Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Pratade med Theos sjukgymnast precis.

Skrivet av Kattis med Theo 020127
Här verkar inte vara så aktivt, men jag skriver lite inlägg i alla fall... :-)

Vi ska låta bli halskragen tills vidare. Syftet är att han ska vänja sej vid att hålla huvudet rakt. Eftersom han tippar huvudet minst lika mycket med kragen så fyller den ingen funktion. Det är så klart synd att kragen inte gör nytta, men jag kan inte låta bli att tycka att det är skönt att slippa den... Vi fortsätter att träna styrka, så ska vi testa kragen igen senare.

Sjukgymnasten berättade att hon ibland har föreläsningar för BVC-personal och hon frågade om hon fick ta kort på Theo för att visa hur det kan gå om man inte uppmärksammar torticollis tidigt. Hon vill få personalen att förstå att det är viktigt att skicka remiss tidigt, och att det är bättre att skicka en remiss för mycket än en gång för lite. Jag förstår mer och mer att det har begåtts fel, både av läkare som undersökt Theo och av sköterskan på BVC. Detta borde verkligen ha kommit fram för länge sedan!!! Han var alltså över 11 månader när diagnosen ställdes, trots att att han haft detta sen han föddes. Sen kan man kan verkligen undra hur det kom sej att vi fick vänta i fem månader när remissen väl var skickad. Det känns som om det blivit något fel där också!
Svar på tråden: Pratade med Theos sjukgymnast precis.

Hej Kattis! (långt)

Skrivet av  Ylin
Ja, sådär hemskt aktvit är det ju inte... Välkommen hit!!! Jag har läst dina inlägg tidigare och var inne och tittade på Theos (fantastiskt fina!) hemsida. Vilken otroligt charmig kille!

Min dotter är drygt sju månader. Redan från födelsen syntes det tydligt att halsen var "kortare" på ena sidan, och att skallen var lite asymmetrisk. Hon lade sig alltid på samma sida oavsett hur vi försökte få henne att variera sig. På första läkarbesöket vid sex veckor frågade vi om detta och fick då diagnosen torticollis. Vi fick order om att omedelbart skaffa en kudde (vi hade varit utan på inrådan av BB) för att undvika att skallen blev ännu plattare. Läkaren skickade en remiss till sjukgymnast och vi fick faktiskt komma in genast, jag tror inte att vi väntade mer än tre-fyra dagar. Detta var i semestertider, så det tog sedan sex-sju veckor innan vi fick komma in igen (detta var nog anledningen till att vi fick komma in så snabbt första gången).

Sedan dess har vi träffat sjukgymnasten regelbundet, ibland med bara två veckors intervall.
Vi stretchar vår dotter lite, men framförallt lockar vi henne att titta från sida till sida, både liggande på rygg, på mage och sittande.

Mycket har blivit bättre. Hon tittar åt båda hållen, även om hon inte kan vrida huvudet fullt lika långt när hon ska titta åt höger. Hon somnar nu ofta självmant på den sida vi vill att hon ska ligga på. Stabiliteten i nacken är mycket bättre (när hon var mindre var hon betydligt instabilare än andra spädisar i samma ålder). Hennes ansikte är mycket mer symmetriskt numera och jag tycker inte att huvudet är fullt så platt (även om t.ex. öronen sitter lite ojämnt). Det som fortfarande hänger kvar - envist! - är att hon håller huvudet på sned, både liggande och sittande och stående. Det har blivit bättre, men det är absolut inte bra än.

Vår sjukgymnast föreslog att vi skulle ha en nackkrage, men när hon hade hört efter lite grann så visade det sig att när barnen är såhär små (och knappt har någon hals...:-D) så är det effektivaste en krage med tillhörande ställning som håller upp huvudet på något vis. Eftersom en sådan nackkrage är väldigt obekväm för barnet så är det bäst, tyckte hon, att avvakta och eventuellt ha krage senare om det behövs.

Jag har varit ganska orolig i perioder, men just nu är jag vid gott mod! De allra, allra flesta blir ju faktiskt bra, om inte annat efter operation (fast det är man ju väldigt glad om man slipper).

