Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

dödsångest.......

Skrivet av Bara en orolig mamma
Hej.
Jag har en dotter på 8 år.
Idag ställde hon en fråga till min sambo när dom var och handlade en julkalender, det var:
Vem tar hand om mig om mamma skulle dö?
Detta gav mig ångest som faan!!!
Jag mår illa.....
Min dotter har inte träffat sin pappa på snart 6 år(inte ens pratat med honom)
Ingen kontakt alls.
Jag har ensam vårdnad om henne.
Nu undrar jag om det finns nån som kan svara på några frågor som jag har.

1: Måste man vara gifta för att min sambo skall få abdoptera min dotter?
2: Måste man gå via rätten?
3: Måste man ha haft sitt förhållande eller vart gifta någon speciell tid?

Känner just nu en stor ångst.
Vi väntar även vårt första gemensamma barn och jag vill känna mig trygg, villket jag inte gör just nu.
Vill inte separera barnen, och min sambo vill inget hellre än att få vara hennes pappa lika mycket som jag är hennes mamma.
Om något skulle inträffa, vilket jag inte har några planer på....*l*

Hoppas att ni förstår min fråga ( är inte så duktig på att formulera mig )

Hoppas på svar från er, hoppas att ni inte känner att jag inkräktar här på eran sida.

Svar på tråden: dödsångest.......

jag har gjort så här...

Skrivet av  hilldur
jag har ett barn sen tidigare och hans pappa är URKASS på att hålla kontakt. Ibland går det ett år mellan telefonsamtalen. Nåja... jag har gjort så att jag har skrivit ett dokument om vad jag vill ska hända min son ifall jag dör. (Hur kul är det att tänka på sånt??) Där skriver jag att min sista vilja är att han ska stanna med sin styvpappa och sina syskon. Jag vill absolut inte att syskonen ska skiljas åt. Sen har jag skrivit att jag är medveten om att inte detta dokument "bestämmer" hur min sons framtid skulle bli, men att jag VET att dom MÅSTE (typ socialen) ta hänsyn till min vilja.

Sen har jag även skrivit att OM han inte får stanna hos styvpappa o syskon så har jag tre andra alternativ som jag skrivit upp också. Dessa tre alternativ/familjer är givetvis tillfrågade. Detta dokument har jag i ett kuvert och alla dessa familjer och min man, vet att det finns och att dom ska ta fram det ifall nåt händer. Sen måste man ju uppdatera det ibland. En gång per år skriver jag om det med aktuella datum och kontakt (eller INTE kontakt) med biologiska pappan. Sen måste man även påpeka till alla - styvpappan och dom andra alternativen - att vid ett ev. dödsfall så måste dom ansöka om vårdnaden om sonen hos socialen. Först måste styvpappan göra det och blir det avslag så är det bara för dom andra att haka på.

Adoption... det vet jag inte hur det går till. Det ska ju gå att adoptera ifall den biologiska pappan går med på det. Annars är det väl via tingsrätten. Ta och ring Familjerätten på erat Socialkontor. Dom ska veta hur man går till väga. Alternativt att du tar kontakt med en advokat som är specialiserad på Familjefrågor.

Fråga om det är nåt som verkade klurigt.

 

Tack , det ska jag göra. *IMT*

Skrivet av  Bara en orolig mamma
..
 

Du menar antagligen

Skrivet av  Inga Visor
rätt, men det blev lite missvisande formulerat!

"Sen måste man även påpeka till alla - styvpappan och dom andra alternativen - att vid ett ev. dödsfall så måste dom ansöka om vårdnaden om sonen hos socialen."

Styvpappan och "de andra alternativen" är inte behöriga att söka om vårdnaden om sonen (det är bara biologiska pappa!). Däremot kan de andra (med stöd av Ditt efterlämnade brev) anmäla sitt intresse till socialtjänsten som i sin tur ansöker hos tingsrätten att det måste ordnas med vårdnadshavare för sonen. Vill biologiska pappa ha vårdnaden i det läget har han faktiskt "förtur", men Din vilja kommer självklart att ha betydelse. Men tvistigt kan det bli...
 

3 svar:

Skrivet av  Inga Visor
1: Måste man vara gifta för att min sambo skall få abdoptera min dotter?
Svar: Ja, Ni måste vara gifta. Annars får Ditt barn "bara" en adoptivförälder, nämligen Din sambo!

2: Måste man gå via rätten?
Svar: Ja, man måste gå via rätten och till ansökan skall helst bifogas ett samtycke till adoptionen från biologiska pappa. Annars är det nästintill omöjligt att få den igenom.

3: Måste man ha haft sitt förhållande eller vart gifta någon speciell tid?
Svar: Nej.
 

Min man adopterade min son.

Skrivet av  Monica
Vi tog kontakt med familjerätten i vår kommun och de hjälpte oss med allt. Min sons biologiska pappa behövde jag inte ha nån kontakt med alls, det skötte de oxå åt oss.