Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Bestämt oss

Skrivet av Diana
Efter 5 år utan utdelning vad gäller barn, så går nu våra tankar till adoption. Nu vill vi veta allt hur det kommer gå till och även lite förslag på sidor kanske där man kan få info. Vilka regler gäller för att få adoptera osv? Hoppas någon vill hjälpa..*tankarna är många*
Svar
Först ska ni...
vända er till socialtjänstens familjerätt. Det är de som gör utredningen där ni bedöms som lämpliga eller ej (ovanligt att man inte kan adoptera). UTredningen innefattar intervjuer, hembesök, läkarutlåtande etc.
När utredningen är färdig och har blivit godkänd hos politikerna så kan man ansöka om adoption hos någon organisation. Adoptionscentrum är störst i Sverige. Själva adopterade vi via FFIA. Dessa organsiationer har bra information på sina hemsidor.

När man anmält sig och betalat medlemsavgift är det dags att bestämma sig för vilket land man vill adoptera ifrån. Olika länder har olika krav som tex ålder, intyg på svårigheter att få bio-barn.
Ett krav från Sveriges sida är dock att man fyllt 25 år och är gift.
När man blivit matchad mot ett land så skiljer det sig lite från land till land. Vi har adopterat från Kina och då skulle man skicka in massor med olika intyg, personligt brev och foton.
När dessa papper väl är klara ska de godkännas av Notarius Publicus och sedan skickas till organsiationen. Ofta betalar man då in halva eller hela adoptionsbeloppet oxå. Vår adoption kostade cirka 90 000 exklusive resan dit.

Sen placeras man i kö och det är ju oxå olika hur lång tid det sedan tar. Vi väntade 9 månader innan vi fick barnbesked. Vissa länder går snabbare.
Alltid får man dock åka till landet och hämta hem sitt barn. Totalt från att vi gick till Familjerätten tills vi var hemma med vår dotter tog det 2 år.
Ibland kändes det tröstlöst och jobbigt med alla papper hit och dit...en sak är dock säker med adoption...det blir alltid barn...så småningom!

VI har nu varit hemma i 6 månader och det är fantastiskt! kan verkligen rekommendera adoption.
Har även biologiska barn men kärleken är densamma. Blod är inte tjockare än vatten!
Blev lite rörigt detta men hoppas att det var lite matnyttigt i alla fall!

Jag återkommer gärna om du/ni vill!!
Skrivet av  Kina-mamma