Jag förstår att du är upprörd över att du fick vänta så länge på diagnosen. Det verkar som om det finns rätt dålig kunskap om torticollis! Jag tror att ett problem också är att man har så få läkarbesök - missar läkaren vid första besöket vid sex veckor så är ju barnet ett halvår nästa gång. Konstigt också att ni fick vänta så länge när remissen väl var skriven. Är det väldigt underbemannat där ni bor?

Vilka typer av övningar gör ni? Hur gick det med nackröntgen? Någon sådan har vi inte fått. Och ögonläkarbesöket, har ni haft det än? Jag förstod inte riktigt det där med att utesluta skelning - det syns ju att din son inte skelar? Eller?


 

hej!

Skrivet av  Kattis med Theo 020127
tack för svaret!!! det känns toppen att komma i kontakt med andra föräldrar till barn med torticollis!

Theo var oxå sned från början. Kolla på denna bilden: http://theo.itiden.se/bildgallerier/bildgalleri/pages/bild06.html

Vi bor i Gbg, och här är ju långa vårdköer, men det verkar ändå ha blivit något fel. Eftersom vi fick remissen så sent så antgs det kanske att det inte var "så farligt" och fallet priorieterades inte. jag vet andra i Gbg som fått komma till sjukgymnast på stört. Hade man själv fattat att något var fel så hade man ju legat på. Men alltid när vi tog upp det på BVC så fick vi svaret att det ornar till sej, det växer bort. Och det var man ju förstås glad över att höra! :-/ om det blir samma sak med nästa barn så ska ni få se på andra bullar! :-)

Theos problem är mest, precis som för ditt barn, att han tippar huvudet. Han tittar åt båda hållen, fast han tittar inte riktigt lika långt åt vänster.

Vi stretchar inte alls. Sjukgymnasten sa att det gör man om det är stelt på ena sidan. Eftersom Theo inte verkade vara stel så handlar det nu om att träna upp styrkan i högersidan, så att han orkar hålla huvudet rakt. Det är väldigt tur att han inte är stel, för det är inte lätt att stretcha ett sånt här stort barn, eftersom han måste slappna av när man gör det. Så övningarna går ut på att hålla honom vågrätt, så att säga, så att han får spänna nackmusklerna för att hålla upp huvudet. Så vi bär honom och tippar över honom på sidan, rätar upp, tippar över osv, i en kvart. Fast sanningen är den att Theo väger över 10 kilo och efter tio minuter så orkar jag inte mer!

vi har inte varit på vare sej röntgen eller hos ögonläkaren ännu. Som jag fattade så kunde snedheten bero på skelning, och det vill dom utesluta. Läkaren vi träffade kollade på ögonen och tyckte inte att det verkade så, men han ville ändå låta en specialist kika. MEn m det hade berott på skelning så skulle lutandet av huvudet inte ha börjat förrän han kunde sitta, så med all sannorlikhet beror det inte på det.

Ang röntgen så fick vi den remissen samtidigt som vi fick remiss till denna läkaren. Han sa att han egentligen inte tyckte att det var nödvändigt, men han vill inte köra över sin kollegas beslut...

Hoppas vi kan hålla lite kontakt här då och då! Jag kikar in med jämna mellanrum i alla fall. Annars håller jag till på Vinterbarn 01/02.
 

Snälla, berätta mer!

Skrivet av  Ylin
Ja, stretchingen är inte så lätt att få till, hon protesterar ofta och då är det ju bara att avbryta. Hur exakt gör ni när ni tippar honom åt sidan? Vi ska också göra en liknande övning, vi håller henne sittande på en stor gummiboll och tippar åt sidorna. Tyvärr har det inte fungerat så bra hittills för hon rätar inte upp huvudet som hon ska. Dessutom böjer hon sig bakåt i protest som en banan och då går det ju inte att hålla kvar henne... Vi kämpar dock vidare. Hon är iallfall väldigt förtjust i att slå på bollen :-D!
Jag tittade på kortet och där ser Theo ju onekligen lite sned ut, dock betydligt mindre sned än vad min dotter var vid födseln och inte alls asymmetrisk i ansiktet (vad jag kan se).
Det vore kul om det blev lite mer aktivitet här. Själv tittar jag in här ganska ofta och har skrivit några gånger, håller inte till någon annanstans direkt utan läser lite här och där.
 

