara lång kö just dit. Att sedan samla ihop pappren tar nog mellan en och 3 månader förde flesta. När de är klara hus UD och några andra instanser kan de sändas till sin utlandskontakt.
Sen är det nästa väntan: handläggningstiden i utlandet, alltså tiden tills man får sitt barn. dem kan variera mellan några få månader upp till ett par år beroende på utlandskontakt. På organisationernas hemsidor, som jag skrev om ovan, kan man få ungefärliga tidsangivelser.

"Kan man ha önskemål om ålder på barnet?"
När man genomgåt hemutredningen får man förhoppningsvis ett medgivande, detta medgivande är åldersbestämt. T ex 0-12 månader, 0-3 år osv. I de allra flesta fall är det sedan barn inom denna gärns man blir "erbjuden".

"Är det en nackdel om man har biologiska barn redan?"
De flesta länder godtar att man har ett biologiskt barn innan, många godtar att man har två och en del länder godtar om man har flera.

"Finns det någon åldersgräns nedåt för föräldrarna?"
Man måste vara 25 för att kunna få medgivande. Sedan kräver en del länder att man är över 30.

Lycka till.
 

Artiklar från Familjeliv