Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har börjat fundera lite på adoption.

Skrivet av Malin
Har insett att jag inte kommer att bli gravid.
Bara att veta det är en stor sorg i sig, men nu känner jag att jag är mogen för att fundera lite på om adoption är något för oss.
Har funderat på detta av och till under det senaste året.

Vi är fortfarande sambos och ska gifta oss -06.
Kan man söka innan man gifter sig, eller måste man vara gifta för att kunna söka?
Är det olika regler för olika länder?

Hur går det till att adoptera, vilka är stegen och hur lånt tid måste man räkna med att det tar.?

Vilka läder kan man adoptera ifrån?
Vad bör man tänka på när man väljer land?

Vad kostar det på ett ungefär?

Vilka organisationer kan ni rekomendera, finns det några sidor på nätet?

Hur gamla är barnen då de adopteras som yngst.

Vi har funderar att adoptera ett så litet barn som möjligt för att det kanske är lättare både för barnet och för oss.
Vad tror ni om det?
Svar
Välkommen!
Solna-madde kallar jag mig och jag och min man håller just nu på med sammanställningen av vår ansökan till Vietnam.
Jag försöker svara på dina frågor så gott jag kan men andra här kanske kan fylla i om jag saknar svar eller skriver något som är fel.

Vi är fortfarande sambos och ska gifta oss -06.
Kan man söka innan man gifter sig, eller måste man vara gifta för att kunna söka?
- Man måste vara gifta för att få adoptera i par. Vissa kommuner tillåter att man börjar utredningen innan man gifter sig men när beslutet klubas igenom i socialnämnden så måste man vara gift. Däremot tror jag inte att ni kan börja nu för att sedan gifta er 2006, uppgifterna ska ju vara någotsånära aktuella. Mitt råd: gift er nu.

Är det olika regler för olika länder?
- Ja, alla länder har olika krav på föräldrarna. Dock så måste man vara gift för att få adoptera i par.

Hur går det till att adoptera, vilka är stegen och hur lånt tid måste man räkna med att det tar.?
- Stegen är : hemutredning, medgivande, ansökan, väntan, barnbesked, resebesked, hemma... typ.
Hur lång väntan? Det går inte riktigt att svara på, det kan gå allt från fort till hur lång tid som helst (alltså många år). Allt beror på hur snabb kommun man har till vilket land man väljer. Kolla på www.nia.se där står det mesta faktiskt,

Vilka läder kan man adoptera ifrån?
- Det är olika från organisation till organisation. Länkar finns till organisationerna på www. nia.se

Vad bör man tänka på när man väljer land?
- Hur menar du då? Alla väljer det land som man känner för samt som man passar för. I vårat fall så "valde" vi inte land utan landet, Vietnam, valde oss. Det som är viktigt för mig och min man är inte ett dugg viktigt för något annat par osv.

Vad kostar det på ett ungefär?
- Det är olika från land till land men något mellan 100.000 och 250.000 är väl lämpligt att räkna med totalt.

Vilka organisationer kan ni rekomendera, finns det några sidor på nätet?
- Att välja organistation är högst personligt och beroende på tycke och smak. Organisationerna hittar du via www.nia.se

Hur gamla är barnen då de adopteras som yngst.
- Olika från varje land men jag tror att Korea har de yngsta barnen på runt halvåret men även sydafrika har väl rätt små barn också eller. Här får nog flera fylla i för jag vet ju egentligen bara hur det kanske kommer att bli i Vietnam och där kommer vårat barn vara runt året när h*n kommer hem med oss.

Angående att tro att litet barn-små bekymmer, stora barn-stora bekymmer tror jag kan vara lite vanskligt. På den SUVERÄNA kursen för blivande adoptivföräldrar som vi gick så visade det sig att det var inte riktigt så.
Jag tycker ni ska gå en sådan kurs, läsa på mycket och sedan bestämma medgivandeålder efter det.

Lycka till!

Skrivet av  solna-madde
vad menar du med
att landet valde oss?
Hur lång tid har det tagit för er från det ni fyllde i ansökan?

Tack för ditt svar!
Skrivet av  Malin
Jo..
...jag menar att det inte blev så många länder kvar när vi gick igenom vilka krav de olika länderna hade/har. Det blev nämligen bara ett kvar: Vietnam! På så sätt tycker jag mig kunna säga att vi inte valde land (givetvis gjorde vi ett aktivt val när vi sedan sa "det kör vi på") utan att Vietnam valde oss.