vi tränar

Skrivet av  Kattis med Theo 020127
helt enkelt genom att hålla honom upprät vänd från oss, så att han tittar åt samma håll som den som håller. Sen tippar vi över så att han ligger vågrät några sekunder, rätar upp, tippar over osv. Om han har något roligt att pilla på brukar han acceptera det. Framför Tv\'n är oxå bra. Theo rätar inte upp huvudet heller, men han håller det rakt, och det räcker enligt sjukgymnasten. Så länge han inte "släpper" huvudet så spänner han musklerna. Vi ska träna 15 min 4 ggr om dagen 8eller ha det som mål), men efter 10 minuter har jag mjölksyra i mina armar...

Ska nog ta några kort på jhur vi tränar, så kan jag lägga ut dom så ni får titta.
 

Kattis

Skrivet av  Ylin
Det gick inte att svara på ditt inlägg, så nu hamnar mitt svar här istället!

Jag kan verkligen förstå att det blir tungt att göra tippningsövning! Du lär ju få maffiga armmuskler om inte annat! Min dotter är också rätt tung, så det är inte så lätt med henne heller... Här är ju gummibollen en bra hjälp de gånger när det funkar, då håller den ju upp mesta vikten. Inspirerad av dig har jag börjat tippa henne lite mer när hon sitter på mitt knä framför TV:n, (dock inte så att hon blir helt vågrät), det var ju skönt att höra att det kan göra nytta även om det inte blir så bra upprätning av huvudet.
 

ja

Skrivet av  Kattis med Theo 020127
vi ska till sjukgymnasten på torsdag och prata lite mer om träningen. Men som sagt, hon sa på telefon att övningen gör nytta, bara inte barnet slappnar av.
Skriver en rapport på torsdag!
 

Hej!

Skrivet av  lilla o
Min flicka är drygt fem månader. Vi har gått hos sjukgymnast några månader och jag tycker att det blir bättre och bättre. Från början ville hon aldrig titta åt vänster, men nu gör hon det jättefint. Hon lutar fortfarande huvudet lite, men det blir bättre och bättre. Övningarna gör nytta. Hoppas att ni fått en bra sjukgymnast och kämpa på!!!
 

hej!

Skrivet av  Kattis med Theo 020127
Ja, vår sjukgymnast är toppen! Ibalnd är det bra att bo i storstad (Gbg) när det gäller vård, ibalnd inte. Vår sjukgymnastik är på Östra och sjukgymnasten är specialiserad just på torticollis, så det känns jättebra!!!

Theos största problem är oxå att han lutar eller "tippar" huvudet. Han tittar helst åt höger, men numera tittar han nästan lika långt åt vänster.
 

hej!

Skrivet av  Ylin
Vad kul att det går så bra! Vilken typ av övningar gör ni? Ska ni förresten göra skalloperation nu i januari (det stod i ditt gamla inlägg)? Vet du om prolemet med fogarna har något samband med torticollisen?
 

nej

Skrivet av  Kattis med Theo 020127
ingen operation för oss, än så länge, det har inte varit tal om!? Däremot ska vi på röntgen av skalle och nacke, det kanske är det du syftar på.

Vi har varit på plastikkirurgen för Theos platta bakhuvud. Att han är platt har helt klart att göra med nacken, han har ju alltid velat ligga på höger sida. Svårt att veta vad som är orsak och verkan, dock.

Plastikkirurgen tyckte att det inte var någon fara med skallen, inte så att något behövde göras. Han kommer förmodligen alltid vara lite platt. Vi har återbesök när han är 3 år (!). Det var inget fel på fogarna utan det berodde helt på att han legat på ena sidan, det kunde läkaren se genom att bara slänga en blick på Theo. Han menade att det inte fanns orsak till röntgen, men förmodligen så gör dom det eftersom vi ända ska in och röntga nacken.

Kul med aktivitet här! :-)
 

Det var svar till lilla O...

Skrivet av  Ylin
....det där med operation av fogar. Mitt inlägg hamnade under ditt, fast det var svar på inlägget innan!
 

Artiklar från Familjeliv