Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Igensatta rör?

Skrivet av T
Var hos en jour-läkare som sa att rören var helt ok, en annan sa dagen innan att man inte kan se om rören kläggat igen. Vad ska man tro på? Ingen av dem är specialister, samma verktyg användes.

Vår ett-åriga tjej har rör sedan 3 veckor och vi tycker att hon verkar höra sämre igen och sen kliar hon sig i öronen, river sig blodig i öronen. Usch, jag vet inte vad man kan lita på, och man vill inte springa till läkare dagligen...
Svar på tråden: Igensatta rör?

Känner igen det där...

Skrivet av  M
efter min son fick rör så har han fått hörselgångsinflammation, det gör tydligen ondare än öroninflammation. Kolla upp så att det inte är det!

Det kommer sig av att det ständigt ligger fuktigt var med bakterier i gången.

Vi har sköljt öronen med koksaltlösning och droppat med borsyra eller ättiksyra för att göra miljön i örat surare så att bakterierna inte trivs där.
 

minst en dum fråga...

Skrivet av  T
Men hur gör man? Kan man bara droppa i koksaltslösning. Vad är borsyra? Och borde det inte synas om det är hörselgångsinflammation när läkaren tittar? Hur vanligt är det med komplikationer? Vet öronföräldrar ofta mer än läkare, eller kan man lita på att de ser om det är något? Läkaren påstod att det inte var någon ny inflammation på g, men... Ser man varet? Hur reagerar din son, har det fungerat bra med rören, eller är det mycket besvär? Ärligt talat är jag så trött på att springa till läkarna att det ska mycket till nu...
 

Försök till svar...

Skrivet av  M
Jag vet inte hur man ser att hörselgången är inflammerad, men vi märkte tydligt att han var besvärad av öronen. Till slut var det ju så illa att han skrek bara vi rörde ytterörat + att det rann ordentligt med var. Men det hade säkert varit bättre om vi snappat upp det tidigare, för nu har han dragits med den inflammationen i flera månader.

Läkaren kunde ju se att trumhinnan inte var påverkad men att det "såsade" så då föreslog han "koksaltsköljning" och sedan att vi skulle droppa de där dropparna. Skölja med koksalt kan man ju göra utan att ha fått det "ordinerat" (det är ju inget farligt att göra det) Se bara till att vattnet är kroppstempererat annars kan man bli jätte-yr! Fast borsyra/ättiksyra måste nog en läkare skriva ut, så om jag vore du så skulle jag fråga om det inte kan vara inflammation i hörselgången eftersom hon så tydligt visar att hon är irriterad?

Om det "såsar" ur öronen så borde ju inte rören vara igensatta? Och läkarna ser ju om trumhinnan är röd eller buktar ut, så då har de ju uteslutit mellanöresinflammation...jag tycker att det liksom känns logiskt att det måste vara något i hörselgången om de inte kan se att trumhinnan är påverkad?

Men jag är ju absolut inte läkare, bara snappat upp en del när det gäller min egen son... Jag är själv dödligt less på att springa till olika läkare hela tiden, men skit i om du är jobbig och tjatig för ditt barn har ju liksom bara du som för dess talan, så stå på dig och fråga tusen frågor!

Fråga gärna igen om det är något du undrar över!
 

Ett stort tack!

Skrivet av  T
Tack för ditt långa svar, det innehåller väldigt mycket information som jag är i behov av. Nu vet jag mer vad vi kan utesluta och vad vi ska vara observanta på och vilka frågor som det kan löna sig att ställa. Ju mer man vet, desto mindre dum känner man sig också när man springer till läkarna, tycker jag.
 

Vet tyvärr

Skrivet av  Jennie
inget om igensatta rör men vad säger sjukhuset där ni satte in rören? Är det de som hänvisat till jourläkarna?

Jag ringer alltid direkt till öron-, näsa- halsmottagning som vi gått hos när det gäller sonens öron, och de brukar oftast ha någon återbudstid samma dag eller dagen efter som vi får komma på.

De sade också vid operationen att fick vi problem närmaste tiden efter rörinsättningen så skulle vi kontakta sjukhuset där sonen opererades (SÖS) eller vårt vanliga sjukhus (HS).

/ Jennie
 

Vi ska ta kontakt med...

Skrivet av  T
en privat öronläkare här i stan vid problem eller för återbesök efter 3 månader, operationen gjordes i grannstan. Vi har gått till vc och jourcentralen eftersom läkaren har helgstängt. Och när de vanliga läkarna säger att det är som det ska i öronen vill man tro på det, men vet de egentligen? Jag tycker att det är konstigt att hon fortsätter att riva sig i öronen, men annars kan det bara vara en vanlig förkylning kanske, och inget med öronen.
 

Om icke-specialister

Skrivet av  Li
Du har fått bra svar av de andra.

Tänkte bara berätta att vår öronläkare, som alltså är specialist, sagt att hon sett ngn undersökning som visade att uppemot 50% av de små barnen blir feldiagnosticerade vid misstänkt öif. Risken för felbedömning torde väl öka hos en icke-specialist kan man tänka sig...
 

Artiklar från Familjeliv