Skrivet av  solna-madde
Jag glömde visst en fråga!
Vi vet inte än hur lång tid det kommer att ta oss, vi är mitt uppe i sammanställningen av vår ansökan som just nu är på översättning.
Det har tagit 1 månad nästan precis att komma hit men vi har jäääääääääättelång tid kvar.
Skrivet av  solna-madde
Hur räknade du då?
"- Det är olika från land till land men något mellan 100.000 och 250.000 är väl lämpligt att räkna med totalt."

Hur fick du det till 250 000 kr? *ser chockad ut* Korea är ju dyrast med 154 000 kr... I det är, så vitt jag kan se, det mesta inräknat?

http://www.adoptionscentrum.se/adoption/kostnader/kort.asp?Landnr=35000
Skrivet av  HelenaD
nja...
...250 000:- är väl visserligen saftigt tillräknat men i dessa 154000:- ingår t ex inte några som helst fickpengar under resan
De har också räknat på ett ungefär vad resan kostar, den kan alltså bli dyrare. Ingenstans står det om kostnader för läkarbesök, intyg som ska finnas med i ansökan, passfotokostnader, kostnader för framkallning av bilder till ansökan osv osv. Det blir pengar det också! Inga 100 000:- men tusenlappar helt klart!
Vissa utav dessa kostnader kan man givetvis påverka själv men visst kan det vara roligt att kunna köpa det man vill under resan när man hämtar sitt barn.

Jag ville egentligen bara klargöra att man inte kan stirra sig blind på de kostnader som organisationerna specificerar för det blir en hel del pengar runt omkring också.
Skrivet av  solna-madde
*puh*
Jaha! Jag blev alldeles kall där ett tag när jag undrade VAD VI MISSAT. *skratt* Vi som mer eller mindre börjat välja bort Korea just för kostnaden och viljan att även syskonet/syskonen ska vara från samma land - och så skulle det bli ÄNNU dyrare än vi redan räknat med. *andas ut*
Skrivet av  HelenaD
Plus!
att de har dragit bort adoptionsbidraget på 40 000:- i summan 154 000:- och även om man får dem så måste man ju lägga ut den summan innan man får den från fk.

Då blir ju summan genast 194 000:-.
Skrivet av  solna-madde
Jo, fast det får man ju igen
Men du har rätt, man måste få lån för 40 000 kr till och det är ganska viktigt att tänka på! Dels att verkligen få pengarna någonstans ifrån och dels att man måste betala ränta på dem (om man lånar på bank) ett tag.
Skrivet av  HelenaD
Har tittat runt lite
och sett att de flesta länder har krav på att man måste vara gift.
Hur länge måste man minst vara gift och varför får man adoptera som ensamstående men inte som sambor?

Finns det verkligen inget land som accepterar sambor.
Känner att vi inte riktigt hinner med att ordna att bra bröllop till sommaren.

Vill egentligen inte gifta oss snabbt bara för att vi ska få adoptera.
Vill ha ett bröllop som jag kan känna mig nöjd med.
Gifter vi oss i vår/sommar så får vi inte det som vi vill ha det.
Skrivet av  Malin
Gift måste man vara..
.. för att adoptera tillsammans, det har ingen betydelse vilket land man adopterar från utan det är ett krav för att över huvud taget vara möjligt att få medgivande.

Anledningen att man inte får adoptera som sambos är väl des inställningen till att vara ogift och få barn i de flesta givarländer och dels att ett ingången äktenskap ses om ett "bevis" för seriositet, stabilitet, comittment (vad heter det på svenska?). Om man absolut inte vill gifta sig fastän det då sätter hinder för adoption finns det anledning att undra över t ex rädsla för att binda sig till en annan vuxen osv.

Ni kan ju gifta er nu men ha fest och kanske förnya era löften senare. Det blir till att välja vad som är viktigast....

Skrivet av  S-J
Fast det är
faktiskt även svensk adoptionslag som säger att man måste vara gifta. Jag har ännu inte hört en familjejurist som inte råder till giftermål om man har barn så jag antar att lagen vill våra (adopterade) barn extra väl.

Du skriver att ni vill ha ett så litet barn som möjligt. Jag vet inte riktigt vad du räknar som ett litet barn. Riktigt små barn (under halvåret) är inte så vanligt i adoptionssammanhang. Varje barn som av någon anledning behöver nya föräldrar skyddas av lagar och måste dessutom följa vissa administrativa rutiner. Ofta är lagen sådan att mamman har rätt att ångra sig inom en viss tid eller att ett hittebarn måste ha varit övergivet en viss tid och/eller först sökt adoptivföräldrar inom landet.

