Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Detta var verkligen något nytt för mig!

Skrivet av Undrande?
Jag måste få fråga en sak, vad har torticollis med "barn med särskilda behov" att göra??????

Har själv en son som är 13 år och fick diagnosen torticollis när han var c:a 6 månader gammal. Vi gick på sjukgymnastik i nästan ett halvt år innan han slutligen blev opererad. Han är nu helt återställd.

Min fråga är om det verkligen finns vetenskapliga bevis för att barn med torticollis på något sätt skulle vara mer benägna till att ha "särskilda behov"? Undrar också om detta med höftrelaterade problem i samband med torticollis, är det verkligen så?

Har aldrig blivit upplyst om något av detta av alla de läkare vi var i kontakt med då det begav sig. Tacksam för svar av någon som vet.

Svar på tråden: Detta var verkligen något nytt för mig!

Vet inte om det är några bra svar.

Skrivet av  Amandas mamma
Är lite osäker över din fråga och vart du vill komma med den? Självklart är det så att de som skriver här naturligtvis har upplevt det de skriver om. Men precis som med de allra flesta sjukdomar så finns det olika sjukdomstillstånd i sjukdomen vilket innebär att alla barn som har torticollis inte har samma symptom eller blir botade på samma sätt. Naturligtvis kan de ha hänt en hel del i utvecklingen på tretton år och sådant som ingen visste om tidigare har framkommit i dag och av den anledningen så visste inte din sons doktorer om det du läst om nu.

Eftersom Torticollis är ett sjukdomstillstånd som i många fall innebär vård eller sjukgymnastik under en längre period så innebär det naturligtvis att de barnen har ett särskilt behov i jämförelse med ett barn som inte lider av dessa symptom. Jag tror snarare att det egentligen handlar om vad vi lägger ner för betydelse i orden särskilda behov. För mig och Amanda har det betytt sjukgymnastik, en del följdproblem samt tillfrisknande. Inte konstigare än så.
 

Förstår inte riktigt

Skrivet av  Uffe
Hej!

Jag förstår inte frågan riktigt - du kanske kan utveckla ?

Under "BARN MED SÄRSKILDA BEHOV" så finns ju tex grupperna Öronbarn, Klumpfot, Höftluxation etc... Jag har svårt att passa in Torticollis under någon annan huvudrubrik.

( Fast du kanske har en poäng eftersom det är ganska dålig aktivitet i gruppen. Har du några andra förslag under vilken huvudrubrik Torticollis skulle läggas ? )

Angående höfterna - så tycker jag mig se ganska tydligt på vår son (10 månader gammal) att de är påverkade på något sätt. Detta syns speciellt när han kryper.

Att det finns någon form av koppling till höftproblem finns ganska mycket skrivet om. Tex :

http://www.orthoseek.com/articles/congenmt.html
http://pedclerk.bsd.uchicago.edu/ddh_hip.html
http://www.rothmaninstitute.com/joints/hip/dysplasia.htm
http://www.ibis-birthdefects.org/start/hipdysp.htm


/mvh
Uffe

 

Artiklar från Familjeliv