De olika adoptionsorganisationerna brukar lägga ut landinformation på sina hemsidor. De brukar vara sorterade per land, eller ibland per kontakt i ett land. För varje kontakt brukar finnas angivet vad som är en typisk bakgrund för barn från just denna kontakt (ålder, etniskt tillhörighet och ibland även vad som brukar vara en typisk anledning till att barn därifrån placeras fär adoption) och vilka krav som ställs på föräldrarna (ålder, tro, utbildning, äktenskapslängd, barn sedan tidigare, hälsa etc). Du hittar organisationernas hemsidor via Statens nämnd för internationella adoptioners hemsida, www.nia.se.

Nu är det några år sedan jag läste landsidorna men ofta är det nog så att de kontakter där barnen är riktigt små (tex Korea som någon nämnde) kräver relativt långa äktenskap. För rätt många länder är dessutom er ålder en viktig faktor så är ni inte purunga längre och dessutom kanske tänker er syskon så småningom kanske det kan finnas anledning att tumma lite på drömbröllopet.

Tiden från att man bestämt sig för adoption tills man faktiskt är hemma med sitt barn beror mycket på var man bor och vart i världen man bestämmer sig för att skicka sin ansökan. I vissa kommuner kan man få börja sin hemutredning mer eller mindre omgående medan andra kommuner har köer på uppemot ett år. När det gäller länder finns det snabba länder där man får barnbesked inom 3-4 månader och långsamma länder där det tar långt över ett år. Det finns även stora variationer i tiden från det att man fått barnbesked tills man får hämta sitt barn. Vissa åker inom 14 dagar medan andra ibland väntar snudd på ett år om de har otur. Det hela kompliceras av att lagar och rutiner i länderna kan ändras hela tiden. Vi har själva barn från Kina. När vi hade de första kontakterna med adoptionsorganisationen i början av 1996 fick folk barnbesked inom 3-4 månader, men vi hamnade i efterdyningarna av en omorganisation och lagförändring i landet och fick barnbesked ett helt år senare.

Det finns forskning som visar på att det inte är barnets ålder som är avgörande utan hur det haft det fram till adoptionen och antalet separationer det varit med om. Men som du skriver är ju även er förmåga att knyta an till barnet och ert samspel viktigt för hur väl adoptionen faller ut i er familj. Det är därför viktigt att ni diskuterar medgivandeålder med er hemutredare.

Att välja land är inte det lättaste - i alla fall inte om man passar in på flera länder. Läs landsidorna väl för att skapa er en bild av vad ni väljer mellan. För de flesta blir det så att något eller några länder faller bort eftersom man inte passar in på deras krav.

Personligen tror jag att det är viktigt att kunna hjälpa sitt barn att känna stolthet över den han/hon är och hitta en identitet som svensk med en koppling till sitt födelseland. Jag tror därför att det är bra om man känner genuint intresse för sitt barns land.

Sist men inte minst vill jag råda er att gå en adoptionskurs. De organiseras av adoptionsorganisationerna och ger er möjlighet att och hjälp att fundera över adoption ur många olika perspektiv. Ni träffar även andra presumtiva adoptivföräldrar vilket ni kommer att ha glädje av.

Lycka till i ert funderande.
Skrivet av  Mmea
Aha ;)
Jag läste inledningen av ditt inlägg och undrade "har du verkligen läst vad jag skrivit?", sen förstod jag ju att ditt inläg hamnat fel ;)
Skrivet av  S-J
Att vara gift
(eller ha ingått registrerat partnerskap) om man adopterar tillsammans är ett krav i svensk lag.
Två personer som inte är gifta (eller ingått partnerskap) kan inte adoptera tillsammans. Lever man ensam kan man adoptera som ensam, men det blir ju väldigt konstigt om man lever ihop, är två under hela adoptionsprocessen och barnet sedan bara får juridisk anknytning med den ene!
Skrivet av  Inga Visor
Tips för att få information...
Kolla med socialnämnden i er kommun om de anordnar informationsträffar rörande adoption. Det gick vi på innan vi startade hemutredningen... vi tyckte det var jättebra.
Det var info om hur en hemutredning går till, vad som kommer att tas upp etc etc... och abosolut inget tvång om att man sedan var tvungen att gå vidare.. När vi gick på den informationen så var det ett annat par som tänkte på adoption men det låg något/några år framåt i tiden.
Lycka till!!
Skrivet av  Sammis
ryssland
har fö rmej att jag läste på sida 4 om att man kan adoptera utan att vara giftm bara man är sambo. kanske värt att kolla upp?
Skrivet av  Inte vanligtvis här
Stämmer inte.
Adopterar man tillsammans MÅSTE man vara gifta för att över huvud taget få medgivande. Sen kvittar det var länderna tycker, utan medgivande får man inte adoptera.
Skrivet av  S-J